Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pes jako sparing partner

Pes – nejlepší přítel člověka. Proč? Miluje nás, poslouchá nás (no, někdy).

Je tu vždycky pro nás a kromě jídla a trošky té lásky po nás vlastně nic nechce.

Proč ale level přátelství s naším čtyřnožcem neposunout ještě dál a neudělat z něj svého nejlepšího sparinga? Udělá to dobře vám i jemu, takže výhra na obou stranách.

Pes jako sparing partner

Autorka článku se svým Oskarem

Výhody psího sportovního parťáka:

  • nebude se vymlouvat
  • vždycky bude mít čas na trénink, lepší program mu do toho pravděpodobně nevleze
  • posilujete vzájemné pouto
  • utužujete pejskovo zdraví a psychickou pohodu
  • máte na výběr několik sportů vhodných pro dvounohé i čtyřnohé sportovce
  • v každém sportu se pořádají závody nebo soutěže, takže máte větší motivaci
  • díky sportování se psem poznáte skvělé lidi s podobnými zájmy, jako máte vy (sport a psi – kdo oboje miluje, musí být prostě skvělý)

Nevýhody psího sportovního parťáka:

  • sportů, kterých můžete dělat se psem, není neomezeně (určitě si s ním nezahrajete golf nebo šachy)
  • musíte brát neustále ohledy na pejska, on si neřekne, že už toho má plný brejle, takže je na vás, abyste vypozorovali, že má pes už dost

Ohledně výběru sportu také zohledněte, jaké vlohy váš pes má a co ho baví. Ale zpravidla ho bude bavit to, co bude dělat s vámi, jednoduše proto, že vás miluje. Myslete, prosím, na to, že pokud jste aktivní běžec a vaším cílem je maraton, bude lepší, když takovéhle dlouhé běhy budete běhat bez psa. Samozřejmě nemůžu paušalizovat, například při dog trekkingu se překonávají velké vzdálenosti, ale vždycky berte v úvahu kondici vašeho psa, případně se poraďte s veterinářem nebo psím fyzioterapeutem.

Důvod je zřejmý – to, co byste sami zvládli, nemusí zvládnout váš hafan, tedy se budete muset třeba někdy kvůli němu přizpůsobit, ale myslím, že sport se psem je hlavně o tom zážitku, ne o trhání rekordů za každou cenu.

běh (canicross) a různé překážkové závody

A z jakých sportů tedy vybírat?

  • běh (canicross) a různé překážkové závody
  • cyklistika (ne, nebojte, váš pes nemusí umět jezdit na kole) neboli Bikejöring (může být i koloběžka)
  • běžkování (skijöring)
  • plavání
  • dog trekking (taková „long turistika”, překonáváte společně velké vzdálenosti pod časovým limitem)
  • agility (to je tedy sport hlavně pro pejska, ale i vy si trochu zaběháte)
  • dog dancing (společný „tanec”, vhodné i pro neaktivní sportovce a starší psy)
  • dog frisbee (jestli si rádi házíte s přáteli talířem, tak by vás to taktéž mohlo bavit oba)
  • triatlon
  • biatlon (běh + střelba z laserové pušky)
  • a samozřejmě klasická turistika.

Jak začít?

Tak jako se vším – nic neodkládejte a prostě začněte. Podle sportu, který jste si vybrali, se ujistěte, že máte potřebné vybavení, a hurá do akce. V dnešní době ke všemu dohledáte informace na internetu (na Facebooku je x různých tematických skupin). Získat informace vlastně nebylo nikdy lehčí!

sport se čtyřnohým parťákem

Napište si plán

Pokud to se sportem s čtyřnohým parťákem myslíte opravdu vážně a jste zvyklí si vést tréninkový deník nebo se držet určitého plánu, určitě vám přijde vhod si společné tréninky naplánovat, případně zaznamenávat výsledky.

Nepodceňujte odpočinek a regeneraci

To se vracím k úvodu a “nevýhodám” sportu se psem. Nejste tu jen sami za sebe. Myslete hlavně na psa. Pozorujte a vnímejte jeho kondici i rozpoložení a určitě ho nenuťte přes jeho síly nebo k něčemu, co ho vyloženě nebaví.

  • Pro aktivního psa je vhodné používat doplňky stravy, kvalitní krmivo by mělo být samozřejmostí.

Pes jako sparing partner

A co děláme my s Oskarem?

S Oskárkem běhám, jezdím na kole (bez tahu, nechávám ho svým vlastním tempem), jezdíme na překážkové závody a zkoušíme i plavání (ale to bohužel není a asi ani nebude Oskárkova oblíbená kratochvíle, což je škoda, protože je to skvělé i v psím “důchodu”). Taky samozřejmě jezdíme na výlety a v zimě bych ráda oprášila běžky a zkusila společný výběh na sněhu.

Oskar má ještě své vlastní tréninky, kde já se jen koukám. Věnujeme se coursingu, dog racingu a flyballu. Znovu chci zdůraznit, jak je důležité psa nepřetrénovat – Oskarovi bude osm let, takže už to není žádnej mlaďoch. To ale neznamená, že od určitého věku je pes senior a měl by ležet na gauči. Je to stejné jako u lidí – v padesáti můžete dělat triatlon a mít kondici lepší než někteří dvacátníci, nebo se můžete s nadváhou a lahváčem válet u telky.

Pes jako sparing partner

Dva stejně staří lidé, ale s úplně jinak “starým” tělem. A to stejné je i u psů. Ti se teda neválej s lahváčem, ale kdyby mohli, tak to dělají, to si nedělám iluze (smích). Každopádně je důležité myslet na to, že i když je pes ve formě, přeci jen má už určitý věk. Dobré je udělat například kompletní vyšetření a preventivní fyzio vyšetření. A pokud si nejste jisti, poraďte se s veterinářem, ale to už jsem také psala výše. Určitě na pejskovi nešetřete, byl tu vždycky pro vás a chcete, aby tu s vámi byl co nejdéle, a to jak sparing partner na sport, tak třeba i jen na pohodovou společnou procházku nebo společné regenerování (rozumějte válení na gauči).

Tak co, který sport se svým milovaným čtyřnožcem zkusíte?

Tip redakce Kalorické Tabulky

Také v naší uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami vidíme, jak psí kamarádi pomáhají uživatelům aplikace s hubnutím.

foto: archiv autorky článku, Petr Šutek Photography a Extreme dog race.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Tereza Kalašová
https://www.instagram.com/bud_fit_s_terkou

trenérka fitness a kulturistiky s více než desetiletou praxí, externí redaktorka pro časopisy o fitness a kulturistice, mistryně Čech a vicemistryně ČR v kategorii bodyfitness juniorek, reprezentantka na mistrovství světa v kategorii Bikini fitness a autorka kuchařky Fit recepty pro každého

1.8.2022 Články, Fitness a wellness, O kaloriích nevážně

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023