Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu

Když ráno vstanu a vykouknu do podzimního dne (na první pohled vlastně ještě noci), vybaví se mi slova písničky Jiřího Grossmanna: „Podzim, podzim přichází, nadělá nám nesnází…“.  Pravdou je, že ačkoliv žijeme v době tzv. umělého odchovu, kdy na nás celý den svítí ostré a jasné světlo zářivek v kanceláři, cítíme podzim doslova v kostech.

Jsme unavení, podráždění, často nemocní. A pakliže se zima údajně ptá, co jsme dělali v létě, podzim klade mimo jiné nepříjemný dotaz, zda jsme se od jara otužovali a posilovali svou imunitu.

Pokud patříte mezi ty, kteří věci začnou řešit za pět minut dvanáct, věřte, že není vše ztraceno ani teď – i když už nám ten podzim dává pěkně zabrat. Vyzpovídala jsem zajímavé lidi ze svého okolí, kteří mají po ruce vždy nějakou osvědčenou radu… Ale nejdřív si pojďme říct, jak to s tou naší imunitou na podzim vlastně je.

Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu
podzim

Imunita z pohledu lékaře

Pro imunitní systém představuje nástup podzimu a zimy významnou zátěž. Dochází ke kumulaci několika faktorů, které negativně ovlivňují imunitu. V první řadě je pro lidský organizmus zátěží snižování venkovních teplot. V důsledku teplotních změn jsou lidé vystaveni jednak venkovnímu chladu, ale i velkým výkyvům při přecházení z vyhřátých místností ven a zpět,“ vysvětluje příčinu nárůstu onemocnění RNDr. Dana Nováková, imunoložka z FN Motol, a pokračuje: „Není také dostatek čerstvé zeleniny a v neposledním řadě má vliv i zkracování délky dne. Ubývání dne má prokazatelně negativní vliv, jak na psychiku, tak i imunitní systém.“

Základem imunity jsou (možná pro někoho překvapivě) dobře fungující střeva. Pod sliznicemi střeva se totiž nachází přibližně 70 % buněk imunitního systému. „Na povrchu sliznic, především na povrchu sliznice zažívacího traktu, je přítomna řada bakterií, které mají v našem organizmu velmi významnou roli. Bakterie, které mají pozitivní účinek na naše zdraví, nazýváme probiotické bakterie. Tyto bakterie jednak významně stimulují imunitu, ale také zabraňují růstu patogenních bakterií. Vzhledem k významu slizniční imunity střeva pro celkovou imunitu je zřejmé, že řada poruch imunity souvisí se špatným bakteriálním osídlením ve střevě,“ připomíná RNDr. Nováková. Právě proto mnozí lékaři doporučují pacientům, aby posilovali obranyschopnost svého organismu probiotickými přípravky.

Jak to dělám já

Za dvacet let novinářské praxe jsem si vyslechla osvědčených rad opravdu spoustu. Často jsem je vyzkoušela na vlastní tělo a postupně si tak tvořila základ svého rituálu pro posílení imunity.

– Ráno sklenice vlažné vody s citrónem nalačno (velmi jednoduché a skutečně účinné).

– Každou sprchu ukončit proudem studené vody na dolní končetiny (zkoušela jsem postupovat i výš, ale přiznám se, že jsem to nedala, i tak věřím, že díky tomu nelehnu s každou epidemií chřipky)

– Nezapomínat na mléčné výrobky, které obsahují živé bakterie (poslední dobou se mi zdá, že takových je čím dál méně), tj. bílé jogurty s krátkou trvanlivostí a kefíry. Než abych si dala nějaký barevný krém připomínající jogurt, raději sem tam sáhnu po tabletách z lékárny. Kdysi mi někdo doporučil Swiss LAKTOBACILY „5“, tak si občas udělám „kúru“ a pár dní je užívám. Ovšem podobné preparáty, které obsahují skutečně účinné složky, je třeba po otevření nechávat v lednici! Vždy pečlivě čtěte příbalový leták.

– Vypalovat červa. Vím, že bych to asi na webu o zdraví neměla takto oficiálně hlásat, ale malá štamprlička kvalitní slivovice, případně pár kapek do čaje, je osvědčenou prevencí proti smrkání a chrchlání, kterou jsem se naučila od svých moravských příbuzných.

Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu
Žena pije čaj

Rady pro zdraví, foto: fotolia.com

Jak pečují o své zdraví na podzim někteří z nás?

Jiří Gruntorád, fitness instruktor

Jsem očkovaný proti chřipce, snažím se jíst hodně zeleniny, pravidelně cvičit. K tomu v době chřipek užívám echinaceu v kombinaci se zinkem a vitamínem C. A aby to bylo kompletní,  nesmím zapomenout na večerní radovánky – to posiluje imunitu jedna báseň.

Romana Kotěrová, odbornice na Bachovu květinovou terapii

Nic speciálního pro svou imunitu na podzim asi nedělám. Jím samozřejmě pestrou stravu, bohatou na zeleninu, méně pečiva a navečer mléčné neochucené kysané nápoje. A řekla bych, že se nemocem vyhýbám díky tomu, že se snažím být psychicky vyrovnaná, to je nejdůležitější. Před časem jsem propadla bio-bachovkám. Nejčastěji z esencí používám  Urgency/První pomoc (když mě čeká nějaká stresová situace), jinak „jedu“ na speciálních parfémech a používám kosmetiku anti-stres.

Anna Štumpf, redaktorka pořadu Černé ovce

Piji hodně fresh džusy, večer si dávám před spaním vodu s citronem a baštím vitaminy. Snažím se dodržovat pravidelný režim – 5krát denně jíst, vypít každý den 2,5 litru tekutin, 3krát týdně cvičit a po půlnoci jít spát – na tom posledním musím tedy ještě zapracovat.

Václav Krejčík, majitel Energy studií Praha a výživový poradce

Já se snažím mít nepřetopený byt, větrat a chodit sice teple oblečený, ale ne moc. Běhám a pravidelně každý den cvičím powerjógu, která podporuje imunitu i sílu celého organizmu, což je v podzimních dnech přínosné. Piji zázvorový čaj, každé ráno šťávu z grapefruitu a jím lehce, abych měl energii. Snažím se nebýt líný, protože pak se člověk rozkládá.

Zajímavé www adresy

Cvičení powerjógy: www.energystudio.cz

Bachova květinová terapie: www.bio-bachovky.cz

Osobní stránky Jiřího Gruntoráda: gruntorad.cz

Vaše tipy

Podobných rad existuje celá řada a jistě máte vy svoje ověřené. Pokud se vám chce, napište je do komentářů. Jsem věčný sběratel dobrých rad a jistě je ocení i ostatní čtenáři.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

29.10.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Saša Fraisová: Vše, co potřebujete vědět o pitném režimu

Téma pitného režimu je opředeno poměrně dost mýty. Je tedy logické, že každý věří něčemu a že se občas úporně drží při životě i tvrzení, která nejsou tak úplně podložená.

Kolik tekutin skutečně potřebujeme?

Celý článek 29.8.2024

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner