Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vierka: Řekla jsem si, že nechci, aby mé dítě mělo nepohyblivou a nemocnou matku

O tom, že lidské tělo je zázrak a umí se samo zbavit mnoha neduhů, když mu k tomu dáme odpovídající podmínky, svědčí příběh sympatické maminky na mateřské, lékařky Vierky (30 let).

Ta nejen že díky úpravě jídelníčku zhubla, ale také se zbavila léků, které předtím musela brát.

Vierka: Řekla jsem si, že nechci, aby mé dítě mělo nepohyblivou a nemocnou matku

Začtěte se do její cesty, kterou na naše přání pro vás sepsala:

S váhou jsem měla problémy v podstatě od puberty – střídavě oblačno, ale kolem maturity jsem vážila cca 70 kg při 172 cm, což bylo v podstatě dobré, akorát jsem měla vždy širší boky a zadek. Poté jsem nastoupila na vysokou školu, hodně sezení nad knihami, málo pohybu a především přišlo seznámení se současným manželem a jeho rodinou, která měla moc ráda posezení u dobrého jídla a pití. Takovéto “sešlosti” se u nás staly pravidlem a i s manželem jsme si večer často dopřávali vínko a “něco k tomu”.

V podstatě jsem vůbec neřešila, co a kolik jím, dala jsem si vždy, na co byla chuť, a v kombinaci s nedostatkem pohybu jsem se pomaličku a nenápadně dopracovala k váze přes 100 kg. Přesně to nevím, radši jsem se samozřejmě nevážila, jen u endokrinologa (léčím se totiž od dětství se sníženou funkcí štítné žlázy).

  • Občas mě chytly pokusy zhubnout různými dietami, ale poté, co se dostavil první hlad, jsem zkrátka nebyla schopna pokračovat a snažení bylo ta tam.

Po svatbě jsme se začali pokoušet o dítě. První těhotenství dopadlo neúspěšně, druhé naštěstí skončilo dobře, ale průběh nebyl úplně ideální. První vážení v poradně ukázalo 114 kg, proto není překvapením, že již od počátku mi zjistili velmi vysoký krevní tlak, později se přidala těhotenská cukrovka a i přes striktní dodržování diety jsem se nevyhnula lékům a následně ani inzulínu.

  • Denně jsem musela kvůli rizikům užívat šest léků a píchat si inzulín. Dcera se nakonec narodila císařským řezem po neúspěšně vyvolávaném porodu. Naštěstí zdravá a v pořádku.

Během těhotenství jsem paradoxně zhubla – díky diabetické dietě. Ovšem po porodu, když jsem si mohla zase vše “dopřát”, jsem to bohužel opět dohnala a i předčila. Moje nejvyšší váha byla 118 kg. Až když bylo dceři pět měsíců a já se uviděla na společné rodinné fotografii, zděsila jsem se.

Řekla jsem si, že nechci, aby mé dítě mělo nepohyblivou a nemocnou matku, že nechci riskovat, že už nebudu moct mít další děti nebo si opět prožít vysoce rizikové těhotenství a traumatický porod. Nejdřív jsem zkusila plán Břicháče Toma – to sice nastartovalo hubnutí, ale po měsíci jsem nemohla mrkev a červenou řepu ani vidět a pochopila jsem, že tento způsob je neudržitelný.

Kalorické Tabulky jsem znala z dob těhotenské cukrovky, kdy jsem ale hlídala pouze sacharidy. Rozhodla jsem se tedy vrátit se k nim se vším všudy.

Začala jsem na začátku roku 2022.

Jako všichni začátečníci i já zjistila, že přesto, že jsem si myslela, jak jím zdravě, strava byla plná tuků s minimem bílkovin. Naučila jsem se skládat si jídelníček, především přidat bílkoviny a vlákninu. Pochopila jsem, že tvrzení jako “nejíst po 17. hodině” nebo “sladké se nesmí jíst odpoledne” jsou jen mýty a že důležitý je kalorický deficit a skladba stravy v průběhu celého dne.

Přidala jsem dlouhé procházky s kočárkem, navíc se i dcera prospala, takže jsme byly obě spokojené. Větší pohyb jsem měla jen nárazově (občas lekce step aerobiku, námaha na stavbě či zahradě), ale žádné pravidelné cvičení jsem nedělala. Většinu mého pohybu představuje dodnes chůze.

Nejtěžší pro mě bylo na začátku vzdát se zvyku dát si u televize víno a k tomu “něco na zub”. Ale když jsem měla správně poskládaný jídelníček za celý den, tyto chutě v podstatě ani nepřicházely a pochopila jsem, že u mě se spíš jednalo o touhu “spláchnout” starosti celého dne, což ovšem jde i jinými způsoby než alkoholem a nezdravým jídlem.

Jídelníček - Kalorické Tabulky

Nyní vážím 67 kg a i přesto, že mi zůstal na břiše převis a strie po porodu, jsem se sebou spokojená. A co je nejdůležitější, jsem zdravá. Kontrolní testy ukázaly, že mi cukrovka nezůstala a zbavila jsem se i léků na tlak.

Je skvělé, že se nezadýchávám při chůzi do kopce, stačím utíkat za dcerou a co je pro mě jako nákupní maniačku úžasné, můžu si s velikostí S koupit všechno oblečení, které se mi líbí, protože v něm vypadám a cítím se dobře.

Samozřejmě si mé obrovské změny všimlo i okolí, dokonce mě pár lidí, co mě delší dobu nevidělo, ani nepoznalo. Když se někdo zeptá, jak jsem to dokázala a má hlubší zájem, velmi ráda vždy řeknu o Kalorických Tabulkách a jak moc mi pomohly.

Spousta “tabulkářů” se mě ptá, jestli jsem měla kolečka vždy zelená. Samozřejmě většinu dní se snažím o vyvážený racionální jídelníček a zelená kolečka. Ale příležitosti jako oslavy, Vánoce, letní dovolená, jsou dny, které si chce člověk užít i s jídlem a pitím. Tedy jsem si i já v klidu dopřála vše podle chuti a následně se opět vrátila ke svému režimu.

Není důležité, jak jíme těch pár dnů v roce, ale jak jíme v tom zbytku. Aneb jak já říkám “člověk nepřibere z jednoho hamburgeru a nezhubne z jednoho salátu”. To je zároveň i rada, kterou bych chtěla předat všem, co se snaží zhubnout.

Nic není nemožné, jen se nesmíme nechat odradit a vzdát to, když hned nejde vše podle našich představ. Za to nové zdravé tělo a nový život to rozhodně stojí.

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

27.2.2023 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024