Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Povíme si, že „velké“ bříško je vhodné řešit nejen z estetického, ale zejména ze zdravotního hlediska, a že s rozestupem břišních svalů se dá velmi efektivně pracovat.

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Diastáza přímých břišních svalů

Diastáza přímých břišních svalů je označení pro rozestup přímých břišních svalů. Přímý sval břišní tvoří pomyslný pás vpředu od hrudníku až ke kosti stydké. Ten je rozdělen na pravou a levou polovinu, jedná se tedy o pár svalů. Uprostřed je spojen vazivovým pruhem linea alba. Jedná se o tuhé vazivo, bez cév, které se může vlivem působení sil a tlaku roztáhnout do stran, ztenčit a oslabit. Břišní svaly tvoří opěrný systém pro záda a orgány. Pokud dojde k rozestupu, opěrný systém se oslabuje a jeho funkci musí zastoupit jen vazivová tkáň.

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Rozestup vs. diastáza

Mezi přímými břišními svaly je obvyklá vzdálenost (rozestup), která se liší dle přirozené šířky vaziva linea alba. Ta závisí na konkrétních antropometrických rozměrech, věku a pohlaví, za normu je však považována šíře 0,5 – 2,6 cm. Rozestup přímých břišních svalů více jak 2,7 cm se v České republice považuje již za diastázu. Obojí hodnotíme jako myofasciální problémy. Při rozestupu nedochází k poruše struktury, při diastáze už většinou ano – jedná se o znehodnocenou tkáň s porušením kolagenových vláken. Vrstva kůže se natáhne za svou úměrnou mez a ženy vypadají jako těhotné – bříško se vyklene směrem ven.

Rizikové faktory diastázy po porodu

S rozestupem břišních svalů se narodí každý, při narození je diastáza fyziologická. V průběhu psychomotorického vývoje se zatěžováním buď zcela ztratí, nebo zůstane, může se znovu vytvořit, rozšířit a také opět uzavřít. Nejčastěji se s diastázou setkáváme u těhotných žen, u kterých se břišní svaly musí rozestoupit natolik, aby se mnohonásobně zvětšila děloha a vyvíjelo se miminko. Rizikovými faktory vzniku „patologické“ diastázy (takové, která po porodu činí potíže) je rychlý nárůst hmotnosti v těhotenství, věk rodičky nad 35 let, těhotenství následující v krátké době po sobě, ženy s povolenou břišní stěnou již před otěhotněním a ženy s nadměrně roztaženou dělohou (vícečetné těhotenství či velký plod).

Projevy diastázy

Vazivo není tak dobrý opěrný systém, a proto se vám může dutina břišní vizuálně zdeformovat. Nezní to pěkně, ale reálně se vaše orgány derou z břicha ven. Ve stoji diastázu vnímáme většinou jako vystouplé břicho (ale nemusí tomu tak být vždy). V lehu na zádech můžeme pozorovat „prohlubeň/korýtko“ a při silových pohybech se ve středu břicha udělá tzv. „stříška“. Potrápit vás může také vystouplý pupík, jednostranné „boule“ nebo jiné projevy svalové nerovnováhy.

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Oslabení středu těla

Ale nejde jen o estetiku, mějte na paměti, že oslabení středu těla může způsobit i problémy s početím, migrény, vznik kýly, nevzhledného převisu, výhřezu ploténky nebo prolaps pánevních orgánů. Může za menstruační a intimní diskomfort, zánětlivost močových cest a gastro-enterologické problémy, které sebevědomí moc nepřidají. Tělo je propojený systém a nerovnováha v jedné části se může promítnout do oblastí často i hodně vzdálených.

Samovyšetření diastázy

Diastázu lze diagnostikovat různými způsoby – samovyšetřením (pohledem a palpací), ultrazvukem, tomografií a magnetickou rezonancí. Využívá se i přístroj podocam (podoskop) pro testování opory, a tím pádem zapojení břišní stěny. Nejčastěji se však uvádí samovyšetření vleže, které si můžete vyzkoušet v pohodlí domova i vy samy. Pojďme na to!

Lehněte si na záda, pokrčte dolní končetiny, chodidla mějte na podlaze. Přiložte si prsty jedné ruky na pupík, dlaň směřuje k hlavě. Vydechněte, uvolněte břicho a zvedněte pomalinku hlavu. Po okrajích prstů budete cítit tvrdé okraje přímého břišního svalu (máte-li nějaký rozestup) a pod prsty ucítíte měkkou tkáň. Odhadněte šíři (na jeden prst, dva, tři…) a pak zatlačte prsty hlouběji do břicha. Jde to? Dostanete se hluboko? Postup zopakujte od spony stydké na pánvi až po spodní žebra.

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Střed těla začněte odborně řešit, pokud:

  • vsunute do bříška na šíři 2 a více prstů,
  • vazivo je uvolněné – prsty lze vsunout hodně do hloubky,
  • vnímáte střed těla jako oslabený,
  • máte kýlu.

