Co vaří v listopadu Lucie Tvrdoňová, výživový poradce a certifikovaná Zumba® instruktorka
Sympatická blondýnka z Ústí nad Orlicí pracuje již několik let jako výživový poradce a instruktor skupinových lekcí, zejména dnes tolik populární Zumby, v malebném Potštejně. Svou práci miluje, stoprocentně jí věří a je to na ní znát. A tak vás asi nepřekvapí její profesní názor, že za všechny zdravotní potíže, obezitu i únavu může to, co jíme.
V roce 2011 vyhrála Lucie Tvrdoňová soutěž “Vymazlená cvičitelka Freeportu“. A na jaře 2012 byla vybrána do realizačního týmu CZECH BETO TEAM, který vystupoval na Corny Wellness Marathonu s Beto Perezem, zakladatelem Zumba® Fitness, v O2 areně v Praze.
A jak to všechno začalo? Díky babičce, která s ní chodila na gymnastiku, se dostala přes rytmiku a aerobik k Zumbě, která jí, jak sama říká, převrátila totálně život.
Dnes vede i několik hodin Zumby denně a pomáhá svým klientům získat optimální váhu. „Pokud tělu bude něco chybět, vezme si to jinde. A když mu dáme vše, co potřebuje, bude se chovat tak, jak potřebujeme my. A váha půjde dolů,“ vysvětluje svůj přístup ke klientům.
Deset surovin, které má výživový poradce na podzim vždy doma:
„Nejdůležitější je pevná vůle a přesvědčení, že opravdu chcete změnit životní styl,“ vzkazuje Lucie Tvrdoňová všem čtenářkám blogu na www.kaloricketabulky.cz. „Pokud nemáte dostatečné znalosti o výživě, neváhejte navštívit odborníka, který vás popostrčí a dopomůže vám k vysněné postavě. Zvládnout to musíte ale sami. A já věřím, že to zvládnete.“
Recepty z rodinné pokladnice Lucie Tvrdoňové:
Tvarohové taštičky plněné babiččinou marmeládou
Nejoblíbenější pamlsek mého muže. Recept jsem získala od jeho maminky a je velice jednoduchý!
Suroviny: 250 g hery, 250 g tvarohu, 250 g hladké mouky.
Postup: Ze všech surovin smícháme těsto. Uválíme na moukou posypaném vále a pomocí vykrajovátek tvoříme taštičky, které plníme marmeládou. My máme nejraději domácí jahodovou od babičky. Taštičky pečeme v troubě na 160 stupňů. Ještě za tepla je celé obalíme v cukru.
Nivové tyčinky
Suroviny: 150 g sýru niva, 150 g polohrubé mouky, 110 g hery, vejce na potření, mandle na posypání, hrubá sůl, kmín, či cokoli jiného dle chuti.
Nivu nastrouháme, smícháme s herou a moukou a vypracujeme těsto, které vyválíme na moukou vysypaném vále asi na 3-5 mm. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké přibližně 1 cm, které potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme posypkou dle chuti a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Papriku, lilek, cuketu a šalotku nakrájíme a dáme do zapékací formy (vytřené olejem). Posolíme mořskou solí a dáme péct asi na 15 min do 200 stupňů vyhřáté trouby.
Kuskus uvaříme ve vývaru, ke konci do něj zamícháme nakrájená cherry rajčátka s bazalkou. Pak kuskus smícháme z pečenou zeleninou a podáváme.
Brambory, řepu a dýni nakrájíme na plátky a zamícháme v másle vymazané formě, pokapeme olivovým olejem proložíme česnekem, bazalkou a tymiánem, dáme péct na 180 stupňů. Dýně pustí šťávu, takže není potřeba podlévat, ke konci posypeme sýrem.
Jak se vám líbí recepty? Já osobně jsem hned Nivové tyčinky zkusila a jsou výborné. Snad Lucie nebude proti, když napíšu, že jsou jako dělané k červenému vínu, které má údajně v rozumné míře příznivé účinky na naše zdraví.
Na webu Lucie Tvrdoňové najdete krásné motto: „Nikdo není tak chudý, aby nemohl darovat úsměv!“ A právě díky tomu všudypřítomnému úsměvu působí tato mladá žena (matka dvou dětí) stále jako holčička. Není to dobrá inspirace?
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Chystáš se v novém roce konečně zhubnout nebo začít prostě „jen“ jíst zdravě? Máš vyšší tlak či náběh na cukrovku 2. typu a děsíš se příští kontroly u lékaře?
Začni ještě dnes zapisovat svá jídla do aplikace Kalorické Tabulky. Zřejmě během několika málo dní zjistíš, že jíš blbě. A že by s tím šlo něco dělat.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.