Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Tomáš Kiml: Jak (ne)dokázat lékaři, že nejde zhubnout

Příběhy uživatelů Kalorických Tabulek, díky kterým víme, jak naše aplikace pomáhá v nalezení (a udržení) zdravého životního stylu, nás samozřejmě těší.

A občas i pobaví…

Třeba jako ten dnešní, v kterém pan Tomáš přiznává, že začal pravidelně zapisovat, jen aby své doktorce „dokázal“, že mu hubnout prostě nejde, i když je jeho příjem menší než výdej. A co myslíte? Nebyl no (smích). Děkujeme Tomášovi za možnost zveřejnit jeho čtivé a poučné literární dílo. Aspoň my jsme jej přečetli jedním dechem.

Tomáš Kiml: Jak (ne)dokázat lékaři, že nejde zhubnout

Tak ať se líbí i vám. A hlavně ať je inspirací a motivací do dalších dní:

Na základní škole o mně učitelé říkali, že jsem sportovní antitalent. Byl jsem odmalička „cvalík“ a i na 1. stupni jsem měl z tělocviku dvojku.  V pubertě jsem velmi rychle vyrostl na 194 cm, s čímž bylo spojeno jedno pozitivum a jedno negativum. Výborné bylo, že výškou se změnily tělesné poměry a já byl bez většího hubnutí najednou spíše „čahoun“. Bohužel rychlým růstem utrpěla hlavně kolena a já kvůli bolestem nebyl schopen žádného většího pohybu. Ale i tak jsem si držel konstantní hmotnost okolo 90 kg, a to i přesto, že jsem byl na střední škole kvůli úrazu osvobozen od tělocviku.

Zlom nastal, když jsem nastoupil na vysokou školu. Dva roky na české univerzitě to ještě šlo, přibral jsem jen cca 5 kg, ale v okamžiku, kdy jsem přijal nabídku studovat v Rakousku a přesídlil tam, měl jsem do čtyř měsíců 120 kg! Kombinace malého pohybu a rakouské kuchyně udělala své.

To se psal rok 1997. A tehdy začal můj opravdový boj s nadbytečnými kilogramy. Protože jsem měl neustále velkou chuť k jídlu, musel jsem alespoň navýšit pohyb. Cíl byl samozřejmě vrátit se alespoň na původních 95 kg, ale do konce studia jsem díky pravidelným návštěvám posilovny dosáhl „pouze“ 112 kg.

V roce 2003 jsem nastoupil do zaměstnání, rok nato se oženil, pak přišly postupně na svět naše tři děti, spoustu času zabrala rekonstrukce staršího domku, a člověk měl úplně jiné starosti než si hlídat hmotnost. Nicméně jsem narůstající břicho vnímal a čas od času shodil pár kilogramů, které byly za pár měsíců zpět i s „bonusem“.

Na konci roku 2019, ve svých skoro třiačtyřiceti letech, jsem ovšem začal mít problémy se srdcem. Vyšetření naštěstí ukázalo, že nejde o nic vážného, nicméně verdikt paní doktorky zněl jasně: Musíte zhubnout!

Váha ukazovala 136 kg! Tehdy jsem oponoval, že bych velmi rád, ale že to nejde. Že zas tak moc nejím a pohyb mám, protože se starým domem a se zahradou to ani jinak nejde. Její přísný pohled ale mluvil za vše. A já jí chtěl za každou cenu dokázat, že to tak je, že můj příjem je menší než výdej.

Ale jak? Pomohl samozřejmě internetový vyhledávač a na mě zasvítila ikonka Kalorických Tabulek. To je ono. To bude důkaz. A tak jsem na začátku roku 2020 začal zapisovat. Zatím jen zapisovat: jak příjem, tak výdej, bez jakéhokoli nastavování aplikace.

