Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

 

Jak si cíle stanovit tak, aby byly co nejvíce efektivní?

Proč je stanovování cílů důležité?

Stanovování cílů nám dává jasný směr a pomáhá soustředit se na konkrétní výsledky – v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Když víme, čeho chceme dosáhnout, je snazší vytvořit si konkrétní plán a držet se ho. Naopak bez cílů je jakákoliv snaha spíše chaotická, nepřehledná a to může poměrně rychle vést k nespokojenosti, ztrátě motivace a pocitům, že svou cestu možná raději vzdáme.

Jak si cíle stanovit tak, aby byly co nejvíce efektivní?

Zkuste se držet těchto pěti bodů:

  1. Cíl má být konkrétní, specifický – například místo obecného cíle „Chci zhubnout“ si stanovte „Chci zhubnout 5 kilogramů za 2 měsíce, za pomoci přepracovaného jídelníčku a zařazení pohybu 2x týdně“.
  2. Cíl má být měřitelný – například díky pravidelnému zápisu úbytku centimetrů nebo hmotnosti.
  3. Cíl má být dosažitelný – upřímně se sami sebe zeptejte: Je to v mých možnostech? Je to pro mě reálné? Shoduje se to s mým životním stylem? Nenaruší to zásadně mé jiné plány?
  4. Cíl má mít svou důležitost: Posune mě na cestě za zdravým životním stylem? Je v souladu s mými životními hodnotami? Čím mě obohatí? Co bude výsledkem?
  5. Cíl má být časově ohraničený – to je motivace k akčním krokům, které by jinak mohly být podstatně déle trvající, a tím pádem bychom stanoveného cíle dosáhli později, nebo dokonce vůbec.

Stanovené cíle nám tedy dávají jasný směr a smysl toho, co děláme. Když dosáhneme nějakého milníku, například úbytku prvních kilogramů, dostaví se pocit úspěchu, který má náš mozek rád. A to je základ pro udržení motivace.

Mozek chce tento pocit zažívat znovu. Proto doporučuji si své pokroky a úspěchy (byť drobné) zapisovat a sem tam se k nim vrátit. Využít můžete různé deníky, aplikace nebo i tolik oblíbené srovnávací fotografie.

Díky tomu bude vaše cesta přehlednější a uvidíte třeba i oblasti, které můžete zlepšit v budoucnu. A hlavně – za každý větší úspěch se nezapomeňte odměnit.

Jak si cíle stanovit tak, aby byly co nejvíce efektivní?

Co když narazím na překážku?

Například nemoc, stagnace… Když máme stanovený cíl, lépe se takové situace překonávají, protože se v rámci procesu přípravy zamýšlíme i nad tím, co by mohlo nastat. A kdo je připraven, není překvapen.

V případě nemoci doporučuji respektovat potřebu těla a dát mu čas pro zotavení. Svůj cíl jednoduše prodloužím o potřebnou dobu. Pokud se jedná o nějakou formu stagnace, je dobré se vrátit ke svému plánu a zamyslet se nad možnými změnami. Můžete se sami sebe zeptat: Jaká změna by mi pomohla? Kde ještě vidím prostor pro zlepšení? Mám svůj jídelníček stále nastavený optimálně? Mělo by smysl změnit pohybový plán?

Cesta ke zdravé hmotnosti není vždy rovná a bez překážek. To je fakt. Ale zkusme ji brát jako výzvu, jako příležitost naučit se o sobě něco nového, a tím se zároveň lépe poznat. Stanovování cílů nám pomůže k větší sebereflexi, upřímnosti a v celkovém kontextu k převzetí zodpovědnosti za svůj život. Každý si ho totiž směrujeme sám.

Co dodat závěrem?

Stanovování cílů je podstatnou součástí na cestě ke zdraví. Pomáhá soustředit se na konkrétní akční kroky, překonávat překážky a dosahovat vytoužených výsledků. Ať už jste na začátku své cesty za zdravým životním stylem, nebo jste již udělali první kroky, správně stanovené cíle vám pomohou dosáhnout vašich snů a životní spokojenosti.

Ať vám život chutná.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com

Zuzka Novotná

zuzkanovotna.cz

  • Pohyb a zdravý životní styl ji provází celý život. Ráda zkouší vše, co jí přijde do cesty, a nabyté zkušenosti sdílí se všemi, co mají stejný cíl – udržet si pohodu a zdraví co nejdéle.
  • Profesně se zaměřuje na celostní výživové poradenství, intuitivní stravu, prevenci, zdravý životní styl a lektorování.
  • Na jejím webu si můžete zdarma stáhnout e-book Základy pro Tvé zdraví, další věci přidává na Youtube a FB stránku Zuzka Novotná – biorytmy, zdravý životní styl.
14.7.2024 Zuzka Novotná Články, Jak zhubnout

Z archivu

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023

Související články

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Výživový poradce a fitness instruktor Pavel Furch: Pohybem k radosti a ke zdraví

Mnoho z vás, kteří se pouští do hubnutí, si klade otázku, zda k tomu je nutný pohyb.

V zásadě není, jelikož zhubnout můžeme i bez pohybu prostřednictvím kalorického deficitu a díky tomu mohou hubnout i ti, kdo se z různých (zejména zdravotních) důvodů hýbat nemohou.

Celý článek 28.8.2024

Hellča Vávrová: Jak dosáhnout vnitřní spokojenosti při hubnutí

Když se řekne „hubnutí“, většina lidí si představí striktní diety, hodiny strávené v posilovně a neustálé sledování hodnoty, kterou ukazuje váha.

Co však často uniká pozornosti, je psychologická stránka celého procesu.

Celý článek 27.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner