Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?
Zrovna nedávno jsme tuhle věc řešili se švárou. Takže i proto vznikl tento článek.
Měření odhadem z vlastního vaření
Jednou z možností je, že si jídla uvaříte doma sami a změříte. Uvařte brambory, jednu část nechejte, jak je, z druhé části udělejte bramborovou kaši a ze třetí části šťouchané brambory. Kupte si také hranolky do trouby (je to zdravější varianta) a upečte. Uvařte si rýži…
A teď zvažte talíř, vynulujte váhu a tohleto všechno zvažte po 100 gramech, po 150 gramech, po 200 gramech. Viz přiložené obrázky s bramborami, kde jsou porce 100, 150 a 200 gramů. To samé udělejte s hranolky a posléze s rýží, knedlíky, těstovinami…
Časem sami už odhadnete, podle zaplněnosti talíře, kolik tak gramů měla asi příloha. Uvařte si doma prostě jídla jako v restauraci (také řízky, svíčkovou, kotletu, smažený sýr apod.), zvažte každou porci na váze a podívejte se, kolik zabere místa na talíři.
Ze svých měření mohu říct, že plná miska na polévku či cereálie rovná se např. přesně 350 gramů chili con carné.
Měření pomocí dlaně
V anglosaských zemích je určitou novinkou měřit jídla pomocí dlaně. Samozřejmě jde o relativní odhad, protože všichni nemají stejně velkou dlaň, ale koneckonců si sami doma můžete opět zvážit jednotlivé položky a pomocí dlaně odměřit, nakolik je váš odhad přesný. A podle toho přizpůsobit veškeré následné odhady.
Bavíme se tedy o člověku průměrné postavy, průměrné výšky a váhy – protože třeba pěst 200kilového člověka bude jinak velká než u 80kg chlapíka. Zmiňuji pěst, protože u této metody se jedna pěst rovná jednomu hrnku. A jeden hrnek cereálií je zdravá denní porce.
Jedním z nejjednodušších měření je hrst. Naberte do hrsti oříšky, cornflaky, semínka, lesní plody, brambůrky… Plná hrst je většinou 30 gramů.
Nejoblíbenějším druhem měření je ale nad danou přílohu nebo nad flák masa dát dlaň. Krajíc chleba velikosti celé vaší dlaně má zhruba 50 gramů. Samozřejmě záleží i na jeho tloušťce, protože pokud si uříznete krajíc pro dřevorubce, měření pomocí dlaně zde jaksi postrádá smysl. Jestliže je krajíc velikosti plochy vaší dlaně bez prstů, pak má krajíc chleba zhruba 40 gramů.
Podobně u masa. Poměřte velikost řízku dlaní. Pokud je velký jako plocha dlaně bez prstů, má zhruba 80 gramů. Pokud je velký jako celá vaše dlaň, pak má 100 gramů. Platí to ale samozřejmě i na játra či hovězí maso.
U steaků a filetů bílých ryb záleží na jejich výšce. Pokud je steak či ryba výšky zhruba balíčku karet, pak dlaň bez prstů znamená 100gramovou porci, dlaň s prsty zhruba 120 gramů.
Dají se takto měřit i velikosti porcí. Pokud má porce přílohy na talíři velikost dlaně bez prstů, rovná se to zhruba 100 gramům. Pokud porce zabírá polovinu talíře, tedy velikost dlaně i s prsty, pak je to 150 gramů.
Pro lepší přehled nabízíme k tématu jednoduchou tabulku:
hrst jedné ruky – 30 gramů
hrst obou spojených dlaní – cca 85 g
velikost celé dlaně – 100 gramů řízku / hovězího masa / jater
velikost celé dlaně – 120 gramů vysokého steaku / filetu bílých ryb
velikost celé dlaně – 150 gramů přílohy
velikost celé dlaně – 50 g chleba
plocha dlaně bez prstů – 80 g masa / hovězího masa / jater
plocha dlaně bez prstů – 100 gramů vysokého steaku / filetu bílých ryb
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.
Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?