Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.

Jak to tedy je?

Byl jsem zmatený. Moje osobní zkušenost je jiná. Na rozdíl od internetových rad ohledně pití teplé vody nemám po ránu problém se stolicí, když si dám místo teplé ráno vodu studenou. Ani necítím slabosti či migrénu, jak bych měl – viz níže. Takže jsem začal hledat informace o výhodách pití studené vody. Pokud vůbec nějaké existují.

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

O výhodách popíjení teplé vody a současně nevýhodách pití studené vody najdete hromadu článků, přičemž jeden jako druhý uvádějí stále stejně znějící argumenty. Které, jak zjistíte při bližším hledání, však vycházejí jen z obecných poznatků – protože vědeckých studií na toto téma překvapivě mnoho neproběhlo.

V čem panuje shoda

Shoda panuje v tom, že je jedno, jestli teplá, vlažná nebo studená, důležité je tělo zavodnit, neboli – jak se dnes spíše říká – hydratovat. Voda je důležitá pro všechny tělesné funkce a pomáhá organismu udržovat se ve zdraví.

Neověřitelná nebo zavádějící tvrzení

Jedno tvrzení říká, že pití studených nápojů může způsobit bolesti v krku, případně nachlazení. Do dnešní doby neexistuje jediná vědecká studie, která by toto tvrzení prokázala.

Hodně lidí také věří, že pití studené vody v horkém počasí člověka neochladí. Ale ani v této oblasti neproběhly žádné větší relevantní studie.

Podle studie z roku 2001 způsobuje pití studené vody migrény a bolesti hlavy. Když si však najdete podrobnosti, zjistíte, že pokusu se účastnilo 669 žen, muž žádný. A že z daných účastnic mělo po pití studené vody migrénu jen 7,6 procent žen, z toho některé mívaly migrény už před tímto výzkumem.

Ano, podle obecných poznatků může náhlá nízká teplota způsobit stažení krevních cév v hlavě a jejich rychlé rozšíření, což následně vede k bolestem hlavy nebo migrénám. Ale jde o náhlou nízkou teplotu – tedy kdybyste třeba rychle spolkli několik kostek ledu.

Také žádná studie nepotvrzuje, že by pití teplé vody po ránu mělo nějaký větší očistný účinek. Naopak ale existuje studie americké armády z roku 1989, podle níž pití teplé vody (cca 40 °C) po ránu snižuje u lidí potřebu pít více během dne, což následně vede k dehydrataci.

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

Pití studené vody se podle obecně známých poznatků o lidském těle nedoporučuje také proto, že se po vystavení studenému podnětu stáhnou krevní cévy. To z toho důvodu, aby se zabránilo ochlazení krve v těle. Jenže – při pití studené vody se stáhnou pouze povrchové cévy v krku a žaludku, a to navíc jen na malou chvíli. Krátce po dopití se vracejí do normálu. A to zde máme ještě výjimku, kdy se oproti zbytku těla břišní krevní cévy stahují teplem a rozšiřují se chladem.

Podle jedné jediné studie z roku 1978 se účastníkům pokusu po pití studené vody ztížilo dýchání. Problém s touto studií je, že se účastnilo jen 15 lidí, což není dostatečně vypovídající vzorek. Navíc studie neuvádí klimatické okolnosti během pokusu. Další podobná studie na toto téma již nevznikla.

Ajurvéda nedoporučuje pít studenou vodu k teplým jídlům, protože ta pak snižuje „oheň“ (agni) v nás (bere nám energii). V asijských zemích se obecně má za to, že pití studené vody je pro tělo škodlivé. Ale pak se dočtete, že třeba z pití horké vody a horkých nápojů jsou Číňané na prvním místě v karcinomu jícnu.

A když jsme u těchto tvrzení, tak v 50. a 60. letech se tvrdilo, že žaludeční vředy způsobuje právě také pití studené vody. Ostatně mnohá tvrzení během desítek let změnila úplně znaménka: špenát se ukázal nebýt tak zdravý, u kávy se zjistilo, že není nezdravá, a původně kvůli cholesterolu odsuzovaná vejce jsou dnes superpotravinou.

„Selský“ pohled

Všude se třeba dočtete, že pít studené nápoje představuje pro organismus šok. Jenže pak narazíte na zajímavou úvahu, že lidské tělo na teplou vodu není uzpůsobené. Vezměte si to historicky – odkud lidé brali vodu? Ze studní, studánek, z potoka, z řeky. Nikde v přírodě nenarazíte na ohřívanou vodu. Lidstvo od svých počátků bylo zvyklé na studenou vodu.

