Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Pomoci může kognitivně-behaviorální psychoterapie, jež učí pracovat s myšlením, emocemi a chováním. Je to běh na delší trať, ale už nyní si můžete zkusit uvědomit a zkusit změnit pár zásadních věcí.

Žena si labužnicky vychutnává kousek jablka

Sedmero rad k labužnickému jedení

1. Radost z jídla

Vraťte jídlo tam, kam patří – k uspokojení fyziologických potřeb, a ne k řešení stresu. Před plným talířem byste měli být v pohodě, na jídlo se těšit a po jídle by vám mělo být lépe než před ním (tedy bez pocitů viny, kolik kalorií jste spořádali).

2. Když jíte, tak jezte

Možná často jíte při sledování televize, čtení e-mailů nebo za pochodu, a tím se ochuzujete o spoustu vjemů z jídla. Myslíte celý den na jídlo, a když se do něho konečně pustíte, nevěnujete mu pak pozornost. Pokuste se to změnit.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

3. Zapojte všechny smysly

Zkuste se zaměřit nejen na chuť, ale prozkoumejte jídlo i zrakem, čichem, hmatem a sluchem. Dívejte se na pokrm či potravinu, jako byste je viděli a chutnali poprvé. Jak vypadá? Jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni? Možná budete překvapení tím, jaký zážitek ve vás jídlo vyvolá, a taky tím, že jste dříve sytí než během automatického jedení. Všímavé jedení totiž zvýší citlivost k nasycení a způsobí, že vám bude stačit menší porce. Přivede vás též k výběru kvalitnějších potravin a každé sousto bude pak zážitek plný radosti.

4. Buďte jako foodstylista

Připravte si jídlo, které bude lahodit nejen ústům, ale i všem vašim smyslům. Naservírujte si ho na pěkný, klidně slavnostní talíř, aby bylo lákavé i barevně. Nepodceňte ani okolí a ukliďte si na stole, u kterého budete jíst. Jídlo si díky tomu více užijete.

PhDr. Iva Málková : Jak být i při hubnutí labužníkem

5. Neexistují zakázaná jídla

Některá jídla jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst (ledaže máte zdravotní omezení). Žádná potravina v rozumném množství není nebezpečná. Nejsou dobrá a špatná jídla, ale spíš různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z něho. Nedělte potraviny na superpotraviny a jedy, ale na potraviny časté a příležitostné.

6. Napojte se na potřeby svého těla

Občas se před konzumací potravin, zejména těch, které jíte navíc oproti plánu, zeptejte sami sebe: Jak se má moje tělo a mysl? Odkud přichází to nutkání jíst? Kde se to odráží v těle? Mám fyzický hlad nebo spíše emoční? Jak to poznám? Takové zamyšlení vás možná přivede k tomu, že se pustíte do jiné činnosti, než je jídlo. Třeba si uvědomíte, že vztek po hádce s někým blízkým sice čokoláda zmírní, ale že je škoda neřešit samotnou podstatu problému – proč hádka vznikla. Anebo že únavu z práce po příchodu domů můžete vyřešit jinak než sladkostmi.

7. Všímavým jedením se jídlo stane radostí a ne starostí

S procvičováním všímavosti budete nacházet nové způsoby, jak si jídla víc užít, a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 kroků ušlých za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se vám zlepší mysl.

Pokud se vám podaří mít mysl pod kontrolou, ovlivní to vaše zdraví, kila navíc a pocit štěstí.

foto: cz.depositphotos.com

PhDr. Málková Iva

www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

10.3.2024 PhDr. Málková Iva Články, Jak zhubnout

Z archivu

Iva Málková ze STOB: Jak se přimět k pohybu? Zkuste pohybové svačinky!

Všichni víme, že pro hubnutí je nejdůležitějším faktorem energetický deficit, tedy abyste více energie vydávali, než přijímali. 

Pro dosažení energetické nerovnováhy je sice významnější úprava stravovacích návyků, ale na pohyb bychom neměli zapomínat.

Celý článek 18.9.2022

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner