Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by měl vědět každý

Hned po tucích, o kterých jsme si řekli vše podstatné minule, jsou z mého pohledu nejdiskutovanější makroživinou sacharidy.

Nebo spíše nejčastěji vyřazovanou z jídelníčku.

V názoru, co teď budu prezentovat, se možná liším od řady svých kolegů, ale osobně zastávám názor, že pokud mám v jídelníčku dostatek bílkovin s kvalitními tuky, se sacharidy to nemusím přehánět. Sama je mám na talíři jako hodně pohyblivou složku. Nejčastěji jich dávám kolem 1/4 talíře.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

Jsou ovšem období, např. těhotenství, doba, kdy opravdu tvrdě dřu v posilovně, roční období, kdy má člověk obecně vyšší potřebu sacharidů. Proto je nesmírně důležité naslouchat svému tělu. Když navýším přísun sacharidů, je vhodné ubrat v tucích.

Sacharidy dělíme podle velikosti. Nejjednodušší sacharidy označujeme jako monosacharidy. Monosacharidy jsou tvořeny jednou jednotkou (jak již název napovídá) a jedná se o glukózu a fruktózu. Disacharidy, které obsahují cukerné jednotky dvě, mají jako nejznámějšího zástupce sacharózu, víc ale řekne název cukr. Sem řadíme také laktózu.

Monosacharidy se nachází v cukrovinkách, dortech, slazených nápojích atd. a označují se také jako rychlé cukry. Jejich konzumaci je vhodné omezit. S delším řetízkem máme oligosacharidy. Ty najdeme především v luštěninách a určitě jste se s nimi setkali, když vás po čočce bolelo břicho. Způsobují totiž nadýmání. Proto je vhodné luštěniny dopředu namáčet a následně pak vařit v čisté vodě. Tímto způsobem podstatně snížíte množství oligosacharidů.

Odbornice na výživu: Základní informace o sacharidech, které by vědět každý

Polysacharidy mají nejsložitější strukturu, proto tělu trvá rozštěpení a trávení déle. Sem řadíme např. škrob či inulin. Najdeme je v celozrnném pečivu, bramborách, ovoci a zelenině.

Jak už jistě tušíte, pojí se s vlákninou. Vláknina je samo o sobě hodně obsáhlé téma, o kterém se píše na blogu Kalorických Tabulek celkem často, a proto velmi zjednodušeně. Důležité je vědět, že vláknina je vlastně rostlinný polysacharid, který tělo neumí za pomoci svých trávicích enzymů rozložit.

Dělíme ji na rozpustnou, která je střevními bakteriemi rozložená až v tlustém střevě, a nerozpustnou, kterou tělo nedokáže zpracovat vůbec, a proto ji vylučuje ve stolici, aniž by si z ní cokoliv vzalo. Nenechte se ale mýlit. Má obrovský význam v tom, že i když tělem jen prochází, zároveň střevo čistí, což je velmi důležitá věc v prevenci rakoviny tlustého střeva.

v čem je vláknina

Závěrem

Do našich jídelníčků zařazujme tedy nejlépe poly a oligosacharidy, naopak jednoduché cukry mějme pod kontrolou.

ilustrace: Johanka Ilčíková a cz.depositphotos.com

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Dokoupilová Ladislava
https://www.facebook.com/jidlemkradosti

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu. Zabývá se prevencí poruch příjmu potravy a vysvětlení základních věcí ve výživě široké veřejnosti. Zakladatelka projektu Jídlem k radosti, kde sdílí ověřené informace o výživě a vlastní zkušenosti. Při své práci s klienty klade také velký důraz na psychické zdraví.

25.9.2023 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Ve dnech, kdy se začínají objevovat vyšší teploty a tím pádem zásadní změny oblečení, přichází každoročně větší vlna hubnutí. To je zkušenost z praxe.

A lidé také řeší, jak mají vlastně s hubnutím začít, na co se zaměřit, jaké kroky zvolit, aby nepřepálili start.

Celý článek 2.5.2024

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024