Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Domácí vs. kupované instantní kaše

S příchodem sychravého počasí se u většiny z nás začínají probouzet chutě na teplá a vydatná jídla. Mezi takové pokrmy můžeme rozhodně zařadit kaše, ať už sladké, či slané.

Co by snídaňová kaše měla obsahovat, aby nás dobila energií a dostatečně zasytila na celé dopoledne? Mohou být správnou volbou i instantní kaše?

V dnešním článku se dozvíte tipy, jak si snadno připravit „instantní“ kaši doma a na co si dát pozor při výběru kaší, pokud potřebujete sáhnout po těch z obchodu.

Domácí vs. kupované instantní kaše

Domácí instantní kaše

Každý z nás se nejednou ocitl v situaci, kdy ráno nestíhal posnídat nebo nečekaně musel zůstat déle v práci. V takových případech se hodí mít v šuplíku železnou zásobu, třeba právě kaši, kterou stačí zalít jen horkou vodou a vydatné jídlo je na stole. Vyrobit si doma vlastní instantní kaši není vůbec složité a pokud ji budete skladovat v uzavřené nádobě, vydrží vám několik týdnů. Navíc vlastní instantní kaše má hned několik výhod – díky nutričně vyváženému složení vás déle zasytí, namícháte si chutě podle vašich představ, ušetříte přidaný cukr v jídelníčku a také finance.

Hlavní složkou kaší jsou obiloviny – jako základní zdroj KOMPLEXNÍCH SACHARIDŮ. Můžete zvolit různé druhy vloček (jemné, klidně můžete ještě rozmixovat na menší kousky) – ovesné, pohankové, špaldové, jahelné atd. Nebo neochucené varianty instantních kaší (např. pohanková, jáhlová, vícezrnná – bez přidaného cukru)

Další důležitou složkou jsou BÍLKOVINY, které můžete do kaše dostat pomocí sušeného mléka, sušené syrovátky či proteinového prášku.

TUKY jsou také nedílnou součástí nutričně vyváženého jídla. Skvělým zdrojem jsou oříšky a lněná nebo chia semínka.

Základní recept na domácí instantní kaši – 4 porce:

  • 300 g drcených jemných ovesných vloček
  • 80 g sušeného polotučného mléka
  • 30 g lyofilizovaných jahod
  • 40 g sušených brusinek
  • 40 g neloupaných nasekaných mandlí příp. plátky
  • 20 g chia nebo lněných semínek
  • ½ lžičky sušené vanilky (nebo skořice, badyán, mletý hřebíček atd. dle chuti)
  • (případně sladidlo)

Základní recept na domácí instantní kaši

Všechny suroviny smíchejte v míse dohromady. Směs pak uchovávejte v nádobě s víčkem, na suchém a temném místě. Před podáváním zalijte horkou vodou (cca 200 ml). Pokud nemůžete mléko, lze jej případně nahradit proteinem v prášku. Sušené a lyofilizované ovoce v receptu můžete nahradit jinými druhy. Doporučuji však nějaké sladší ovoce např. banán, mango. Kaši můžete případně dochutit kakaovým práškem či kousky kvalitní čokolády.

Nutriční hodnota 1 porce (130 g suché směsi):

  • energie: 2054 kJ/491kcal
  • tuky: 15 g
  • sacharidy: 70 g
  • bílkoviny: 20 g
  • vláknina: 12 g

Na co si dát pozor při výběru kaší z obchodu

Ačkoli příprava domácí kaše má své nesporné výhody, ne vždy nám to situace dovolí. V takovém případě musíme vzít zavděk kaší z obchodu. V dnešní době už máme na výběr z nepřeberného množství instantních kaší. Což nám naopak nemusí výběr vůbec usnadnit.

U kupovaných kaší bychom si měli hlídat nízké množství přidaného cukru a nasycených mastných kyselin (zdrojem jsou levné tuky a nekvalitní čokoláda). Naopak u kaší chceme dostatečný obsah bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Pro představu si uvedeme konkrétní příklady, kdy budeme vycházet z toho, že kaše pro nás bude jedno z denních hlavních jídel.

Kaše v jednotlivých sáčcích obsahují malé porce (55 až 65 g) = nedostatečný energetický příjem

Pro naše ukázky budeme vycházet z referenční hodnoty příjmu tj. 8000 kJ/2000 kcal/den. 1 sáček této kaše obsahuje pouze 899 kJ/213 kcal, což je pro většinu z nás nedostatečně velká porce. Je tedy třeba počítat s tím, že kaše nás na dlouho nezasytí.

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše – nutriční hodnoty

Složení: Celozrnné ovesné vločky 62 %, sušená syrovátka 9,7 %, fruktóza 9,5 %, glukózový sirup, kukuřičný škrob, čokoláda 3 % (kakaová hmota, cukr, dextrosa, emulgátor: slunečnicový lecitin), slunečnicový olej, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 1,5 %, mléčná bílkovina, jedlá sůl, aroma.

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše - nutriční hodnoty

Vybírejte přednostně kaše slazené ovocem nebo čekankou. Dle výživových doporučení (WHO) by neměl příjem přidaného cukru přesáhnout 10 % z celkového energetického příjmu (nově se však přiklání k hranici 5 %), v našem případě je to tedy 25 g až 50 g/den (5 až 10 kostek cukru).

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše – cukr

Složení: Celozrnné ovesné vločky 62 %, sušená syrovátka 9,7 %, FRUKTÓZA 9,5 %, GLUKÓZOVÝ SIRUP, kukuřičný škrob, čokoláda 3 % (kakaová hmota, cukr, dextrosa, emulgátor: slunečnicový lecitin), slunečnicový olej, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 1,5 %, mléčná bílkovina, jedlá sůl, aroma.

Ukázka ČOKOLÁDOVÉ kaše - cukr

Jiné druhy kaší „bez přidaného cukru“, které jsou slazené jen ovocem obsahují také jednoduché cukry. Tyto cukry však pochází z ovoce a kromě cukru přijímáme i vitamíny a minerální látky. Slazení ovocem obecně je tedy pro nás nutričně výhodnější. Celkový příjem jednoduchých cukrů ve stravě (přidaných i přirozeně se vyskytujících) by neměl být vyšší než 90 g za den.

Nezapomeňte na bílkoviny…

Na další ukázce máme sice kaši slazenou jen ovocem. Nicméně stejně jako u kaše v prvním případě, i tato obsahuje poměrně málo bílkovin. Což můžete vyřešit tím, že si ke kaši koupíte nějaký mléčný výrobek (jogurt, tvaroh, Skyr), nebo si do šuplíku přidáte ke kaši ještě skleničku se sušeným mlékem či proteinem.

Ukázka KAŠE BEZ PŘIDANÉHO cukru

Složení: Ovesné vločky 61 %, vláknina z kořene čekanky, mletá sušená jablka 7,4 %, kousky sušených meruněk 7 % (meruňky 95 %, rýžová mouka), rozinky 5,4 % (rozinky 99,5 %, slunečnicový olej), sušená syrovátka 3,8 %, bramborový škrob, přírodní aromata, jedlá sůl, mletá skořice, mletá pomerančová kůra.

Domácí vs. kupované instantní kaše

 

A co vláknina?

Česká populace má obecně nedostatečný příjem vlákniny ve stravě. Denně bychom měli přijmout minimálně 25 až 30 g vlákniny. Vláknina, mimo jiné, zpomaluje vyprazdňování žaludku (jídlo nás delší dobu zasytí) a brání rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi (nemáme chutě na sladké). U kaší se tedy vyplatí sledovat i tuhle složku. Navýšit příjem vlákniny v kaších můžeme pomocí celozrnných vloček, chia semínek, čekankového sirupu, ovoce…

Závěrem

Ačkoliv kupované instantní kaše nemají úplně ideální složení, rozhodně jsou lepší volbou než hladovět. Z porovnání nám tedy jednoznačně vyplývá, že příprava domácí instantní kaše (která nám zabere asi 2 minuty času navíc) se nám mnohonásobně vyplatí, nejen z hlediska výživy, ale také financí. Základní recept na kaši má vyvážený poměr makronutrientů a také nás na delší dobu zasytí.

foto: archiv autorky článku

Ing. Smolková Michaela

umimejist.cz

  • specialistka na kvalitu potravin a výživu
  • na svém blogu a Instagramu se věnuje vzdělávání veřejnosti v oblasti preventivní výživy a výběru kvalitních potravin, tvorbě nutričně vyvážených receptů
14.11.2022 Ing. Smolková Michaela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Podle jakých kritérií vybírat kvalitní šunku?

Dle výživových doporučení bychom měli v našem jídelníčku dát přednost masu libovému před zpracovanými masnými výrobky.

Masné výrobky totiž často obsahují více tuku a soli než libové maso. Obecně totiž máme tuku a soli ve stravě nadbytek.

Celý článek 5.10.2022

Související články

Na čem si pochutnává o Vánocích výživová poradkyně, máma od rodiny?

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.

Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.

Celý článek 2.12.2024

Jídlo s sebou do krabičky: Efektivní cesta k lepším stravovacím návykům

Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.

Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.

Celý článek 29.11.2024

Jak snížit hladinu cholesterolu stravou

Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.

Celý článek 23.11.2024

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner