Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit

Paradoxně máme za sebou období, kdy byl lidský biorytmus přehlížen jako něco nedůležitého a ani ve výzkumu mu nebyla donedávna věnována velká pozornost. To se ku prospěchu všech změnilo v polovině dvacátého století, kdy se chronobiologii začalo věnovat více pozornosti. Za několik posledních dekád bylo v tomto směru zjištěno mnoho nových a velice impozantních poznatků, mimo jiné i to, že kromě centrálního řízení biorytmu umístěného v mozku rytmují v podstatě všechny naše orgány. Jedná se o zlomovou informaci, neboť z ní postupně vyplynulo, že téměř vším, co děláme a jak pracují naše orgány, může dojít k ovlivnění našich vnitřních hodin, tedy biorytmu, a naopak, že biorytmus ovlivňuje fungování našeho těla víc, než jsme doposud předpokládali.

Biorytmus se v první řadě projevuje navenek tím, kdy spíme a kdy jsme aktivní. S naprostou precizností nám mozek na základě hladin mnoha hormonů dává signál, zda se cítíme unavení, odpočatí nebo ospalí. Ale nejen to! A to je velice zajímavé, dává nám totiž zároveň mnoho dalších signálů s tím souvisejících – jako například jestli máme hlad (tedy jestli je potřeba doplnit energii), či jestli máme tolik energie, že máme nutkání k pohybové aktivitě, nebo jestli jsme pozorní a schopní podat kvalitní kognitivní výkon. Podmínkou toho dokonale synergického systému je však jeho správné nastavení. Pokud máme správně fungující vnitřní hodiny, naše tělo je v rovnováze a dovede dobře pracovat nejen s energií, ale lépe si poradí i s nemocí či stresem. Proti tomu v případě, že náš biorytmus je v nějakém ohledu narušený, se tato vlastnost vytrácí a schopnost organismu reagovat na běžné situace se stává daleko náročnější, v kritických případech až nemožnou.

Pokud máme správně fungující vnitřní hodiny, naše tělo je v rovnováze a dovede dobře pracovat nejen s energií, ale lépe si poradí i s nemocí či stresem.

Kvalitně a efektivně nastavený biorytmus stojí na čtyřech hlavních pilířích: světlo, potrava, fyzická aktivita a psychický stav. V okamžiku, kdy alespoň jeden z těchto pilířů není dostatečně funkční, dochází k rozladění všech ostatních a vnitřní hodiny v reakci na to mění rytmus, který zpětně zase ovlivňuje jak své pilíře, tak ostatní orgánové soustavy. Výsledkem rozladěného biorytmu bývá mnoho špatných návyků, jako například vysokokalorická strava, nadužívání nabuzovacích látek, ale v konečném důsledku i oslabený imunitní systém, přibývání na hmotnosti, vyšší incidence kardiovaskulárních a metabolických poruch i nádorových onemocnění a mimo jiné nižší práh frustrační tolerance a zhoršené reakce na emoční i fyzický stres.

Zní to možná složitě, ale co lze tedy udělat pro to, abychom měli svůj biorytmus pod kontrolou a cítili se dobře? Klíčem ke zdravému biorytmu je pochopit podstatu výše zmíněných čtyř pilířů.

Světlo

Světlo je nejsilnější synchronizátor biorytmu, což znamená, že je to právě světlo, které posílá okem do mozku informaci o tom, zda je den nebo noc. Na základě této indicie mozek signalizuje do zbytku těla, zda má šetřit energií nebo ji využívat. Vystavit se dennímu přirozenému světlu je životní potřeba stejně jako zajistit si tmu v noci. Bohužel dodržet tuto přirozenost – vystavovat se světlu opravdu výhradně v denní době a zbytek času trávit ve tmě – je v dnešní elektrifikované moderní společnosti velmi náročné. Zajistit to nicméně lze. Po západu slunce doporučuji používat filtrační brýle k blokování modrého a zeleného světla (které dává mozku mylnou informaci, že je stále den) a kvalitně zatemňovat ložnici.

Světlo ve dne, tma v noci. Jídlo ve dne, půst v noci. Pohyb ve dne, klid v noci.

Potrava

Potrava by v první řadě měla být přijímána v denní době. Její nutriční hodnota by měla odpovídat fyzickému a mentálnímu výkonu, aby nedocházelo k velkému nepoměru mezi potřebnou a přijatou energií. Když budete jíst málo a špatně, nebudete mít dost energie, abyste zvládli svůj den. Když naopak bude převyšovat váš příjem potravy nad energetickým výdejem, budete nejen tloustnout, ale kromě dalšího narušíte svůj biorytmus.

Fyzická aktivita

Fyzická aktivita tvoří protiváhu k příjmu energie potravou a zároveň má rozhodující vliv na psychickou pohodu člověka. Když se vám podaří hýbat se pravidelně v první polovině dne a navíc na denním světle, několikanásobně tím synchronizujete svůj biorytmus a ještě zvyšujete fyzickou i psychickou odolnost.

Psychický stav

Psychický stav jedince ovlivňuje a je ovlivňován všemi výše zmíněnými procesy (pobyt na slunci, osvěžující spánek, kvalitní strava, dostatek pohybu a další), proto patří mezi hlavní pilíře biorytmu. Pro psychohygienu existuje mnoho aktivit a každému funguje něco jiného, takže se vyplatí zkoušet a naslouchat své intuici a o psychické zdraví pravidelně pečovat. Mezi osvědčené techniky jsou kromě již zmíněných řazeny relaxace před spánkem, mindfulness, kontrolované dýchání a další.

Závěrem mohu shrnout, že biorytmus a jeho efektivní fungování lze zajistit rutinním dodržováním několika jednoduchých pravidel: Světlo ve dne, tma v noci. Jídlo ve dne, půst v noci. Pohyb ve dne, klid v noci. Pro individualizaci spánkové a světelné hygieny včetně psychohygieny doporučuji kontaktovat odborníka, neboť mýtů v této oblasti koluje opravdu mnoho a zdraví máme pouze jedno.

foto: cz.depositphotos.com

Tip redakce Kalorické Tabulky

Více k tématu se dovíte přímo od autorky článku na Dni zdraví, který pořádá společnost STOB vždy třetí sobotu v říjnu. Zcela zdarma si můžete také vyzkoušet různé druhy pohybu, ochutnat dobré jídlo a užít si odborné poradenství a zajímavé workshopy. Akce se koná v Praze.

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.

biorytmy-andrlikova.cz

Zabývá se cirkadiánními rytmy, spánkem a jejich souvislostí s metabolickým systémem.
Specializuje se na spánkovou, světelnou a stravovací hygienu. Smyslem její práce je pomoci člověku pochopit vlastní spánek a biorytmy a poskytnout informace i motivaci k tomu, aby se dostal do harmonie se svým vnitřním rytmem. Tedy byl produktivní ve dne a dovedl kvalitně odpočívat a spát v noci.

12.10.2024 RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D. Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

PhDr. Olga Běhounková, Ph.D.: Pohyb jako klíč ke zdraví aneb jak nebýt sumkou

Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.

Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.

Celý článek 4.10.2024

Související články

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si najít čas na sebe, když potřebujete zhubnout

K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.

Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.

Celý článek 9.10.2024

Mgr. Radka Šmídová: Sacharidy v jídelníčku – ano nebo ne? A případně kolik?

Neuběhne ani den v nutriční ambulanci, abych se nesetkala s někým, kdo si myslí, že mezi ním a vysněnou postavou stojí sacharidy.

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na nízkosacharidové a keto diety, asi ani není divu. Jsou ale vážně právě sacharidy tím nejobávanějším nepřítelem štíhlé linie? Dočtěte až do konce a možná se dozvíte něco, co jste nečekali.

Celý článek 30.9.2024

Jan Lipšanský: Výhody pití studené vody aneb Někdo to rád studené

V ledničce mám plastovou láhev s vodou. Vždy mi totiž víc pomáhalo pít přes den studenou vodu, překvapivě i při nachlazení. Ale všude na internetu se dočtete, že je to nezdravé a voda by se měla pít teplá.

Jak to tedy je?

Celý článek 28.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner