Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Markéta Nevěčná: Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

Plavková sezona se neúprosně blíží a naše (nejen zimní) kila mnohým kvůli tomu začínají vadit více, než tomu bylo dříve.

V souvislosti s touhou po zhubnutí do léta bych ovšem zásadně chtěla varovat před „populárními“ krátkodobými dietami a různými „zázračnými“ přípravky, které obvykle nabízejí různí obchodníčci. Jediné, co by bylo ve finále štíhlé, bude totiž vaše peněženka.

Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

Pojďme se na to spolu podívat.

Jednou z nejšílenějších diet, kterou jsem viděla, je ta instantní – ze sáčku s programem na 6 a více týdnů.

Malá ukázka

Markéta Nevěčná: Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

Další dietu jsem našla v rámci propagace produktů na podporu hubnutí. Funguje prý jednoduše – koupíte si spalovač, noční spalovač a odvodňovač, přidáte k tomu pouhých 690 kcal za den a za 10 dní máte 4 kg dole. Tipla bych klidně i víc. Při tomhle příjmu bude totiž hubnout i dítě. Říkají tomu švestková dieta.

Markéta Nevěčná: Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

Další parádička byla rýžová dieta. Dost podobný případ švestkové diety.

Markéta Nevěčná: Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

A stále nekončíme – máme ještě například tvarohovou dietu: 385 kcal za den, gratuluju – tohle je regulérně na kolaps organismu.

Markéta Nevěčná: Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

Co bude následovat, když těmto svodům podlehnete?

Konečně přijde vytoužená dovolená. A vy budete spokojená, protože bříško bude plošší – bodejť by ne, když se už XY dní normálně nenajedlo. No vy s myšlenkou, že si to po tom všem odpírání zasloužíte, si začnete užívat “volnost” v jídle. Zkrátka dopřejete si.

A tady to přijde: váš stažený žaludek, jenž doteď nedostal skoro nic, bude horko těžko bojovat s množstvím jídla, které mu teď zaslouženě pošlete. Takže, pokud jsem vás doteď neodradila, tak aspoň dejte na mou radu a přibalte s sebou pancreolan, ideálně rodinné balení.

Přitom váš pud sebezáchovy vám nedovolí přestat jíst, protože tělo se bude bát dalšího hladovění, které po té otřesné zkušenosti očekává. A tak pro jistotu veškerou energii, kterou mu pošlete ve formě jídla, uloží jako tukovou zásobu – na horší časy. Co kdybyste chtěla jet třeba na další dovolenou?

Asi není ani třeba dodávat, že vaše bříško přestane být po první „all inclusive“ snídani ploché. Vaše energie bude na bodě mrazu, i přesto, že se budete smažit na sluníčku. Tělo bude zatížené trávením a poslední, co by rádo dělalo, je pohyb.

Doporučení pro všechny nepoučitelné

Hezké fotky na pláži si pro jistotu udělejte hned po příjezdu. Další den už zřejmě budete zpátky ve stejné „formě“ jako před superrychlou dietou. Dělám si samozřejmě legraci, ale prosím, berte vážně aspoň následující řádky.

Najděte si zavčas (!) stravovací styl, který vám bude sedět. V Kalorických Tabulkách si ideálně nastavte lehký kalorický deficit. Přidejte pohyb. Takové protažení, srovnání zad, vzpřímený postoj a spokojený výraz v obličeji, který získáte díky endorfinům vyplavených při cvičení, udělá s vaším „vizuálem“ mnohem větší změnu než týden prázdný žaludek.

Na dovolené si samozřejmě dejte to, na co máte chuť. Neznamená to ale trojitou porci všeho, co stoly nabízí. Buďte rozumní a myslete na to, jak se budete cítit, až to, co máte na talíři, spořádáte. Bude vám opravdu dobře? V případě kladné odpovědi přeji dobrou chuť, v případě zaváhání nebo dokonce přiznání negativní odpovědi si uvědomte, že to nemusíte sníst všechno. Nejste přeci popelnice.

A rada pro příští sezonu: Nenechávejte hubnutí na poslední chvíli! Už od příjezdu z té letošní dovolené (nejpozději) začněte pozvolna měnit svůj životní styl. Budete mít na to celý rok. Využijte hezkého počasí, sportujte, vařte si odlehčená jarní a letní jídla. A příští rok budete mít dovolenkové fotky jak vystřižené z časopisu.

Markéta Nevěčná: Proč si dávat pozor na krátkodobé diety, kterých je plný internet?

A schválně nám napište, jakou nejšílenější dietu jste vy nebo někdo ve vašem okolí držel (diskusi najdete na Facebooku v uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami).

foto: cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Markéta Nevěčná: Boom proteinových produktů a recept na domácí monte

Ať projdu v obchodě s potravinami jakoukoli uličkou, narazím na nápis “high protein” “fit protein” “s vysokým obsahem bílkovin”.

Dnes už seženu proteinový toust, proteinový chléb, proteinové těstoviny, proteinový jogurt, proteinový shot, proteinový pudink, proteinovou kaši, proteinové mléko, proteinové oříškové máslo, proteinovou čokoládu, proteinovou tyčinku, proteinovou sušenku…

Celý článek 19.4.2023 0

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

5.5.2023 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024