Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka

Sympatická blondýnka z Ústí nad Orlicí pracuje již několik let jako výživový poradce a instruktor skupinových lekcí, zejména dnes tolik populární Zumby, v malebném Potštejně. Svou práci miluje, stoprocentně jí věří a je to na ní znát. A tak vás asi nepřekvapí její profesní názor, že za všechny zdravotní potíže, obezitu i únavu může to, co jíme.

V roce 2011 vyhrála Lucie Tvrdoňová soutěž “Vymazlená cvičitelka Freeportu“. A na jaře 2012 byla vybrána do realizačního týmu CZECH BETO TEAM, který vystupoval na Corny Wellness Marathonu s Beto Perezem, zakladatelem Zumba® Fitness, v O2 areně v Praze.

A jak to všechno začalo? Díky babičce, která s ní chodila na gymnastiku, se dostala přes rytmiku a aerobik k Zumbě, která jí, jak sama říká, převrátila totálně život.

Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka
Nikdo není tak chudý, aby nemohl darovat úsměv!

Dnes vede i několik hodin Zumby denně a pomáhá svým klientům získat optimální váhu. „Pokud tělu bude něco chybět, vezme si to jinde. A když mu dáme vše, co potřebuje, bude se chovat tak, jak potřebujeme my. A váha půjde dolů,“ vysvětluje svůj přístup ke klientům.

Deset surovin, které má výživový poradce na podzim vždy doma:

Kvalitní šunka, dobré sýry, tmavé pečivo, kuřecí maso, rýže, jablíčka, mandarinky, cherry rajčata, zázvor, těstoviny

Nejdůležitější je pevná vůle a přesvědčení, že opravdu chcete změnit životní styl,“ vzkazuje Lucie Tvrdoňová všem čtenářkám blogu na www.kaloricketabulky.cz. „Pokud nemáte dostatečné znalosti o výživě, neváhejte navštívit odborníka, který vás popostrčí a dopomůže vám k vysněné postavě. Zvládnout to musíte ale sami. A já věřím, že to zvládnete.

Recepty z rodinné pokladnice Lucie Tvrdoňové:

Tvarohové taštičky plněné babiččinou marmeládou

Nejoblíbenější pamlsek mého muže. Recept jsem získala od jeho maminky a je velice jednoduchý!

Suroviny: 250 g hery, 250 g tvarohu, 250 g hladké mouky.

Postup: Ze všech surovin smícháme těsto. Uválíme na moukou posypaném vále a pomocí vykrajovátek tvoříme taštičky, které plníme marmeládou. My máme nejraději domácí jahodovou od babičky. Taštičky pečeme v troubě na 160 stupňů. Ještě za tepla je celé obalíme v cukru.

Nivové tyčinky

Suroviny: 150 g sýru niva, 150 g polohrubé mouky, 110 g hery, vejce na potření, mandle na posypání, hrubá sůl, kmín, či cokoli jiného dle chuti.

Nivu nastrouháme, smícháme s herou a moukou a vypracujeme těsto, které vyválíme na moukou vysypaném vále asi na 3-5 mm. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké přibližně 1 cm, které potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme posypkou dle chuti a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Pečená zelenina s kuskusem

Suroviny: Paprika, lilek, cuketa, šalotka, kuskus, rajčata cherry, bazalka, vývar.

Papriku, lilek, cuketu a šalotku nakrájíme a dáme do zapékací formy (vytřené olejem). Posolíme mořskou solí a dáme péct asi na 15 min do 200 stupňů vyhřáté trouby.

Kuskus uvaříme ve vývaru, ke konci do něj zamícháme nakrájená cherry rajčátka s bazalkou. Pak kuskus smícháme z pečenou zeleninou a podáváme.

Zapečené brambory s řepou a dýní

Suroviny: Olej, česnek, brambory, syrová červená řepa, dýně, sýr eidam.

Brambory, řepu a dýni nakrájíme na plátky a zamícháme v másle vymazané formě, pokapeme olivovým olejem proložíme česnekem, bazalkou a tymiánem, dáme péct na 180 stupňů. Dýně pustí šťávu, takže není potřeba podlévat, ke konci posypeme sýrem.

Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka
Zumba® mi převrátila totálně život…

Jak se vám líbí recepty? Já osobně jsem hned Nivové tyčinky zkusila a jsou výborné. Snad Lucie nebude proti, když napíšu, že jsou jako dělané k červenému vínu, které má údajně v rozumné míře příznivé účinky na naše zdraví.

Na webu Lucie Tvrdoňové najdete krásné motto: „Nikdo není tak chudý, aby nemohl darovat úsměv!“ A právě díky tomu všudypřítomnému úsměvu působí tato mladá žena (matka dvou dětí) stále jako holčička. Není to dobrá inspirace?

Kontakt na hosta: www.lucietvrdonova.cz

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

19.11.2012 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Vít Schlesinger: Metabolická flexibilita – tajný klíč ke štíhlosti a zdraví

Naše tělo je protkané stovkami kilometrů cév, jejichž hlavním úkolem je zásobování živinami. Bez dostatečné potravy by totiž buňky nedokázaly pořádně plnit své funkce.

A opravdu se mnohdy stává, že jen přežívají, což se navenek projevuje našimi sklony ke kardiovaskulárním a civilizačním chorobám, včetně obezity, jíž trpí stále více lidí. Co s tím?

Celý článek 12.10.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner