Šárka Simonidesová speciálně pro ženy: I prsa mají své dny
Je spousta věcí v životě ženy, na které její prsa reagují. A je také spousta věcí, které prsa prozradí.
Zaslouží si proto nejen naši pozornost, ale i skvělou péči a hýčkání.
Nedávno jsem se ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami zapojila do diskuse, která vznikla, když jedna paní poptávala na výměnu jídelníček na míru od někoho jiného. Že jako pro inspiraci.
Nechci to vůbec soudit, ale s redakcí Kalorické Tabulky jsme se domluvili, že k tomu napíšu pár slov z druhé strany. Z pohledu výživového poradce.
Práce takového poradce s klientem by měla být totiž vždy individuální. Nejdůležitějším bodem je zjistit, jaké má klient přání, a na základě toho stanovit reálný cíl. Pro tento účel je důležité získat od něho co nejvíce informací o jeho metabolismu, analyzovat dosavadní stravovací zvyklosti, které vždy odráží chování již zmíněného metabolismu, zkrátka jej trochu více poznat. A to včetně zdravotní stránky nebo i tzv. chutí (co má rád, a co naopak ne). Navíc je potřeba od klienta zjistit, co vše je ochotný vlastně změnit, a společně pak odhadnout, čeho je skutečně schopen, protože prvotní nadšení často rychle opadá v běhu všedních dní.
Následuje návrh nového stravovacího plánu, který povede ke stanovenému cíli. Je vhodné plán průběžně sledovat a případně korigovat tak, aby klient cestu vydržel a nevzdal to v půlce.
Když se vrátím ještě k metabolismu, hodně informací o něm získáme z jakéhokoliv bioimpedančního přístroje nebo analytické metody. Nezbytností je ale i pozorování klienta, kde se solidní poradce zaměřuje na kvalitu kůže, vlasů a nehtů klienta, způsobu dýchání, pocení nebo stupeň nervozity. Dále je výhodné zjistit co nejvíce o kvalitě trávicích pochodů, svalovém napětí, chutí na sladké nebo slané, kvalitě spánku, pohybové aktivitě, užívaných lécích a vztahu k jídlu.
Asi není nutné dodávat, že každý kvalitní výživový poradce, který zpracovává jídelníčky na míru dle potřeb a přání daného člověka, se takový jídelníček musí nejdřív naučit vypracovat. Není to snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Předchází tomu odborná studia, kurzy a další školící programy, roky praxe, umění empatie.
Pokud takový stravovací plán získáte, mějte na paměti, že je jen a jen váš! Jak již mnohokrát zaznělo tady na blogu Kalorických Tabulek, ale také na příslušných stránkách na Facebooku, každý člověk je jiný. Co funguje na jednoho, nemusí platit u druhého.
Proto ani není možné se srovnávat s dalšími lidmi, kteří jdou svou hubnoucí cestou, a už vůbec ne si vyměňovat stravovací plány na míru. Je to možná lákavá představa získat něco navíc, bez dalších vynaložených prostředků, ale tudy cesta opravdu nevede. Není to ostatně fér ani vůči odborníkovi, který do plánu dal své znalosti, a koneckonců ani k vlastnímu tělu, kterému byste nutili něco, co bylo stvořeno pro někoho jiného.
Pokud si jídelníček vyměním s kamarádkou ze sousedního domu, která má náhodou podobné množství denního příjmu, pak už to celé ztrácí smysl jak pro specialistu, tak pro danou osobu. Ano, budu mít asi kvalitní jídelníček (rozhodně kvalitnější než ty, které se občas otiskují v dámských časopisech), ale co s tím?
A ještě jedna důležitá věc, které jsem si všimla v diskusích na internetu. Pokud máte pochybnosti o svém jídelníčku na míru nebo vám zkrátka z nějakého důvodu nevyhovuje, vždy se obracejte na svého poradce či terapeuta, kterému jste zaplatili. Dotazy typu „holky, co vy na to“ nejsou opravdu k ničemu. Jednak holky o vás často nic nevědí, a pak opravdu budete více věřit anonymnímu davu, než někomu, kdo to studoval?
Ano, jsou samozřejmě tzv. rádoby odborníci, kteří si udělali víkendový kurz a díky popularitě na sociálních sítích mastí jídelníčky jeden jako druhý podle stejného mustru, ale to už je zase jiná kapitola (Kdo a za jakých okolností může pomoci s hubnutím).
Mějte na paměti, že správná spolupráce „poradce-klient“ by měla fungovat na základě dlouhodobé péče a vzájemné důvěry. Co se mě týče, dávám svým klientům pro začátek i mnou vyzkoušené recepty, aby byla jejich změna ve stravování co nejjednodušší. Má-li být změna životního stylu trvalá, musí být totiž snadno udržitelná. A hlavně vás bavit.
ilustrační foto: cz.depositphotos.com
24.8.2023 Andrea Popelková Články, Jak zhubnoutJe spousta věcí v životě ženy, na které její prsa reagují. A je také spousta věcí, které prsa prozradí.
Zaslouží si proto nejen naši pozornost, ale i skvělou péči a hýčkání.
Celý článek 15.7.2023
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024