Odborné vyšetření a ošetření

Pokud si nejste svým stavem jisté (nebo je vám samovyšetření nepříjemné), nechte se odborně vyšetřit. Poraďte se se školeným odborníkem, který posoudí vaše tělesné postavení, funkčnost CORE a charakter izolovaných pohybů. Na stránkách je pro vás přichystán výpis odborníků napříč všemi kraji ČR.

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Jak necvičit s diastázou

Mnoho žen nezná principy správného pohybu při diastáze. Rodičky začínají horlivě posilovat a velmi často dochází naopak ke zhoršení stavu a k rozšíření rozestupu mezi svaly. Nejste-li si svým stavem jisté, prozatím z tréninků vynechte silová cvičení typu sklapovačky, zkracovačky, zvedání nohou – kmitání, prkna-planky, velké záklony, rotace bez napřímení a silné proskoky. Mějte na mysli, že diastázu nezlepší cvik, ale zejména postavení těla v daném cviku a tělesné podmínky během běžné denní rutiny.

Efektivní redukce diastázy

Cvičení na diastázu břišních svalů mívá velmi slibné výsledky. Důležitá je tzv. „svalová kompenzace diastázy“, pak lze předejít zdravotním komplikacím. Je třeba počítat s tím, že redukce diastázy je dlouhodobá činnost, svaly musejí obnovit svou primární funkci a vazivo zregenerovat. Při správném životním stylu a pohybu můžete však výsledky vidět již za dva měsíce!

Rehabilitace diastázy zahrnuje:

  • úpravu tělesného postavení a pohybových stereotypů,
  • trupovou stabilizaci,
  • práci s případnou jizvou,
  • úpravu napětí břišní stěny,
  • fasciální masáže pro podporu nesení,
  • úpravu stravy a zažívání,
  • změnu v oblékání,
  • podporu lymfatického systému

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Kompletního průvodce (publikace, cvičebnice, online program, workshopy) pro ženy s diastázou břišních svalů naleznete na stránkách www.coreyoga.cz.

Metodika CoreYoga® poskytuje ucelený koncept pro nalezení rovnováhy tělesné (svalově-fasciální) i mentální (psychosomatické), podporující zdravé držení těla a dech, aktivující hluboké svalové struktury. Pomáhá všem, kteří se snaží nalézt příčinu svého problému, ať už vizuální nespokojenosti, tělesného omezení či bolesti.

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Mýty o diastáze

1. Vyčkám a ona se ztratí
Bohužel, ne vždy tomu tak je, a čekáním oddalujete možnost plné rekonvalescence (redukce diastázy je ovlivněna např. laktací, vazivo ztrácí v čase pružnost aj.). Patologické stavy se v případě špatných pohybových stereotypů budou fixovat či zhoršovat.

2. Vycvičím ji ve fitku
Redukce diastázy není o fitness, ale o působení sil. Pokud nevíte o silách, které vytváříte prostřednictvím tělesného postavení, pohybu a každodenních návyků, jak byste mohly přestat diastázu vytvářet? Diastázu nevyřeší CVIK, ale zejména POSTAVENÍ TĚLA ve cviku.

3. Musím na operaci
V českém zdravotnictví se na diastázu často nahlíží jako na kosmetický problém, nikoli zdravotní. Lékaři odesílají pacientky rovnou na chirurgii. Ale věřte, že pokud nezměníte své pohybové návyky, diastáza se časem může vrátit. Je nutné důsledně rehabilitovat před i po operaci.

4. Nic s ní neudělám
Diastáza není výsledek nějakého nevyhnutelného genetického osudu, je vytvořena naším životním stylem – naším postavením těla, našimi pohybovými stereotypy. Je to pouze signál. Tělo nám touto formou naznačuje, že něco není v pořádku.

5. Šíře rozestupu je zásadní
Není tomu úplně tak. Vážnost diastázy je více o charakteru vaziva (pevnosti, struktuře, postižení) nežli o šíři rozestupu – takže žádnou paniku, pokud vložíte do břicha celou pěst. Každý stav může být mnohonásobně zlepšen. Současné terapie jsou velmi úspěšné.

6. Velké břicho = diastáza
Vyklenutí bříška ovlivňuje zejména tělesné postavení a aktivita vašeho CORE (součinnost – bránice, pánevního dna, příčného břišního svalu a hlubokých svalů zad). Ale nesmíte zapomínat na vaše stravování, lymfatický a hormonální systém.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Anna Nováková
https://coreyoga.cz

Pohybový specialista se zaměřením na poporodní regeneraci žen. Dlouhodobě se věnuje vzdělávání a výzkumu poporodních stavů u rodiček, šíření osvěty ohledně aktivní sebepéče, edukaci žen, prevenci a funkčnímu řešení nejčastějších potíží ve fyzické (i psychické) rovině. Je zakladatelkou projektů CoreYoga® – řešící problematiku poporodní diastázy břišních svalů a přidružených potíží a PéčePoPorodu – webovému rozcestníku s praktickými informace se zmapováním odborné pomoci napříč ČR.

Komplexní péče o střed těla, metodika CoreYoga® 

20.2.2024 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024