  • Asi si každý dovede představit můj šok, když jsem zjistil, že nemám pravdu a skutečně mám větší příjem než výdej. Co s tím? To přeci nemohu paní doktorce přiznat…

A tak jsem si pohrál s nastavením Kalorických Tabulek a každý den zařadil do programu minimálně 30 minut intenzivní chůze (víc to ani nešlo, obezita dělala své, nicméně postupně se navyšovalo nejen tempo, ale i čas a vzdálenost). A ejhle, váha začala týden co týden ukazovat o průměrných 0,4 kg méně.

Nebylo to moc, ale za měsíc se to nasčítalo na něco málo přes kilo. A já si dal za cíl do další kontroly u lékaře shodit alespoň 5 kg. To se mi sice nepovedlo, ale paní doktorka si změny všimla a jen suše konstatovala: „Tak vidíte, že to jde.“

A pak přišel poprvé covid. Neměl jsem ani tak strach, že bych byl jako obézní v rizikové skupině. Moje první obavy byly, budeme-li zavřeni doma, že budu mít málo pohybu (resp. bude mi chybět pohyb do práce a v práci, kdy jako technolog hodně obcházím výrobní linky). Vše vyřešil nápad koupit si jízdní kolo. Takže když jsme se po prvním lock downu vraceli do práce, kolegové nevěřili vlastním očím, jak jsem před nimi stál o pár kilogramů „menší“.

Vyplňování Kalorických Tabulek mě začalo hodně bavit, hlavně když jsem viděl, že to funguje. Důležité bylo nepanikařit, když člověk za týden neshodil nic nebo naopak pár deko přibral, ale pokračovat s nastavením, nebo naopak zkusit nastavení upravit, nedělo-li se s hmotností nic delší dobu.

co bych vzkázal všem, kteří začínají s aplikací Kalorické Tabulky hubnout?

Ze začátku se hubne relativně rychle, ale jak si tělo zvyká, je to čím dál obtížnější. Mně se třeba váha zastavila na 105 kg a dál už nebylo možné s ní hnout. V tu chvíli mi pomohlo malinké zvýšení příjmu na pár dní a pak návrat k původnímu a hmotnost šla opět dolů.

Na podzim 2021 jsem dosáhl svého cíle 95 kg, s čímž jsem při své výšce 194 cm spokojen. Na radu známých i různých trenérů jsem začal spíš zpevňovat svaly posilovacími cviky. Sice hmotnost stoupla o 2 kg nahoru, ale bylo jasné, že jde o vodu a glykogen, protože ačkoli jsem na této váze zůstal, tuku ubývalo.

A co bych vzkázal všem, kteří začínají s aplikací Kalorické Tabulky hubnout? Asi tři věci: Nenechte se odradit prvními neúspěchy nebo naopak když se po prvních úspěších dostaví stagnace. Důležité je vnímat své tělo, své potřeby, poctivě zapisovat a nešvindlovat (není to tak, že co nezapíšu, po tom nepřiberu, Kalorické Tabulky jsou jen nástroj, kterým hlídáme sami sebe). Druhou věcí je hlavně nespěchat. Obézní se člověk nestane ze dne na den. Tak nemůže čekat, že ze dne na den zhubne. A za třetí, věnujte čas a energii nastavení aplikace. Na jejich webu jsou návody, jak to udělat. Já třeba ze začátku zapisoval veškerý výdej, a to včetně řízení auta, spánku, čištění zubů atd., což bylo hodně náročné a nikomu to moc nedoporučuji. Až později jsem si aktivitu nastavil jako paušální a tím docílil i toho, že se mé sportovní aktivity staly pravidelné, což je pro tělo mnohem lepší. Zároveň jsem si začal dopředu plánovat i jídelníček, takže teď nezapisuji, co jsem snědl, ale co budu jíst. Klidně i několik dní dopředu. Nevyjde-li to z jakéhokoli nepředvídatelného důvodu, údaje už jen drobně koriguji. Předejde se tím situaci, kdy člověk před večeří zjistí, že už může sníst jen 100 kcal, ale hlad má tak na osmkrát tolik.

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

17.10.2022 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024