Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Zdravější verze tradičních vánočních receptů a silvestrovských pochoutek

Milí čtenáři, přináším vám v tento kouzelný měsíc výjimečně jiný koncept mého článku.

Zvolila jsem tipy na vánoční recepty – na fit varianty vánočního slaného a sladkého pečení.

Zdravější verze tradičních vánočních receptů a silvestrovských pochoutek

Osobně bych jako nutriční terapeutka měla radost, kdyby lidé zapojovali do svátečního období i recepty s nižším zastoupením pšeničné mouky, cukru, ztužených tuků a uzenin… Proto tady ode mě máte osvědčené recepty, které využívají širokou paletu zajímavých surovin a zároveň si zachovávají svoje chuťové vlastnosti ve znamení „tradičních svátků“.

Špaldové perníčky (množství na 2 plechy)

  • 380 g špaldové celozrnné mouky
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 vejce (+ 1 bílek na potření)
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 KL perníkového koření
  • ½ KL skořice
  • citronová kůra z bio citronu

Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, koření, skořici a citronovou kůru. Poté přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a vytvoříme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici. Vykrájené perníčky pečeme na plechu vystlaném pečícím papírem cca 10 minut při 170 °C. Po vyndání z trouby ihned perníčky potřeme bílkem, aby se na nich vytvořil lesklý povrch.

Špaldové perníčky (množství na 2 plechy)

Vanilkové rohlíčky ze žitné mouky

  • 280 g žitné mouky
  • 200 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • mouka na vál
  • vanilkový cukr na obalení rohlíčků (nemusí být)

V míse smícháme mouku s ořechy, cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo a mléko. Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme rohlíčky, které pečeme na pečícím papíru a v předehřáté troubě na 160 °C asi 8 minut. Po upečení případně rohlíčky obalíme v cukru (směs moučkového + vanilkového).

Ořechové hrudky

  • 1 hrnek hladké žitné mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 5 lžic mléka
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce krému z vlašských ořechů (nebo jiného 100% ořechového „másla“)
  • mletá skořice

Všechny ingredience smícháme a tvoříme malé či větší sušenky. Pečeme při 150 °C asi 25 minut.

Vánoční bezlepkový perník

  • 6 domácích vajec
  • 6 lžic kakaa
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 6 lžic datlí nebo medu
  • perníkové koření
  • máslo a strouhaný kokos na vymazání plechu

Vejce vyšleháme do pěny. Asi hodinu namočené datle (cca 8 kusů) rozmixujeme na kaši, případně použijeme místo datlí med. Smícháme s vaječnou pěnou a přidáme bramborový škrob, kakao a perníkové koření. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Těsto nalijeme do formy a pečeme kolem 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Cuketové chipsy

Cuketu důkladně omyjeme a nakrájíme nožem nebo škrabkou na brambory na tenoučké plátky. Na plech dáme pečicí papír a plátky vyrovnáváme na plech vedle sebe. Potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pak je pomalu pečeme v troubě na 120 °C cca 40 minut. Ke konci pečení posypeme nastrouhaným parmazánem.

Fit mini chlebíčky

  • 2 celozrnné bagety
  • řepová pomazánka (lučina smíchaná s 1 ks nastrouhané červené řepy, solí, pepřem a špetičkou nastrouhané citronové kůry z BIO citronu)
  • 200 g drůbeží šunky nakrájené na kolečka (nejméně 92 % podílu masa)
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 2 červené papriky
  • 100 g kozího sýru nebo fety
  • nasekané vlašské ořechy na dozdobení chlebíčků

Celozrnné bagetky nakrájíme na kolečka, namažeme pomazánkou a ozdobíme dalšími surovinami podle chuti.

Pizza ze špaldové mouky

Těsto:

  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 40 g špaldové mouky
  • bílek
  • sůl

Na pizzu:

  • čerstvá rajčata nebo rajčatové sugo + prolisovaný česnek
  • bylinky (oregano, bazalka atd.)
  • mozzarella, tvrdý sýr, šunka, vejce…
  • polníček, rukola, kukuřice, paprika, cuketa, brokolice, žampiony atd.

Tvaroh pořádně rozmícháme se špaldovou moukou, bílkem a solí. Vzniklé těsto rozetřeme na pečicí papír na plech. Dáme péct do rozehřáté trouby na cca 15 minut na 200 °C. Na těsto rozložíme na kolečka nakrájená rajčata nebo rajčatové sugo, česnek, posypeme kořením a přidáme další ingredience dle chuti (mozzarellu, šunku, žampiony, rukolu atd.). Poté dáme dopéct na cca dalších 10 minut.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. - jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line poradenství

Sýrové muffiny

  • 2 vejce
  • 100 g mozzarelly
  • 100 g cheddaru
  • 1 malá lučina
  • sůl
  • 6 menších růžiček brokolice/květáku nebo je možné použít i sušená rajčata, papriku atp.

Nastrouháme mozzarellu a cheddar najemno. Vejce vyšleháme a rozmícháme v nich lučinu se solí, pak přidáme nastrouhané sýry a promícháme. Hustší sýrové těsto vkládáme lžící nejlépe do silikonových forem na muffiny, z nich pak jdou hotové muffiny krásně vyklopit. Do formiček dáme lžíci těsta, pak růžičku umyté brokolice (nebo jinou zeleninu), kterou zakryjeme druhou lžící sýrového těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Podáváme teplé i vychlazené.

Hezké Vánoce, do nového roku všechno dobré a také chuť do aktivit směřujících k péči o zdraví přeje Martina.

foto: archiv autorky a cz.depositphotos.com

Set Nejlepší recepty a Diář plný motivace

Tip redakce Kalorické Tabulky

Autorka článku přispěla svými recepty také do naší kuchařky Kalorické Tabulky – nejlepší recepty a Diáře plného motivace. Nyní oba tituly zakoupíte ve zvýhodněném balíčku na e-shopu Kalorických Tabulek.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

ww.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
7.12.2024 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Recepty a výživa

Z archivu

Kolik nakoupit a navařit, abyste nevyhazovali jídlo a potraviny zbytečně

Mnohdy, když se člověk přeorientuje na preferování zdravějších a kvalitnějších potravin, tak zjistí, že není zcela lehké se zorientovat v tom, jak, co a kolik toho nakupovat.

Na druhou stranu, pokud se naučí určitému systému, tak ještě ušetří, protože nebude vydávat peníze za nesmyslné a nekvalitní výrobky.

Celý článek 10.5.2022

Související články

Lepší přehled o týdenním výkonu a vylepšení pro lidi se zrakovou vadou v aplikaci Kalorické Tabulky

Milý tabulkáři,
máme pro Tebe dvě novinky, které ještě více usnadní sledování příjmu a používání aplikace!

Celý článek 11.12.2024

Ines Střítecká: Redukce hmotnosti a psychická pohoda

Ke zdravé a úspěšné redukci patří mimo jiné i psychická pohoda, která by se s kvalitním spánkem a vyváženým stravováním měla řadit na přední příčky priorit našeho života.

K napsání tohoto článku mě inspirovaly dotazy ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde se jako výživová poradkyně zapojuji do diskusí. A také moje vlastní zkušenost.

Celý článek 5.12.2024

Na čem si pochutnává o Vánocích výživová poradkyně, máma od rodiny?

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.

Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.

Celý článek 2.12.2024

Jídlo s sebou do krabičky: Efektivní cesta k lepším stravovacím návykům

Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.

Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.

Celý článek 29.11.2024

Jak snížit hladinu cholesterolu stravou

Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.

Celý článek 23.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner