Nápady, jak usnadnit nakupování a zamezit plýtvání potravin
Jako profesionální organizátorka se snažím o to, abych lidem usnadnila každodenní život. Nakrmit rodinu i sebe zdravým chutným jídlem je jedním z nikdy nekončících úkolů.
Aby vám to šlo od ruky skoro samo, mám pro vás pár dalších nápadů – tentokrát jak si usnadnit nakupování, ušetřit čas při vaření a omezit vyhazování potravin.
Jak se vyhnout plýtvání jídlem?
Omezit plýtvání jídlem není žádná věda, stačí zařadit drobná zlepšení do každodenního života. Základem je dobrá organizace, účelné plánování a správné skladování potravin. Díky dobře zorganizované kuchyni, lednici a spižírně máte lepší přehled o zásobách, takže se vám nestane, že na některé potraviny zapomenete.
Vyhraďte si čas, kdy naplánujete nákupy a rámcově také jídelníček. Když máte jasný plán, je jednodušší vyhnout se lákadlům, která vás pak budou svádět v lednici.
- Tip z praxe: Na nákup nevyrážejte hladoví, abyste nenakoupili více jídla, než stihnete spotřebovat.
Před nákupem doporučuji udělat pořádek v zásobách a lednici. Projděte si potraviny, abyste viděli, co chybí, přerovnejte dózy. Lednice je před novým nákupem zajisté téměř prázdná, tak se snadno umyje.
- Tip pro ty, co neradi píšou seznamy: Lednici a spíž si před nákupem vyfoťte, abyste mohli v obchodě zkontrolovat, jak na tom jste s konkrétní surovinou.
Jak si usnadnit proces vyložení nákupu?
Na pokladní pás a především do tašek ukládejte zboží podle kategorií a podle toho, kam jej doma plánujete uložit. Díky tomu se vyhnete zmatenému pobíhání po bytě.
Osobně si plánuji detailní jídelníček až po nákupu, protože mi to umožní zpracovat všechny suroviny, které mám k dispozici. Kdybych plánovala před nákupem, nevyhnu se urputnému shánění potřebných ingrediencí na daný recept.
Vhodně uložené potraviny vám ušetří čas při vaření
Co si budeme povídat, po hodině strávené v supermarketu se naše energie blíží nule, takže ukládání potravin na jejich určené místo často odbudeme. Ale to je právě chyba, protože ukládání potravin nám během týdne může nejen ušetřit mnoho času při přípravě jídla, ale také zamezí pojídání nezdravých jídel.
Jak na to
Nejprve ukládejte mražené potraviny, po nich následuje lednice. V lednici ulehčí práci speciální organizéry do lednice, díky kterým zůstává lednice uklizená a všichni doma budou mít přehled. Zpracujte také maso, naložte ho, vakuově balené uložte podle data spotřeby a další připravte po porcích do mrazáku.
Osvědčilo se mi osobně nakrájet si část zeleniny a nachystat tak zdravé svačinky. Stačí třeba nakrájet mrkev nebo kedluben na špalíčky a uložit do sklenice s vodou. Vydrží tak křupavá – a když otevřete lednici, protože máte chuť na něco dobrého, máte ji hned na očích.
Nakonec přesypu všechno, co lze, do dóz na potraviny. Nejlepší jsou ty průhledné, protože hned vidíte, kolik toho zbývá. Velkou výhodou je také to, že hned můžete odnést prázdné obaly a zůstane vám tak jen hezky zorganizovaná a uklizená kuchyň.
Ať se daří.
foto: cz.depositphotos.com a archiv autorky
Jitka Pastrňáková
Profesionální organizátorka, která věří, že správně uspořádaná domácnost změní lidem kvalitu života. Z chaosu vytváří funkční a harmonický domov. Pomáhá lidem s organizací jejich úložných prostor. Cílem projektu USPOŘÁDEJ TO je nastolit pořádek, který se bude jednoduše udržovat a minimalizovat čas strávený uklízením.
Užitečné tipy najdete také na jejím Facebooku.
2.12.2023
Jitka Pastrňáková
Články, O kaloriích nevážně