Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kolik toho máme vypít radí výživová poradkyně z Hydration for Health

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost často nejrůznějšími mýty, šířenými někdy i lidmi, kteří mají sice lékařský titul – jen v oborech, jež vlastně s výživou nijak nesouvisejí.

Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená odborníky.

Jako jediný český zástupce v odborné mezinárodní organizaci Hydration for Health, jež sdružuje odborníky z oborů kardiologie, nefrologie, urologie a taky výživy a sportu (odtud se tam vzala moje maličkost), jsem se pokusila věc aspoň trochu shrnout.

Kolik toho máme vypít radí výživová poradkyně z Hydration for Health

Kolik tekutin tedy potřebujeme?

Obecné pravidlo zní 30 – 40 ml na kilo váhy, což u mohutnějších lidí samozřejmě vydá vyšší číslo. Neznamená to vždy, že to musíme všechno vypít. Tekutiny přijímáme i potravou – v ovoci, zelenině nebo třeba polévkách. Potíž je v tom, že spousta lidí nejí „živé“ potraviny, tedy to ovoce a zeleninu v syrovém stavu, proto obsah vody v potravě mají nižší.

Z toho důvodu se obecně počítá s tím, co člověk vypije. U stravy bohaté na méně vhodné sacharidy, s nízkým obsahem ovoce a zeleniny, ale taky u stravy výrazněji bohaté na bílkoviny je vhodné na pitný režim dbát trošku víc.

Jsou mezi námi lidé, kteří jsou nastavení na to, že pijí málo. A ti, kteří jsou nastavení na to, že pijí relativně hodně. Pak je nejobsáhlejší skupina – ti, kteří se můžou naučit pít, pokud dost nepijí jen proto, že na pití nemyslí.

Jestliže tedy opravdu nezvládáme pít tolik, kolik říká vzoreček, a opravdu se to nedá „naučit“, není závada na našem přijímači, je to dáno naším nastavením. Ale je vhodné se snažit aspoň o to, abychom na pití mysleli a nezanedbávali ho úplně.

Je pití vody škodlivé?

Nebudu se rozepisovat o tom, k čemu všemu je voda dobrá. Ale dovolte pár řádek k často opakovaným tvrzením o škodlivosti vody.

Pokud jste zvyklí na větší množství tekutin, není uváděné množství špatně, jestli není jiný zdravotní důvod pití omezit. Ne, každý opravdu nemá pít 1,5 – 2 litry a ani kapku navíc. Je pochopitelně špatně do sebe nahrnout větší množství vody naráz – ano, i čistá voda může velmi ohrozit zdraví nebo dokonce zabít, to nepřeháním, ale pozor!, ne jen tak.

Kolik toho máme vypít radí výživová poradkyně z Hydration for Health

Řeč je o tom, že nemáme do sebe nahrnout větší množství NAJEDNOU (bezpečný je ještě půllitr, litr už je ale moc!). Nemáme do sebe nahrnout několik litrů v krátkém rozmezí. Nemáme se divoce prolít v horký den, když jinak nejsme zvyklí pít víc. To pak pochopitelně k těm kolapsům a ohrožení zdraví vede.

Pokud pijeme klidně 4 litry za den v průběhu celého dne, je to naprosto v pohodě, jestliže se víc hýbeme, je horko nebo jsme mohutnější.

Vodu, nebo minerálku?

Proč se někdy říká, že nemáme pít jenom vodu, ale radši minerálku? To varování je kvůli elektrolytům – když je horký den, sportujeme a hodně se potíme, tak se doslova vyplaví minerály (odcházejí potem, močí, navíc je „vyplavujeme“ tím, jak se „proplachujeme“), a pak je organismus ohrožený, jak ledviny, tak třeba srdce.

V takovém případě jsou minerálky naprosto na místě. U sportovců se často přidávají v létě přímo elektrolyty, protože se pocením při tréninkové zátěži odplaví hodně minerálů, které pak chybějí třeba i k tomu, aby srdce správně tlouklo – když to zjednodušíme.

Kolik toho máme vypít radí výživová poradkyně z Hydration for Health

V případě krize, když není po ruce minerálka, ale my se potíme opravdu hodně, je nám na omdlení, motá se nám hodně hlava (a hodně jsme se hýbali a hodně potili), si můžeme pomoct: nebojte se klidně si vodu trošku osolit i obyčejnou solí, stačí troška a asi bude potřeba přihodit i trochu cukru, ale pomůže to od nejhoršího. V horký den a při hodně pocení není úplně ideální vyhýbat se soli obecně u jídla, pokud ji nemusíme opravdu důsledně hlídat – nebojme se si jídlo v takový den posolit.

Nejčastější otázky

  • Pít, až když máme žízeň? Ne, to je pozdě. Pocit žízně je už volání o pomoc, doslova.
  • Odvodňuje kafe a čaj? Ne. Respektive, ten vliv je natolik zanedbatelný, že se o něm nemusíme bavit, pokud nepijeme to kafe nebo silný černý čaj na litry (a i pak v něm přijímáme tekutiny).
  • Jak poznáme, že máme tekutin akorát? Docela jednoduše podle barvy moči. Ideálně by měla být světlá, ale ještě ne úplně „voda“.
  • Dá se zvyknout na to, že chodíme hodně na záchod? Ano, je to o zvyku, stabilizuje se to.
  • Odrovnáme si pitím ledviny? Pokud jsou zdravé a pokud dodržíme to, o čem píšu výš, není důvod k obavám.

Závěrem

Pokud jsme zdraví, tak nemějme obavy. Je určitě vhodnější pít tekutiny neslazené, nekalorické. Pokud jsme zvyklí na slazené pití, začněme si ho postupně ředit vodou.

Voda v ČR je jedna z nejkvalitnějších na světě (z veřejných zdrojů), v tomto směru se také není čeho bát. A pokud se vám samotná voda zdá „mdlá“, můžeme ji vždy dochutit kouskem ovoce, citrusy, okurkou, bylinkami…

Tak na zdraví!

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Výhody plánování a přípravy jídla předem

Výhody plánování a přípravy jídla předem

Kdo mě už chvíli sleduje, mohl si všimnout, že jsem zastánce přípravy jídla předem. Ale často se u klientů i čtenářů setkávám s tím, že přece nemůžou vědět, na co budou mít chuť.

Dá se tedy plánování jídla předem skloubit s tím, že jíme, co chceme?

Celý článek 5.1.2023 0

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha.

2.4.2023 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024