Jak nepřibrat o Vánocích: Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin!
Nevím, kdy začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají Vánoce ten den, kdy se pečou perníčky, píše hlavní hrdinka oblíbené knížky Děti z Bullerbynu. Její autorka, Astrid Lindgernová, tak krásně vystihla onu nepopsatelnou atmosféru vánočního očekávání, které voní po cukroví. Kdo by neznal, že?
Ačkoliv mají i dnes Vánoce své neodolatelné kouzlo, často jsme tak otráveni tím stresem kolem, že už ani nemáme sílu si je pořádně vychutnat. A to je škoda.
Pojďme se teď společně podívat na maličkosti, které by nám mohly letošní Vánoce zpříjemnit. A protože jsme na webu, který se zaměřuje na jídlo, začneme u našich chuťových buněk. Kromě obecných rad máme pro vás i dva recepty, protože těch osvědčených není podle mého názoru nikdy dost, nemyslíte?
Mlsné Vánoce s Danou Kučerovou
O vánoční pohodu se s námi dnes podělí Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku, která si jako členka úspěšného fitness týmu zkusila i závodní kariéru.
Cvičitelka Dana Kučerová vede lekce v Praze
Tradiční vánoční recept na perníčky má Dana od své maminky. Druhý je pak z jejího repertoáru a vypadá opravdu zdravě. Ale prý je i chutný 🙂
Máslo utřeme s cukrem a vejci, zapracujeme med, koření, přidáme kakao a nakonec mouku s práškem. Vyválíme plát, vykrajujeme tvary, klademe na vymaštěný plech a pečeme zprudka asi 4 minuty.
Perníčky jsou chutné již po 3 – 4 dnech.
To jsou perníčky, které skutečně pekla Dana.
Fíkový salám Dany Kučerové
Základem jsou dva balíčky fíků. „Než s nimi cokoliv začnu dělat, nechám je spařit horkou vodou. Touto procedurou je očistím a také se pak lépe zpracovávají, protože změknou,“ vysvětluje Dana, která diktuje tento recept z hlavy. Tak je jednoduchý. „Jeden balíček rozemelu strojkem na maso a druhý pokrájím na malinkaté kousíčky. Nezapomeňte odstranit u fíků ´bubáky´. Ve strojku na maso ještě nechám rozemlít rozinky a sušená jablka. Pak už jen všechno smíchám rukama, přidám kokos, mleté vlašské ořechy. Nakonec med nebo javorový sirup a připravím válečky, které obalím v kokosu.“
Hmotu je pak třeba nechat dva dny v lednici, aby to ztuhlo. A pak už jen stačí nakrájet na kolečka jako salám.
„Žádný tuk! Žádný cukr navíc. Ale je to moc dobré,“ slibuje usměvavá a štíhlá instruktorka.
Přiměřený pohyb a zdravé mlsání
A jaké praktické rady pro vánoční čas a hodování má pro nás tato slečna, chodící reklama na zdravý životní styl? Prokládat lenošení u pohádek procházkami, vyrazit na hory, na brusle… Zkrátka hýbat se. Nezapomeňte na ovoce, které tak často nejíme: kokos, mango, ananas. Stačí udělat celé rodině mísu ovocného salátu a tučné a přeslazené jídlo zůstane ležet ladem… „Ale klidně si dejte třeba svařák,“ rychle dodává. „Berte prostě Vánoce v pohodě – jako příležitost odpočívat a dobíjet energii.“
Chutné Vánoce s Markem Janotou
A co si myslí Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce? Ten už je trochu přísnější, nicméně jeho slova mají logiku.
„Nenechte se zlákat marketingovou předvánoční masáží. Nekupujte nic, co vám prezentují v reklamách. Pozor na colové nápoje – v žádném případě vám krásnější vánoce neudělají,“ směje se oblíbenému sloganu.
Marek Janota radí svým klientům, jak zdravě a chutně jíst
Pokud možno nekupujte ani žádné polotovary. Od bramborového salátu přes kapra (živého) až po cukroví si udělejte všechno sami doma. A z kvalitních surovin. Nevyjde to ani dráž (někdy i levněji, stačí pozorně nakupovat), ani to není o moc náročnější. „Kapra seženete i přímo ze sádek. Vyhněte se těm polomrtvým, kteří dožívají v kádích před každým supermarketem,“ radí specialista na výživu a ujišťuje nás, že takové jídlo bude zaručeně lépe chutnat.
Jeho závěrečná slova vás možná překvapí. „Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte. Pokud jídlo není jedovaté, nebo prošlé, neexistuje důvod (pokud jste zcela zdraví), proč byste něco nemohli. Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin, čerstvé a hlavně v přiměřeném množství.“
A já dodávám, že pokud už si kalorie díky kalorickým tabulkám počítáte nějaký ten týden, máte zřejmě základní odhad v oku. A pak už stačí jen dolaďovat.
P.S. Původně jsem myslela, že tento článek bude plný příkazů a zákazů, ale oba přizvaní odborníci mi vyrazili dech. Takových „zaručených“ rad jsou prý plné časopisy. A řídí se jimi někdo? Těžko říct. V každém případě jsem ráda, že jsem přistoupila na jejich hravost a mohla vám předložit trochu lidskosti. Tak ať vám takové Vánoce chutnají.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.