Na stránkách otužilců najdete jinou zajímavou myšlenku – studená voda nastavuje imunitní systém, takže se otužujete nejen zvenčí, ale i zevnitř.

Nu a na některých místech se docela rozumně myslím píše, že každý má jiné preference. V místnosti může být určitá teplota, ale někomu je fajn, jinému vedro, a další mrzne. Podle některých studií přesto až 79 % účastníků dává přednost konzumaci studené vody před vlažnou nebo teplou.

Výhody pití studené vody

Podle studie z roku 2013 vědci zjistili, že různá teplota vody, kterou účastníci pili za různých klimatických podmínek, měla vliv jak na pocení, tak na množství vody, které následně vypili. Vítězem testu se stala voda o teplotě 16 stupňů Celsia, což je teplota studené vody z kohoutku. Účastníci se po jejím vypití potili méně a vypili jí následně více (což přispělo k lepší hydrataci těla).

Podle různých výzkumů v oblasti sportu je při tréninku (ale i běžném work-outu, běhu, cvičení, jízdě na kole, chůzi apod.) vhodné pití studené (podle některých studií dokonce chladné až ledové) vody, protože vybudí organismus k lepším a delším výkonům, a navíc se tělo zahřívá pomaleji, postupněji – nemusí regulovat teplotu těla tak intenzivně, jako když si při tréninku studenou vodu nedáme. Zkrátka pití studené vody usnadňuje tělu udržení nižší teploty během cvičení, navíc se necítíte být tak brzy vyčerpaní.

vypití šesti sklenic studené vody denně může každý den zvýšit klidový metabolismus asi o 50 kalorií

Americký gastroenterolog Brian Werner dokonce tvrdí na základě vlastních zkušeností a pokusů, že je vhodné dát si občas led nebo ještě lépe mraženou ovocnou dřeň. Tělo na rozpuštění ledu totiž vydá určité množství energie, které není běžně zohledněné v žádných kalorických tabulkách. Pokud tedy sní člověk zhruba 60 gramů ledu nebo mražené ovocné dřeně, tělo vydá deset kalorií na rozpuštění. Samozřejmě se tím nedá nijak velkolepě zhubnout, ale informace je to zajímavá.

Podle jiných německých vědců pití studené vody zvyšuje metabolismus a vypití šesti sklenic studené vody denně může každý den zvýšit klidový metabolismus asi o 50 kalorií, což je asi tolik, kolik byste spálili, kdybyste chodili 15 minut. Vaše tělo se totiž musí více snažit, aby udrželo vnitřní teplotu, a přitom spaluje více cukrů a tuků.

Další studie tvrdí, že pití studené vody je podobné pití kávy, pokud potřebujete zůstat čilí, ve střehu, soustředění a připravení. Studená voda totiž aktivuje senzory, které zvyšují srdeční frekvenci a přidávají adrenalin. Podle průzkumu se dokonce lidé rychleji rozhodovali.

Odborníci na Kolumbijské univerzitě také prokázali, že lidský žaludek absorbuje pitnou vodu, která byla ochlazena na přibližně 4,5 stupňů Celsia, mnohem rychleji než teplou vodu nebo vodu pokojové teploty.

Při nemocech a hlavně nachlazení je zase prokázáno, že voda (jedno, jaké teploty) rozpouští hleny a že dostatek tekutin (jedno, jaké teploty) pomáhá účinně organismu v boji s nemocí. Ledová studená voda totiž výrazně napomáhá při odstraňování toxinů z těla. A dokonce někteří vědci doporučují při bolestech v krku pít studené tekutiny a jíst led a nanuky, protože fungují jako rychlý znecitlivující prostředek s podobným účinkem, jaké mají volně prodejné krční spreje a léky proti bolesti.

Odkazy:

foto: cz.depositphotos.com

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

28.9.2024 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Co byste měli vědět o burčáku

Na konci každých prázdnin se objeví stánky a vinotéky, kde nabízejí burčák. Nabízejí ho od konce srpna někdy i do listopadu. Jenže tím pouze klamou zákazníky. Skutečný burčák může být v nabídce jen po omezenou dobu.

Proto se také nabídka burčáku hodně a často šidí.

Celý článek 8.9.2014

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dělat, když vám číslo na váze pravidelně kazí náladu

V mojí nutriční poradně se s klienty nejčastěji věnuji tématu hubnutí – redukci hmotnosti.

Na některých vidím, jak je to pro ně začarované téma – hubnou a přibírají pořád dokola. A s každým dalším pokusem je jejich fixace na výsledek větší a větší, sebedůvěra nalomená a urputnost značná.

Celý článek 25.9.2024

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.

Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.

Celý článek 22.9.2024

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Celý článek 17.9.2024

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner