Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Katerina: Co čeká každého, kdo začne jíst podle aplikace Kalorické Tabulky

Velmi nás těší, že naše skupina na Facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami i při obrovském počtu členů splňuje svůj účel.

Den co den v ní nacházejí rady a inspiraci lidé, kteří se rozhodli změnit svůj životní styl s pomocí aplikace Kalorické Tabulky.

A ještě větší radost nám dělá, že to vše funguje díky samotným členům, kteří už ve skupině nějaký čas jsou. Radí, kontrolují, podporují se, sdílí své jídelníčky a sestavují báječné tipy pro ostatní. Dnes vybíráme fantastický příspěvek pro všechny začátečníky, který na základě vlastní zkušenosti vytvořila paní Katerina. S jejím svolením předáváme na náš blog. Děkujeme.

Katerina: Co čeká každého, kdo začne jíst podle aplikace Kalorické Tabulky

Mám ráda věci co nejjednodušší. Kalorické Tabulky nejsou smysl mého života, jen prostředek k jednoduššímu životu. Nejsem odborník, nejsem expert, jsem jen uživatel aplikace. Nadšený uživatel. Jak tedy na to?

1. Na začátku nové cesty proběhlo asi u všech uvědomění, že už to takhle nejde dál a je čas už opravdu, ale opravdu se sebou začít něco dělat. S tímhle nikdo nikomu nepomůže, tohle si musí prožít každý sám.

2. Následovalo objevení Kalorických Tabulek – je jedno, jestli jako aplikace v mobilu nebo vytvoření profilu na stránkách www.kaloricketabulky.cz. Já používám kombinaci obojího. A funguje to.

3. Někdo se zadrhne u nastavení aplikace. Moc nerozumím tomu, proč se to tak moc řeší. Kalorické Tabulky jsou dokonalý nástroj, který – když mu dodám pravdivé informace – mi vše vypočítá. Jestliže člověk nemá nějaké specifické zdravotní problémy a chce prostě „jen“ zhubnout, nevymýšlela bych žádné ptákoviny a prostě bych to nechala na aplikaci. Neřešila bych jiné kalkulačky ani rady Máni odnaproti či televizní hvězdy, ale jen zadala vstupní údaje do formuláře v profilu. Vše se samo vypočítá a ukáže.

4. Pokud je někdo hloubavější, může se objevit překvapení, že aplikace a stránky nastavují jiné hodnoty. Jo, to je pravda (jednou se pracuje s procentem tuku v těle, a podruhé ne), ale v první chvíli je to jedno. Každá změna je dobrá a vše lze později upravovat. A ty rozdíly nejsou závratné.

5. Často se lidé strachují, že musí vzorně zapisovat každou aktivitu. To by bylo zpočátku opravdu těžké, protože je potřeba ji „dojídat“. Proto všichni, kteří o tom něco vědí, doporučují (alespoň na začátku) nastavit si paušální aktivity – jejich definice je na stránkách, takže stačí si podle toho vybrat.

6. Pokud by měl někdo přece jen pochybnosti, jestli to má dobře, stačí požádat ve skupině o zkontrolování. (Prosím, nastudujte si návod, jak na to v příslušném článku, poznámka redakce KT.)

7. Pak už jen stačí jíst tak, aby byla kolečka zelená. To obvykle první dny vypadá jako nemožný úkol, ale brzy se z toho stane rutina. Já považuji za dobré si první týden jen zapisovat vše, co člověk sní, aniž by se nějak omezoval nebo přizpůsoboval, a tak získat představu nejen, jak funguje aplikace, ale také vlastní stravování. Uznávám, že z počátku je to fakt síla, ale člověk si brzy zvykne. Mně se osvědčuje připravovat si jídelníček den předem – teď už mi to zabere asi jen dvě minuty.

Katerina: Co čeká každého, kdo začne jíst podle aplikace Kalorické Tabulky

8. Po pár dnech „dodržování koleček“ se mnoha lidem zdá, že takové množství jídla prostě nejde ujíst. Já osobně měla pocit, že jím za tři somálské vesnice. Za krátkou dobu se to ale poddalo a teď už se na jídlo zase těším.

9. Co se týká aplikace, obvykle každého začne rozčilovat reklama na placenou verzi Kalorických Tabulek (tzv. PREMIUM). Ne, opravdu to nejde odstranit jinak než jejím zaplacením. Cena je to – dle mého názoru – více než férová a za fér považuji i jednání provozovatele, jenž mě před uplynutím roku několikrát upozorní, že se mi blíží konec předplatného, a že jestli si ho nechci platit dál, mám si to zrušit. Takže není třeba se bát, že se upíšu k něčemu, co už budu mít navždy.

