Masopustní období a kalorie
Jestlipak víte, od kdy do kdy trvá masopustní období? A proč vlastně existuje? A čeho je předznamenáním? Ano, po velkých hodech bude následovat půst.
Když ráno vstanu a vykouknu do podzimního dne (na první pohled vlastně ještě noci), vybaví se mi slova písničky Jiřího Grossmanna: „Podzim, podzim přichází, nadělá nám nesnází…“. Pravdou je, že ačkoliv žijeme v době tzv. umělého odchovu, kdy na nás celý den svítí ostré a jasné světlo zářivek v kanceláři, cítíme podzim doslova v kostech.
Jsme unavení, podráždění, často nemocní. A pakliže se zima údajně ptá, co jsme dělali v létě, podzim klade mimo jiné nepříjemný dotaz, zda jsme se od jara otužovali a posilovali svou imunitu.
Pokud patříte mezi ty, kteří věci začnou řešit za pět minut dvanáct, věřte, že není vše ztraceno ani teď – i když už nám ten podzim dává pěkně zabrat. Vyzpovídala jsem zajímavé lidi ze svého okolí, kteří mají po ruce vždy nějakou osvědčenou radu… Ale nejdřív si pojďme říct, jak to s tou naší imunitou na podzim vlastně je.
„Pro imunitní systém představuje nástup podzimu a zimy významnou zátěž. Dochází ke kumulaci několika faktorů, které negativně ovlivňují imunitu. V první řadě je pro lidský organizmus zátěží snižování venkovních teplot. V důsledku teplotních změn jsou lidé vystaveni jednak venkovnímu chladu, ale i velkým výkyvům při přecházení z vyhřátých místností ven a zpět,“ vysvětluje příčinu nárůstu onemocnění RNDr. Dana Nováková, imunoložka z FN Motol, a pokračuje: „Není také dostatek čerstvé zeleniny a v neposledním řadě má vliv i zkracování délky dne. Ubývání dne má prokazatelně negativní vliv, jak na psychiku, tak i imunitní systém.“
Základem imunity jsou (možná pro někoho překvapivě) dobře fungující střeva. Pod sliznicemi střeva se totiž nachází přibližně 70 % buněk imunitního systému. „Na povrchu sliznic, především na povrchu sliznice zažívacího traktu, je přítomna řada bakterií, které mají v našem organizmu velmi významnou roli. Bakterie, které mají pozitivní účinek na naše zdraví, nazýváme probiotické bakterie. Tyto bakterie jednak významně stimulují imunitu, ale také zabraňují růstu patogenních bakterií. Vzhledem k významu slizniční imunity střeva pro celkovou imunitu je zřejmé, že řada poruch imunity souvisí se špatným bakteriálním osídlením ve střevě,“ připomíná RNDr. Nováková. Právě proto mnozí lékaři doporučují pacientům, aby posilovali obranyschopnost svého organismu probiotickými přípravky.
Za dvacet let novinářské praxe jsem si vyslechla osvědčených rad opravdu spoustu. Často jsem je vyzkoušela na vlastní tělo a postupně si tak tvořila základ svého rituálu pro posílení imunity.
– Ráno sklenice vlažné vody s citrónem nalačno (velmi jednoduché a skutečně účinné).
– Každou sprchu ukončit proudem studené vody na dolní končetiny (zkoušela jsem postupovat i výš, ale přiznám se, že jsem to nedala, i tak věřím, že díky tomu nelehnu s každou epidemií chřipky)
– Nezapomínat na mléčné výrobky, které obsahují živé bakterie (poslední dobou se mi zdá, že takových je čím dál méně), tj. bílé jogurty s krátkou trvanlivostí a kefíry. Než abych si dala nějaký barevný krém připomínající jogurt, raději sem tam sáhnu po tabletách z lékárny. Kdysi mi někdo doporučil Swiss LAKTOBACILY „5“, tak si občas udělám „kúru“ a pár dní je užívám. Ovšem podobné preparáty, které obsahují skutečně účinné složky, je třeba po otevření nechávat v lednici! Vždy pečlivě čtěte příbalový leták.
– Vypalovat červa. Vím, že bych to asi na webu o zdraví neměla takto oficiálně hlásat, ale malá štamprlička kvalitní slivovice, případně pár kapek do čaje, je osvědčenou prevencí proti smrkání a chrchlání, kterou jsem se naučila od svých moravských příbuzných.
Jsem očkovaný proti chřipce, snažím se jíst hodně zeleniny, pravidelně cvičit. K tomu v době chřipek užívám echinaceu v kombinaci se zinkem a vitamínem C. A aby to bylo kompletní, nesmím zapomenout na večerní radovánky – to posiluje imunitu jedna báseň.
Nic speciálního pro svou imunitu na podzim asi nedělám. Jím samozřejmě pestrou stravu, bohatou na zeleninu, méně pečiva a navečer mléčné neochucené kysané nápoje. A řekla bych, že se nemocem vyhýbám díky tomu, že se snažím být psychicky vyrovnaná, to je nejdůležitější. Před časem jsem propadla bio-bachovkám. Nejčastěji z esencí používám Urgency/První pomoc (když mě čeká nějaká stresová situace), jinak „jedu“ na speciálních parfémech a používám kosmetiku anti-stres.
Piji hodně fresh džusy, večer si dávám před spaním vodu s citronem a baštím vitaminy. Snažím se dodržovat pravidelný režim – 5krát denně jíst, vypít každý den 2,5 litru tekutin, 3krát týdně cvičit a po půlnoci jít spát – na tom posledním musím tedy ještě zapracovat.
Já se snažím mít nepřetopený byt, větrat a chodit sice teple oblečený, ale ne moc. Běhám a pravidelně každý den cvičím powerjógu, která podporuje imunitu i sílu celého organizmu, což je v podzimních dnech přínosné. Piji zázvorový čaj, každé ráno šťávu z grapefruitu a jím lehce, abych měl energii. Snažím se nebýt líný, protože pak se člověk rozkládá.
Cvičení powerjógy: www.energystudio.cz
Bachova květinová terapie: www.bio-bachovky.cz
Osobní stránky Jiřího Gruntoráda: gruntorad.cz
Podobných rad existuje celá řada a jistě máte vy svoje ověřené. Pokud se vám chce, napište je do komentářů. Jsem věčný sběratel dobrých rad a jistě je ocení i ostatní čtenáři.
29.10.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdravíJestlipak víte, od kdy do kdy trvá masopustní období? A proč vlastně existuje? A čeho je předznamenáním? Ano, po velkých hodech bude následovat půst.
Celý článek 27.1.2019
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Celý článek 21.10.2024
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Celý článek 19.10.2024
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Celý článek 17.10.2024
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Přitom existuje daleko více možností příloh.
Celý článek 14.10.2024
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.
Celý článek 12.10.2024