Zdravější verze tradičních vánočních receptů a silvestrovských pochoutek
Milí čtenáři, přináším vám v tento kouzelný měsíc výjimečně jiný koncept mého článku.
Zvolila jsem tipy na vánoční recepty – na fit varianty vánočního slaného a sladkého pečení.
Osobně bych jako nutriční terapeutka měla radost, kdyby lidé zapojovali do svátečního období i recepty s nižším zastoupením pšeničné mouky, cukru, ztužených tuků a uzenin… Proto tady ode mě máte osvědčené recepty, které využívají širokou paletu zajímavých surovin a zároveň si zachovávají svoje chuťové vlastnosti ve znamení „tradičních svátků“.
Špaldové perníčky (množství na 2 plechy)
- 380 g špaldové celozrnné mouky
- 120 g třtinového cukru
- 2 vejce (+ 1 bílek na potření)
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- 1 KL prášku do pečiva
- 2 KL perníkového koření
- ½ KL skořice
- citronová kůra z bio citronu
Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, koření, skořici a citronovou kůru. Poté přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a vytvoříme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Vykrájené perníčky pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem cca 10 minut při 170 °C. Po vyndání z trouby ihned perníčky potřeme bílkem, aby se na nich vytvořil lesklý povrch.
Vanilkové rohlíčky ze žitné mouky
- 280 g žitné mouky
- 200 g másla
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce mléka
- špetka soli
- mouka na vál
- vanilkový cukr na obalení rohlíčků (nemusí být)
V míse smícháme mouku s ořechy, cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo a mléko. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíru a v předehřáté troubě na 160 °C asi 8 minut. Po upečení případně rohlíčky obalíme v cukru (směs moučkového + vanilkového).
Ořechové hrudky
- 1 hrnek hladké žitné mouky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 lžíce kokosového oleje
- 5 lžic mléka
- 3 lžíce mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce krému z vlašských ořechů (nebo jiného 100% ořechového „másla“)
- mletá skořice
Všechny ingredience smícháme a tvoříme malé či větší sušenky. Pečeme při 150 °C asi 25 minut.
Vánoční bezlepkový perník
- 6 domácích vajec
- 6 lžic kakaa
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 6 lžic datlí nebo medu
- perníkové koření
- máslo a strouhaný kokos na vymazání plechu
Vejce vyšleháme do pěny. Asi hodinu namočené datle (cca 8 kusů) rozmixujeme na kaši, případně použijeme místo datlí med. Smícháme s vaječnou pěnou a přidáme bramborový škrob, kakao a perníkové koření. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto nalijeme do formy a pečeme kolem 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Cuketové chipsy
Cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme nožem nebo škrabkou na brambory na tenoučké plátky. Na plech dáme pečicí papír a plátky vyrovnáváme na plech vedle sebe. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pak je pomalu pečeme v troubě na 120 °C cca 40 minut. Ke konci pečení posypeme nastrouhaným parmazánem.
Fit mini chlebíčky
- 2 celozrnné bagety
- řepová pomazánka (lučina smíchaná s 1 ks nastrouhané červené řepy, solí, pepřem a špetičkou nastrouhané citronové kůry z BIO citronu)
- 200 g drůbeží šunky nakrájené na kolečka (nejméně 92 % podílu masa)
- 2 rajčata
- 1 okurka
- 2 červené papriky
- 100 g kozího sýru nebo fety
- nasekané vlašské ořechy na dozdobení chlebíčků
Celozrnné bagetky nakrájíme na kolečka, namažeme pomazánkou a ozdobíme dalšími surovinami podle chuti.
Pizza ze špaldové mouky
Těsto:
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 40 g špaldové mouky
- bílek
- sůl
Na pizzu:
- čerstvá rajčata nebo rajčatové sugo + prolisovaný česnek
- bylinky (oregano, bazalka atd.)
- mozzarella, tvrdý sýr, šunka, vejce…
- polníček, rukola, kukuřice, paprika, cuketa, brokolice, žampiony atd.
Tvaroh pořádně rozmícháme se špaldovou moukou, bílkem a solí. Vzniklé těsto rozetřeme na pečicí papír na plech. Dáme péct do rozehřáté trouby na cca 15 minut na 200 °C. Na těsto rozložíme na kolečka nakrájená rajčata nebo rajčatové sugo, česnek, posypeme kořením a přidáme další ingredience dle chuti (mozzarellu, šunku, žampiony, rukolu atd.). Poté dáme dopéct na cca dalších 10 minut.
Sýrové muffiny
- 2 vejce
- 100 g mozzarelly
- 100 g cheddaru
- 1 malá lučina
- sůl
- 6 menších růžiček brokolice/květáku nebo je možné použít i sušená rajčata, papriku atp.
Nastrouháme mozzarellu a cheddar najemno. Vejce vyšleháme a rozmícháme v nich lučinu se solí, pak přidáme nastrouhané sýry a promícháme. Hustší sýrové těsto vkládáme lžící nejlépe do silikonových forem na muffiny, z nich pak jdou hotové muffiny krásně vyklopit. Do formiček dáme lžíci těsta, pak růžičku umyté brokolice (nebo jinou zeleninu), kterou zakryjeme druhou lžící sýrového těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Podáváme teplé i vychlazené.
Hezké Vánoce, do nového roku všechno dobré a také chuť do aktivit směřujících k péči o zdraví přeje Martina.
foto: archiv autorky a cz.depositphotos.com
Tip redakce Kalorické Tabulky
Autorka článku přispěla svými recepty také do naší kuchařky Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a Diáře plného motivace. Nyní oba tituly zakoupíte ve zvýhodněném balíčku na e-shopu Kalorických Tabulek.
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
- Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
- Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
- S radostí píše články na svůj blog i webové portály
- Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
- Stravování s radostí na Facebooku
7.12.2024
Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.
Články, Recepty a výživa