Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Irena o změně jídelníčku s aplikací Kalorické Tabulky: Nevěřila jsem, že mohu zhubnout, když tolik jím

Moje proměna začala v květnu roku 2022, kdy mi váha dosáhla při výšce 182 cm na 120 kg.

Bylo mi padesát a já se rozhodla s tím něco udělat.

Irena o změně jídelníčku s aplikací Kalorické Tabulky: Nevěřila jsem, že mohu zhubnout, když tolik jím

Postavu jsem měla vždycky průměrnou. Ale jak šly roky, tak mi nenápadně a plíživě přibývala kila. Nic drastického, ale každý rok jsem byla těžší a těžší. Dělala jsem si vždy srandu a říkala, že to a to se stalo „před dvaceti roky a dvaceti kily“.

No a pak před čtyřicítkou mi diagnostikovali poruchu štítné žlázy a do toho jsem měla i hormonální problémy, takže se mi přírůstek váhy docela vymkl kontrole. Samozřejmě nějaké pokusy o hubnutí byly. Ale nejsem typ člověka, který by vydržel hladovět. A dieta typu „dvě vajíčka natvrdo a suchar“ není nic pro mě. To zkrátka nevydržím, musím jíst. Jinak je mi zle od žaludku.

Jak roky přibývaly, tak najednou to už nebylo ve stylu „před dvaceti lety a dvaceti kily“, ale „dvaceti pěti a třiceti kily“. Když mi váha ukázala 100 kg, tak jsem se přestala vážit, protože se nebudu stresovat něčím, co nemohu ovlivnit. Smířila jsem se s tím, že jsem tlustá. Za svoji postavu jsem se sice styděla, ale nenašla jsem způsob, jak zhubnout.

Sportování mě nebavilo – člověk se u toho zpotí, navíc jsem byla bez energie a neustále unavená. Současné sedavé zaměstnání, do kterého jezdím autem, mi taky v hubnutí nepomáhalo. A můj způsob stravování, když se nyní podívám z pohledu aplikace Kalorické Tabulky zpětně, byl jedna velká katastrofa.

Impuls k hubnutí však přišel, když jsem si jednoho dne chtěla ostříhat nehty na nohou a přes velké břicho to šlo opravdu špatně. Hned jsem si představila, jak budu tímto tempem vypadat za dalších pár let. A jaké potíže mi budou dělat běžné každodenní činnosti.

Akce v kostýmech: Vždycky chci jít za princeznu, ale i prostý lid je potřeba, směje se Irena.
Akce v kostýmech: Vždycky chci jít za princeznu, ale i prostý lid je potřeba, směje se Irena.

Bylo třeba s tím něco udělat. Věděla jsem, že syn mé kamarádky, který se zabývá zdravou výživou a fitness, jí sestavil dietu, při které krásně zhubla a neměla hlad. Když to dala ona, tak tu dietu chci taky, pomyslela jsem si a požádala o pomoc. To jsem ovšem netušila, že to není dieta, ale že jde o celkovou změnu stravy a životního stylu. A hlavně, že ta změna bude trvalá.

Doporučil mi stáhnout si aplikaci Kalorické Tabulky a podle mých oblíbených potravin mi sestavil vzorový jídelníček na čtyři dny. A tak jsem začala na prahu padesátky hubnout na výchozí váze 120,5 kg.

Nebudu lhát – měla jsem velký problém všechno ujíst, naučit se snídat a hlavně o jídle přemýšlet, plánovat dopředu, krabičkovat. Vlastně jsem pořád musela myslet na jídlo – co koupit, co budu vařit, aby byla všechna kolečka ve zmíněné aplikaci zelená. Myslela jsem, že to nedám. Kde na to brát čas a energii? A také jsem měla pochybnosti o tom, zda mohu vůbec zhubnout, když takhle pořád jím a navíc takové množství.

To přece nejde.

Ale šlo – první kila zmizela rychle a já si najednou s překvapením uvědomila, že mám najednou víc energie, zlepšila se mi pleť, spánek. Už nebyl problém jít večer na procházku a začít se trochu hýbat. Přidávala jsem postupně procházky a chodila do šestého patra pěšky. Poprvé to byl horor, ale dnes to vyběhnu i s nákupem.

