Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Na úplně prvním místě chci zdůraznit něco velmi důležitého. Sacharidy, ani ŽÁDNÁ JINÁ složka potravy, vás nečiní tlustými sama o sobě. Přečtěte si to prosím ještě jednou (a klidně i víckrát). Nadváha a obezita jsou důsledkem příjmu energie, který je vyšší než její výdej. Tečka. Neexistuje zkrátka nějaká zlá potravina nebo skupina potravin, která z vás udělá obézního jedince.

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Takže ne, chleba u snídaně a brambory u oběda vám v hubnutí nebrání. Důležité je ale množství a četnost konzumace (rozuměj, kolik toho sníš a jak často to jíš).

Sacharidy jsou důležitou složkou jídelníčku člověka. Rozhodně ale nemůžeme házet všechny sacharidy do jednoho pytle. Existují totiž sacharidy složené (polysacharidy) a jednoduché (monosacharidy, oligosacharidy). Pokud to zjednoduším, mezi sacharidy složené patří potraviny, které nazýváme přílohami – obiloviny (rýže, pohanka, pšenice, ječmen, žito, oves) a výrobky z nich (pečivo, těstoviny, knedlíky, rýžové nudle, noky atd.), brambory, batáty, luštěniny atp. Tyto základní potraviny obsahují kromě složených sacharidů často ještě různé vitaminy a další látky a také cennou vlákninu.

Mezi sacharidy jednoduché (stručně řečeno) řadíme cukr a výrobky z něj (bonbony, čokoláda, zákusky, dorty, sušenky, slazené nápoje) ale také med, javorový sirup, ovoce. Většina vyspělé civilizace západního světa má zejména přidaných cukrů v jídelníčku nadbytek. Zatímco vyloučit z jídelníčku ovoce není vůbec nutné a ani žádoucí, snažte se omezit alespoň některé zdroje přidaných cukrů. Přidané cukry jsou ty, které do jídla přidáváme (kdo by to byl řekl) – cukr do kávy, med do čaje, javorový sirup na palačinky, čokolády, bonbony, zákusky, sladké pečivo atp.

Sacharidy složené by určitě měly v jídelníčku převažovat nad sacharidy jednoduchými. Sacharidy jsou také zdrojem energie pro náš nervový systém. Není to tak, že bychom bez sacharidů nemohli fungovat, nicméně praxe ukazuje, že mnoho lidí na nízkém příjmu sacharidů nevydrží dlouhodobě.

Sacharidy jsou také zdrojem energie pro náš nervový systém.

Svůj příjem sacharidů můžete sledovat samozřejmě v užitečných Kalorických Tabulkách. Obecně by váš příjem sacharidů podle publikace Referenční hodnoty pro příjem živin (Společnost pro výživu, 2019) neměl klesnout pod 25 % celkového denního energetického příjmu. Množství sacharidů ale závisí nejenom na vašich cílech, ale i na pohybové aktivitě nebo nemocích, se kterými se léčíte.

Proč jíst sacharidy (vybrané plusy jejich konzumace):

  • Jsou palivem pro nervovou soustavu – bude vám to lépe myslet a budete se snadněji soustředit.
  • Obsahují vlákninu – zasytí vás na delší dobu, prospívají zdraví střev, snižují cholesterol.
  • Obsahují vitaminy a další látky – např. pečivo obsahuje vitaminy skupiny B, pohanka obsahuje rutin (dobrý pro zdraví cév), brambory zase vitamin C.
  • Jsou chutné a cenově dostupné – jídlo by i při hubnutí mělo chutnat. A většina z nás má sacharidy ráda.

obiloviny (rýže, pohanka, pšenice, ječmen, žito, oves)

Takže jestli chcete hubnout zdravě, v pohodě a hlavně udržitelně, nebojte se sacharidů! Vybírejte ideálně ty sacharidy, které mají větší množství vlákniny (celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, luštěniny, celozrnné pečivo, ovoce). Ale i nějaký ten jednoduchý sacharid ve formě něčeho sladkého může klidně být součástí redukčního režimu. I když znovu připomínám, všeho s mírou! Jestli si nejste jistí, jaké je právě pro vás to správné množství sacharidů, nestyďte se oslovit odborníka na výživu – nutričního terapeuta!

Zdroje:

  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4.
  • Zlatohlávek, L. a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media, Medicus, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8.
  • American diabetes association. Types of Carbohydrates. [online]. [cit. 30-07-2024]. Dostupné z diabetes.org.

foto: cz.depositphotos.com

Mgr. Šmídová Radka

www.nutrirada.cz

  • Vystudovala bakalářský obor Nutriční terapeut, na který navázala magisterským oborem Nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
  • Osobní i on-line konzultace.
  • Motto: Ať už bylo otcem nemoci cokoli, její matkou byla špatná strava.
30.9.2024 Mgr. Šmídová Radka Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Co vše nabízí jedinečná kuchařka Kalorické Tabulky a jak vám QR kódy pomohou se zapisováním do aplikace

Ačkoliv to zní jako sebechvála, publikace Kalorické Tabulky je svým způsobem skutečně jedinečná.

Kuchařek je na knižním trhu hromada. Kdejaká celebrita dnes sepíše svých pár receptů a jde s tím mezi čtenáře. Sám bych ostatně mohl vydat knihu 50 obědů pro děti doma v době koronaviru.

Celý článek 23.11.2020

Související články

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.

Jak to tedy je?

Celý článek 28.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Co dělat, když vám číslo na váze pravidelně kazí náladu

V mojí nutriční poradně se s klienty nejčastěji věnuji tématu hubnutí – redukci hmotnosti.

Na některých vidím, jak je to pro ně začarované téma – hubnou a přibírají pořád dokola. A s každým dalším pokusem je jejich fixace na výsledek větší a větší, sebedůvěra nalomená a urputnost značná.

Celý článek 25.9.2024

Mgr. Tereza Rogalewiczová: Analýza tělesného složení

Přístroje, jež slouží k analýze tělesného složení, se dnes stávají běžnou součástí ordinací, výživových poraden nebo sportovních center.

Kromě informací o tělesné skladbě, tedy o množství svalů, tuku, vody atp., umožňují posoudit výživový stav člověka. Dávají také přesnější představu o stupni nadváhy nebo obezity, stejně tak ale o případné podvýživě. Je to zajímavý doplněk, díky kterému lze sledovat některé parametry zdraví.

Celý článek 22.9.2024

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Celý článek 17.9.2024

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner