Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Andrea Ondová: Jak se dělá tortilla frgál – chutný sladký pokrm plný bílkovin a vápníku hotový za pár minut

Nedávno se v naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde si uživatelé aplikace Kalorické Tabulky radí nejen ohledně nastavení, ale kde si dávají také tipy na jídelníčky, objevil zajímavý recept.

A protože získal nebývalou pozornost a řada členů skupiny jej ihned vyzkoušela s nadšením v praxi, rozhodli jsme se jej zveřejnit i zde – na našem blogu.

Autorkou chutného a jednoduchého receptu je Andrea Ondová, půvabná maminka, která zhubla hlídáním jídelníčku 27 kg. Už jsme ji zde před časem blíže představili v článku s názvem „Mám ráda splněná zelená kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky a také mě baví zapisování vytvořených receptů“. A tak nyní můžeme přistoupit rovnou k receptu, který v naší skupině vyvolal doslova mánii. Během víkendu si zjednodušený frgál vyzkoušel (podle zveřejněných fotografií) celý zástup uživatelů Kalorických Tabulek. A nešetřili slovy chvály.

Andrea Ondová: Jak se dělá tortilla frgál – chutný sladký pokrm plný bílkovin a vápníku hotový za pár minut

Jak tedy na to?

Recept na tortilla frgál (na dva kusy)

Dvě tortilly (celozrnná nebo klasická)

Tvarohová náplň

  • 2 měkké tvarohy
  • 2 vejce
  • 1 odměrka proteinu (vanilkového)
  • 50 g čekankového sirupu na oslazení

Do kulaté formy na cheesecake (vyložené papírem na pečení) vložte tortillu. Tvarohy vyšlehejte s vajíčky, proteinem a čekankovým sirupem a dejte na tortillu.

Maková náplň

  • 80 g máku
  • 250 ml mléka
  • 30 g čekankového sirupu

Mák uvařte v mléce do zhoustnutí. Až směs vychladne, přidejte na tvarohový základ. Ideální kombinovat s domácí marmeládou/povidly/ovocem dle chuti.

Drobenka

  • Vločky 60 g
  • Máslo 30 g
  • Sladidlo
  • Nasekané ořechy

Koláč zasypejte připravenou drobenkou a pečte při 180 °C cca 50 minut.

Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami najdete řadu alternativ.

Andrea Ondová: Jak se dělá tortilla frgál – chutný sladký pokrm plný bílkovin a vápníku hotový za pár minut

A co říká Andrea na takový úspěch svého receptu a co ji inspirovalo?

Vzhledem k tomu, že mě moc baví naše česká kuchyně, tak se snažím klasické recepty vždy upravovat do lehčí a výživnější formy. No a jakožto milovnice koláčů mě venku na procházce na čerstvém vzduchu napadla varianta odlehčeného frgálu na tortille, který si může každý ozdobit a dát si na něj, co chce, protože nikde není stanoveno, jak přesně to musí být. A to mě vlastně baví o to víc, protože ti, kteří už můj recept vyzkoušeli, sršeli skutečně úžasnými nápady. Každý jeden kus někým vyrobený získal tak svoji jedinečnost.

Andrea přiznává, že ji takový ohlas samotnou překvapil. A my ostatní se budeme těšit, že zase něco dobrého vymyslí.

Zajímavost

Protože jsme si všichni vědomi, že nejde o klasický frgál, z hecu jsme ve skupině spustili anketu o název pokrmu. Objevily se parádní názvy (tortál, frgtila, trgál, torgál, tortigál, frgilla, frgátor, torgál a další), nicméně samozřejmě jsme respektovali, že autorka si ponechala ten svůj původní – tortilla frgál.

S Andreou jsme se shodli, že když člověk pochopí díky aplikaci Kalorické Tabulky, jak poskládat jídelníček a které potraviny je vhodné upřednostnit, může si doslova hrát a vymýšlet úžasné věci.

Tip redakce Kalorické Tabulky

Andreu můžete sledovat nejen v naší skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, ale také na jejím IG, kam vkládá nejen recepty, ale také střípky ze svého života.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

28.10.2023 Články, Recepty a výživa

Související články