Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Ing. Barbora Karásková: Co ještě můžeme udělat pro zdravé hubnutí bez jojo efektu

V minulém povídání jsme si vysvětlili rizika rychlého hubnutí a detailně popsali principy zdravého přístupu ke snižování nadváhy. Ale to není vše.

Jaké jsou další důležité návyky podporující nejen proces zdravého hubnutí, ale také udržení optimální váhy, psychické pohody a zdraví?

Nastavení reálných cílů a sledování pokroku

Individuální přístup

Každý člověk je jiný, proto neexistuje univerzální návod na hubnutí. Je důležité zohlednit individuální faktory, jako jsou věk, pohlaví, zdravotní stav, genetika a dosavadní životní styl. Pokud si nejste jisti, jak hubnutí správně uchopit, poraďte se nejprve s odborníkem na výživu, který vám může v začátcích velmi pomoci.

Nastavení reálných cílů a sledování pokroku

Dávejte si raději malé, ale reálné cíle. Jednou za 3 až 4 týdny můžete monitorovat svůj pokrok, což může zahrnovat přeměření tělesných partií a složení těla. Za každý drobný úspěch se nezapomeňte pochválit a vhodně odměnit.

Nastavení reálných cílů a sledování pokroku

Zapojení do komunity nebo podpůrné skupiny

Podpora ostatních lidí, kteří se snaží dosáhnout podobných cílů, může být velmi motivující. Velmi přínosné je zapojit se do on-line skupiny a nechat se inspirovat dalšími lidmi, můžete se zde podělit o své úspěchy či neúspěchy, ale také načerpat cenné zkušenosti. Stejně tak hubnutí ve dvou může být velmi přínosné.

Jak zhubnout? Velmi přínosné je zapojit se do on-line skupiny a nechat se inspirovat dalšími lidmi, můžete se zde podělit o své úspěchy či neúspěchy, ale také načerpat cenné zkušenosti.

Vědomé stravování

Při konzumaci jídla se oprostěte od veškerých rozptylovačů pozornosti (telefon, tablet, časopisy, televize apod.), abyste se mohli v klidu soustředit pouze na jídlo. Tento návyk je velmi důležitý a bohužel začíná být vzácností.

Neřešit emočně náročné situace jídlem

Pokud máte sklony k emočnímu jedení, uvědomte si situace, které toto chování spouštějí, a naučte se je zvládat vhodnějším způsobem. Místo sladkostí zvolte zdravější alternativy nebo se jděte na chvilku projít, udělejte pár dřepů či vyjděte schody. Možná vám pomůže několik hlubokých nádechů a výdechů nebo voda s hořčíkem. Experimentujte a zjistěte, co vám nejvíce pomáhá.

Neuzobávat mezi denními porcemi

Držte se vámi nastavených denních porcí a snažte se eliminovat permanentní jedení. Často se jedná o průběžné pojídání oříšků, sušeného či čerstvého bobulovitého ovoce nebo jiných potravin. Mnohdy jsme tak zabraní prací nebo ponořeni do sociálních sítí či filmu, že si ani neuvědomíme, kolik jsme toho snědli. Tento stravovací návyk je nevhodný ze zdravotního hlediska, jelikož tělo musí neustále zpracovávat přijatou potravu a rovněž nepřispívá ke zdravému hubnutí.

Dostatečný spánek a odpočinek

Kvalitní spánek a krátký odpočinek během dne jsou nezbytné pro regeneraci těla a udržení psychické pohody. Můžete zařadit i různé relaxační techniky, jako je meditace, jóga nebo procházky v přírodě.

Suplementace kvalitních doplňků stravy

Pokud vám byl zjištěn nedostatek některých vitamínů či minerálních látek, je vhodné zvážit kvalitní suplementaci prostřednictvím doplňků stravy. Může se jednat například o nedostatek vitamínu D, omega-3 nebo železa. Doporučuji však řídit se aktuálním krevním rozborem a doporučením vašeho lékaře.

Pravidelné lékařské kontroly

Máte-li problémy s pohybovým aparátem či jiné specifické zdravotní omezení, tak určitě nepodceňujte pravidelné kontroly u svého lékaře. Je velmi důležité mít zdravotní stav pod kontrolou.

Je velmi důležité mít zdravotní stav pod kontrolou.

K zapamatování

Na závěr je dobré si uvědomit, že zdravé hubnutí bez jojo efektu není jen o dosažení ideální váhy, ale o cestě k pevnému zdraví, kvalitnějšímu a veselejšímu životu. S odpovídající motivací, informovaností a podporou je dosažení této mety reálné.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je trpělivost, vytrvalost a ochota přijmout dlouhodobé změny. Cesta ke zdravému životnímu stylu začíná malými krůčky, které vedou k velkým změnám. Každý krok správným směrem se počítá. Přeji vám úspěšnou cestu s úsměvem na rtech.

ilustrační foto: cz.depositphotos.com

Ing. Karásková Barbora

barborakaraskova.cz

Výživová specialistka, osobní trenérka a technoložka potravin (studium VŠ chemie a technologie potravin, státní zkoušky z výživy a rekvalifikační kurzy), která se těmto oborům věnuje již 12 let a působí v Brně.
Autorka eBooků: Doba zrychlená – klíč ke stravě, Nákupní manuál.
Vystupuje v České televizi, kde radí se správným výběrem potravin, ale také s hubnutím.
O zajímavé tipy, recepty a články se dělí prostřednictvím Facebooku, Instagramu a také v rámci svého blogu.

9.8.2024 Ing. Karásková Barbora Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Ing. Barbora Karásková: Zdravé hubnutí bez jojo efektu – klíčové principy a zásady

Hubnutí je často považováno za velmi složitý a stresující proces.

Pravdou je, že mnozí lidé si tuto cestu zbytečně komplikují volbou různých zkratek a extrémních metod, jako jsou velmi striktní diety plné zákazů a omezení.

Celý článek 30.7.2024

Související články

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner