Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Roman: Vadilo mi, že se potím, jsem bez energie a bolí mě záda

Přečtěte si příběh dvaatřicetiletého Romana, který řešil problémy s váhou od devatenácti let. Navíc, jak přiznává, ani jako dítě nebyl žádný drobeček.

Do nějakých pětadvaceti let měl střídavá období, kdy mu váha při výšce 176 cm lítala mezi 80 až 100 kily. A pak bylo ještě hůř.

Děkujeme, že se podělil o svou hubnoucí cestu pro náš blog, kde shromažďujeme inspirativní příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky:

Jako mladého člověka mě bavil sport a pohyb mi nedělal problém. Zároveň jsem ale také rád jedl – a to zejména fast food, pizzu, smažená jídla, sladkosti atd. Zašel jsem často i s přáteli na pivo a různé oslavy. Zkrátka pravidelně popíjel alkohol, což se samozřejmě projevovalo na mojí váze. Několikrát se mi podařilo zhubnout, ale ne úplně správným způsobem, takže se mi váha zase vracela. A bez alkoholu jsem moc dlouho nevydržel, zvlášť když někdo řekl ono tradiční „pojď na jedno, jednou ti to neublíží“. To známe asi všichni.

Přečtěte si příběh dvaatřicetiletého Romana, který řešil problémy s váhou od devatenácti let.

Mezi 25. až 30. rokem života nastalo, co se životosprávy a váhy týká, moje asi nejhorší období. V podstatě jsem pokračoval v popíjení a přejídání se, ale také se mi zhoršila psychika. Téměř jsem přestal se sportem. Celý den jsem jen seděl v práci. Došlo to až do fáze, kdy mi váha ukázala 110 kilo. Sotva jsem vyšel schody a byl jsem často zadýchaný, což asi zhoršovalo i moje astma.

Na konci roku 2019 se mi obrátil život naruby. U doktora mi bylo sděleno, že mám špatné jaterní testy, tuk na játrech. A že bychom s tím měli něco dělat. Zároveň mi vadilo, že nemám fyzičku, že se potím, jsem bez energie a že mě bolí záda atd. V únoru 2020 jsem ještě řádně oslavil třicítku a poté začal měnit svůj život.

Něco se mi podařilo dát dolů, ale jako startovní čáru, kdy jsem do toho šel opravdu naplno, beru duben 2020. To jsem vážil 107 kilogramů. Začal jsem používat Kalorické Tabulky a s jednou z poradkyň, které tímto moc děkuji, jsme nastavili aplikaci. A taky jsem začal po letech zase s pohybem.

Co se změny stravy týká, byl jsem na sebe v prvních týdnech opravdu přísný. Úplně jsem přestal jíst sladké a celkově sladit, totéž platilo o veškerých tučných a smažených jídlech. Přešel jsem na tmavé celozrnné pečivo a hlavně jsem skoro rok úplně abstinoval.

Hlídal jsem si příjem a začal pravidelně běhat, i když běh se při vyšší váze moc nedoporučuje, protože to není dobré na klouby, vhodnější je třeba kolo. Já k tomu začal ještě posilovat, převážně doma, a s partnerkou jsme podnikali dlouhé procházky a výlety. Byli jsme zkrátka aktivní.

Výsledky mého snažení se brzy dostavily a já se do „zdravého režimu“ doslova zamiloval. Většímu pohybu se věnoval 4 až 5 dnů v týdnu, po čase zavedl občasný cheat meal. A hlídal si taky regeneraci a spánek.

Roman: Vadilo mi, že se potím, jsem bez energie a bolí mě záda

Díky těmto životním změnám se mi povedlo za 9 měsíců dostat z váhy 107 kilo na 83 kilo. Odhodil jsem tedy 24 kilo a ve třiceti letech byl v nejlepší životní formě. A nejen to. Změnilo mi to život k lepšímu po všech stránkách.

A co bylo na té cestě pro mě nejtěžší? Pro mě asi si tu váhu pak udržet. A také přijmou to, že při hubnutí váha někdy prostě stagnuje.

Chci moc poděkovat všem, kteří mě v té cestě podporovali – přátelům, rodině, samozřejmě partnerce a také lidem z Kalorických Tabulek, kteří se tomu věnují a ostatním tak pomáhají.

Nyní je rok 2022 a po delší pauze v režimu (pracovní povinnosti, covid) mi váha stoupla o pár kilo. Ale už jsem začal pracovat na své hubnoucí cestě č. 2, tak mi držte palce.

Těm, kteří ještě váhají, bych chtěl vzkázat: Začněte v klidu, nestresujte se a nelekejte se, ze začátku to může chvilku trvat a může jít váha v prvních dnech dokonce nahoru. Když vytrváte, změní se to. Někdy váha stagnuje, někdy hubnete jen v cm. Proto se také měřte!

Nikdy není pozdě začít. Najděte si každý aktivitu, která vás baví. Každý pohyb se počítá. Vyměňte výtah za schody, místo dvou stanic v MHD se projděte pěšky a hlavně vytrvejte. Hodně štěstí na vaší cestě vám přeje spolubojovník

Roman

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

9.9.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024