Kalorické Tabulky: Mít „zelená kolečka“ nestačí?
Existují pravidla pro sestavení vhodného jídelníčku?
Nebo prostě stačí, že naplním denní příjem jednotlivých nutrientů a je to v pořádku?
Pustit se do hubnutí bývá pro mnohé zatraceně těžké.
Ti, kteří se o hubnutí už někdy bezúspěšně pokoušeli, pak často navíc svůj stav zaklínají prohlášeními: Já nikdy nezhubnu, máme to v rodině, v genech atd.
Ono takové tvrzení „nikdy nezhubnu, protože“ je pro mnohé vlastně skvělým a někdy i uspokojujícím důvodem, díky kterému se nemusejí zabývat tím, proč se jim hubnout nedaří…
Je tak vlastně velmi snadné odůvodnit si, proč nám nejde držet se svých cílů a plánů, stačí jen najít a pojmenovat překážku. A na ni své problémy převést. To sáhnout do svého nitra a přiznat si, že něco dělám špatně, je mnohem náročnější.
Také obrátit se na odborníka a požádat o pomoc může být pro některé typy lidí ponižující („já přece naprosto přesně vím, co mám dělat“, nalhávají sami sobě). Jako výživová poradkyně však mohu na základě svých zkušeností z praxe prozradit, že tomu tak ale není. I když jsou na internetu dohledatelné i kvalitní informace, člověk často neví, čemu věřit. A bohužel inklinuje k nabízeným „zkratkám“, zázrakům na počkání a nesmyslným dietám.
Jenže neuvěřitelně rychlé úbytky váhy, které často slibují různé inzeráty v časopisech, jsou nesmysl. Nedočkáte se vysněné postavy ani pevného zdraví. Snad jen zhubnutí peněženky.
Ano, někdy se výsledky i dočasně dostaví, například oblíbená ketodieta je založena na velmi nízkém příjmu, tudíž tělo hladoví, a tím pádem hubne. Ale dlouhodobě udržitelné to není.
Takové diety pak vedou jen k pocitům frustrace, selhání a k bludnému kruhu nekončícího dietování. Pamatujte na to, že kdyby fungovaly zkratky a zázračné diety, neznali bychom slovo obézní. Každý z nás by měl svou ideální váhu.
Musíme se ke své překážce postavit čelem. Realisticky si určit svůj cíl a vytyčit si jednotlivé kroky svých činů.
Každá dieta má svého společného jmenovatele, a tím je kalorický deficit, který vám pomůže ohlídat odborník nebo aplikace Kalorické Tabulky. Je na každém z nás, jakým způsobem deficitu dosáhne, ale ta cesta musí být udržitelná a zdravá. Žádné hladovění či odpírání určitých potravin. Někdo to zvládne sám, jiný potřebuje vést. Důležité je začít a nevzdat to.
S tím pomůže správná motivace – je důležitou součástí každého dlouhodobého cíle stejně jako vědomí, že cesta, po které se člověk vydá, trvá déle, než by si přál, ale cíl, ke kterému dojde, bude udržitelný.
Co se týká hubnutí, jediným klíčem k úspěchu je kalorický deficit. Všechno ostatní jsou jenom reklamní triky, kterými se necháme svést, když jsme netrpěliví. Pokud budeme o své cestě přemýšlet a půjdeme po ní krok za krokem, o to víc bude pro nás dlouhodobě udržitelná a budeme z ní mít větší radost.
ilustrační foto: Vaříme zdravě s Léňou a Hellčou a autorka článku
27.6.2023 Hellča Vávrová Články, Jak zhubnoutExistují pravidla pro sestavení vhodného jídelníčku?
Nebo prostě stačí, že naplním denní příjem jednotlivých nutrientů a je to v pořádku?
Celý článek 20.8.2022
Ke zdravé a úspěšné redukci patří mimo jiné i psychická pohoda, která by se s kvalitním spánkem a vyváženým stravováním měla řadit na přední příčky priorit našeho života.
K napsání tohoto článku mě inspirovaly dotazy ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde se jako výživová poradkyně zapojuji do diskusí. A také moje vlastní zkušenost.
Celý článek 5.12.2024
Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.
Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.
Celý článek 2.12.2024
Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.
Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.
Celý článek 29.11.2024
Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.
Celý článek 23.11.2024
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024