10. Vyděšení z cukru. PREMIUM verze nabídne mimo jiné i kolečko s cukrem. Mě vyděsilo pořádně a zpočátku jsem tomu fakt nemohla uvěřit. Sama pro sebe jsem si zdůvodňovala, proč je to úplná blbost. A to i přesto, že jsem si dle rad ve skupině navýšila jeho množství. Přiznám se, že pro klid jsem si ho nejdřív úplně vypnula a zcela jej ignorovala. A taky jsem hubla. Odvahu si cukr zobrazit jsem našla až letos. A ono to jde.

11. Zpočátku vyžaduje zadávání jídel opravdu spoustu pozornosti, takže si člověk ani nevšimne, že nahoře vpravo je malá medaile s číslem, která ukazuje počet dnů vyplňování. Po pár dnech ale mnohé překvapí, že „zešedne“. Popravdě to není šedá, ale „trošku divná stříbrná“. Barva se totiž mění: První čtyři dny je opravdu šedá, 5. až 14. den bronzová, 15. až 30. stříbrná a pak už jsme dosáhli zlata. A stačí si ho „jen“ udržet.

  • Pamatuji si to zděšení, když se mi počitadlo poprvé vynulovalo. Důvod byl jediný – jeden den jsem prostě zbaběle nezapisovala. Tehdy jsem to vyřešila zpětným zápisem, ale přiznám se, že dnes už tyhle věci neřeším. Kalorické Tabulky se staly součástí mého života a nepotřebuji si to dokazovat čísly. Ale chápu, že někdo má rád ve věcech (a číslech) pořádek.

Katerina: Co čeká každého, kdo začne jíst podle aplikace Kalorické Tabulky

12. Pak často zaznívá otázka, jak rychle mám vlastně hubnout. Tak na tohle asi nikdo nemá univerzální odpověď. Já mám třeba štěstí, že mi váha klesá hned, jak začnu dodržovat zelená kolečka. Jenže stejně rychle (i rychleji) mi reaguje při porušení režimu – když se stravuji jako ostatní, klidně přiberu 6 kg během týdne. Mé mámě tři týdny váha mírně stoupala – jako lékařka mi to vysvětlila tím, že je to v pořádku, že tukové buňky se naplňují vodou, která je těžší, a že začne hubnout až po čase. A ono jo. Hubnula rychlostí půl kila za týden. Spokojeně.

13. Na jedné lodi. Facebooková skupina Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami nabízí spoustu témat a receptů. Mezi evergreeny patří cizrnový dort, jablečný vločkovec, karlovka a pečený tvaroh. Kdo bude hledat recept, stačí použít lupu (vyhledávání). Stejně tak lze objevit již zveřejněné tipy na horkovzdušnou fritézu, kuchyňskou váhu nebo jak doplnit vlákninu.

14. Zhřešení. Myslím si, že tohle se stane asi každému. Každý máme dny, kdy to prostě nejde. Já třeba zajídám stres. Někdo se zase odměňuje zákusky, jiný to má tak s alkoholem. Myslím, že důležité je to přijmout a jet další den zase dál. Jsem typ, který jde ode zdi ke zdi, takže jsem měla dříve tendence k přerušení veškeré snahy, když jsem jednou zhřešila. Až právě jmenovaná skupina mě naučila, že není konec světa. A že je to normální.

15. Odvaha ukázat proměnu. Rozdíl na fotkách „před“ a „nyní“ je skvělá věc pro toho, kdo se chce pochlubit, stejně jako motivace pro ostatní uživatele. Každý máme své hranice jinde, každý začínáme na jiné váze a naše tělo i životní styl nám umožňuje hubnout jinak. Ale důležitý je náš pocit a radost z toho, že se nám daří, což většina normálních lidí ve skupině umí ocenit.

Katerina: Co čeká každého, kdo začne jíst podle aplikace Kalorické Tabulky

16. Přiznám se, že s aplikací jsem začínala mockrát. Jsem typický „ledňáček“, který zvládá dodržovat režim dva až tři měsíce, jenže v březnu začne pracovně hodně cestovat a vše vzdá. Před dvěma lety jsem ale objevila skupinu, kterou Kalorické Tabulky provozují, a jsem přesvědčená, že hlavně díky ní se zatím (s většími či menšími výkyvy) držím. Jasně, mnohá témata mě neoslovují, některé názory dokonce štvou, ale našla jsem mnoho zajímavých lidí, kteří mě motivují a inspirují nejenom v jídle, ale i v pohybu. A kteří mě chápou a podrží při případných nezdarech.

17. A ještě jedna důležitá věc (pro mě). Díky skupině jsem se naučila mluvit o své váze. Bojuji s ní celý život a vždy to téma bylo pro mě tabu. Nějak podvědomě jsem asi doufala, že když o tom nebudu mluvit, nikdo si toho nevšimne (já vím, že je to blbost). Teď jsem schopná pojmenovat chyby a přiznat sama sobě, ale i okolí, co dělám špatně. A to pojmenování problémů mi hodně pomáhá v jejich překonávání.

Chcete také zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Z archivu aneb přečtěte si také:

redakce
www.kaloricketabulky.cz

22.2.2023 Články, Jak zhubnout, O kaloriích nevážně

Související články

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024