Začalo mě to celé velmi bavit – hrát si s poměry, plánovat jídelníček dopředu, zkrátka takové potravinové puzzle, v kterém skládáte dílky dohromady, až vyjde konečný obraz.

Porovnávací – rozdíl 1 rok (vlevo vloni 88 kg a dnes 81 kg) a „jen“ 7 kg. Váha není úplně směrodatná, má cenu se měřit a hlavně fotit.
Porovnávací – rozdíl 1 rok (vlevo vloni 88 kg a dnes 81 kg) a „jen“ 7 kg. Váha není úplně směrodatná, má cenu se měřit a hlavně fotit.

Úplně jsem tomu propadla a málem se mi rozvinula závislost na zelených kolečkách. Jela jsem v tomto módu asi dva měsíce, kila šla krásně dolů a já se cítila skvěle. Byla jsem na sebe pyšná. Naštěstí jsem měla podporu a rádce ve svém kamarádovi, výživovém poradci, který mě včas zarazil, abych nespadla do nezdravé závislosti, a vysvětlil mi, že nejsou důležitá jen každodenní zelená kolečka, ale že můžu i zahřešit a občas si dát na oslavě dort nebo skleničku vína. Že se nic nestane, když budu mít jeden den ta kolečka prostě červená. Stejně tak o dovolené prý mohu Tabulky vypustit a užívat si. Jen je důležité se vrátit potom zpět na značky. Otevřel mi v mnohém oči.

Moje bilance vypadá takto: Po 22 měsících jsem shodila 40 kg, vážím teď plus mínus 80 kg. Bohužel jsem zhubnula přes hrudník 30 cm, ale bohudík v pase o 33 cm. Takže to je hromada cm, které mi zmizely. A jsem za to ráda.

Hubla jsem bez hladu a udržitelně. Ze začátku jsem hubla třeba 5 kilo za měsíc, ale bylo i období, kdy jsem za dva měsíce neshodila ani deko, ale šly dolů jen centimetry. Naučila jsem se to brát tak, jak to je – že každé kilo a centimetr dolů jsou dobré, ale není třeba se hroutit se z toho, když se hubnutí zastavilo. Chtěla jsem původně zhubnout alespoň 10 kilo, takže každé kilo navíc bylo bonus. A tak to beru pořád.

Kalorické Tabulky mě naučily se správně stravovat, přemýšlet o jídle a skladbě potravin, o jejich výživové hodnotě. Nebojím se dát, na co mám chuť, ale v rozumné formě. Nesmažím třeba jídlo v litrech oleje, ale jen orestuji nebo udělám v horkovzdušné troubě. Pro inspiraci chodím do skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kam lidé přidávají své jídelníčky a recepty.


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

26.6.2024 redakce Články, Jak zhubnout

Z archivu

Andrea: Mám ráda splněná zelená kolečka v aplikaci Kalorické Tabulky a také mě baví zapisování vytvořených receptů

Pojďte se s námi začíst do skvělého příběhu, který pro vás na požádání sepsala paní Andrea, maminka dvou úžasných holčiček.

Je jí 33 let a pracuje jako ředitelka mateřské školy. K hubnutí se odhodlala před dvěma roky, kdy prý měla sama sebe dost.

Celý článek 13.12.2022

Související články

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Výživový poradce a fitness instruktor Pavel Furch: Pohybem k radosti a ke zdraví

Mnoho z vás, kteří se pouští do hubnutí, si klade otázku, zda k tomu je nutný pohyb.

V zásadě není, jelikož zhubnout můžeme i bez pohybu prostřednictvím kalorického deficitu a díky tomu mohou hubnout i ti, kdo se z různých (zejména zdravotních) důvodů hýbat nemohou.

Celý článek 28.8.2024

Hellča Vávrová: Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti při hubnutí

Když se řekne „hubnutí“, většina lidí si představí striktní diety, hodiny strávené v posilovně a neustálé sledování hodnoty, kterou ukazuje váha.

Co však často uniká pozornosti, je psychologická stránka celého procesu.

Celý článek 27.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner