Jak nepřibrat o Vánocích: Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin!
Nevím, kdy začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají Vánoce ten den, kdy se pečou perníčky, píše hlavní hrdinka oblíbené knížky Děti z Bullerbynu. Její autorka, Astrid Lindgernová, tak krásně vystihla onu nepopsatelnou atmosféru vánočního očekávání, které voní po cukroví. Kdo by neznal, že?
Ačkoliv mají i dnes Vánoce své neodolatelné kouzlo, často jsme tak otráveni tím stresem kolem, že už ani nemáme sílu si je pořádně vychutnat. A to je škoda.
Pojďme se teď společně podívat na maličkosti, které by nám mohly letošní Vánoce zpříjemnit. A protože jsme na webu, který se zaměřuje na jídlo, začneme u našich chuťových buněk. Kromě obecných rad máme pro vás i dva recepty, protože těch osvědčených není podle mého názoru nikdy dost, nemyslíte?
Mlsné Vánoce s Danou Kučerovou
O vánoční pohodu se s námi dnes podělí Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku, která si jako členka úspěšného fitness týmu zkusila i závodní kariéru.
Cvičitelka Dana Kučerová vede lekce v Praze
Tradiční vánoční recept na perníčky má Dana od své maminky. Druhý je pak z jejího repertoáru a vypadá opravdu zdravě. Ale prý je i chutný 🙂
Máslo utřeme s cukrem a vejci, zapracujeme med, koření, přidáme kakao a nakonec mouku s práškem. Vyválíme plát, vykrajujeme tvary, klademe na vymaštěný plech a pečeme zprudka asi 4 minuty.
Perníčky jsou chutné již po 3 – 4 dnech.
To jsou perníčky, které skutečně pekla Dana.
Fíkový salám Dany Kučerové
Základem jsou dva balíčky fíků. „Než s nimi cokoliv začnu dělat, nechám je spařit horkou vodou. Touto procedurou je očistím a také se pak lépe zpracovávají, protože změknou,“ vysvětluje Dana, která diktuje tento recept z hlavy. Tak je jednoduchý. „Jeden balíček rozemelu strojkem na maso a druhý pokrájím na malinkaté kousíčky. Nezapomeňte odstranit u fíků ´bubáky´. Ve strojku na maso ještě nechám rozemlít rozinky a sušená jablka. Pak už jen všechno smíchám rukama, přidám kokos, mleté vlašské ořechy. Nakonec med nebo javorový sirup a připravím válečky, které obalím v kokosu.“
Hmotu je pak třeba nechat dva dny v lednici, aby to ztuhlo. A pak už jen stačí nakrájet na kolečka jako salám.
„Žádný tuk! Žádný cukr navíc. Ale je to moc dobré,“ slibuje usměvavá a štíhlá instruktorka.
Přiměřený pohyb a zdravé mlsání
A jaké praktické rady pro vánoční čas a hodování má pro nás tato slečna, chodící reklama na zdravý životní styl? Prokládat lenošení u pohádek procházkami, vyrazit na hory, na brusle… Zkrátka hýbat se. Nezapomeňte na ovoce, které tak často nejíme: kokos, mango, ananas. Stačí udělat celé rodině mísu ovocného salátu a tučné a přeslazené jídlo zůstane ležet ladem… „Ale klidně si dejte třeba svařák,“ rychle dodává. „Berte prostě Vánoce v pohodě – jako příležitost odpočívat a dobíjet energii.“
Chutné Vánoce s Markem Janotou
A co si myslí Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce? Ten už je trochu přísnější, nicméně jeho slova mají logiku.
„Nenechte se zlákat marketingovou předvánoční masáží. Nekupujte nic, co vám prezentují v reklamách. Pozor na colové nápoje – v žádném případě vám krásnější vánoce neudělají,“ směje se oblíbenému sloganu.
Marek Janota radí svým klientům, jak zdravě a chutně jíst
Pokud možno nekupujte ani žádné polotovary. Od bramborového salátu přes kapra (živého) až po cukroví si udělejte všechno sami doma. A z kvalitních surovin. Nevyjde to ani dráž (někdy i levněji, stačí pozorně nakupovat), ani to není o moc náročnější. „Kapra seženete i přímo ze sádek. Vyhněte se těm polomrtvým, kteří dožívají v kádích před každým supermarketem,“ radí specialista na výživu a ujišťuje nás, že takové jídlo bude zaručeně lépe chutnat.
Jeho závěrečná slova vás možná překvapí. „Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte. Pokud jídlo není jedovaté, nebo prošlé, neexistuje důvod (pokud jste zcela zdraví), proč byste něco nemohli. Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin, čerstvé a hlavně v přiměřeném množství.“
A já dodávám, že pokud už si kalorie díky kalorickým tabulkám počítáte nějaký ten týden, máte zřejmě základní odhad v oku. A pak už stačí jen dolaďovat.
P.S. Původně jsem myslela, že tento článek bude plný příkazů a zákazů, ale oba přizvaní odborníci mi vyrazili dech. Takových „zaručených“ rad jsou prý plné časopisy. A řídí se jimi někdo? Těžko říct. V každém případě jsem ráda, že jsem přistoupila na jejich hravost a mohla vám předložit trochu lidskosti. Tak ať vám takové Vánoce chutnají.
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Věda o výživě se podle mě až nápadně podobá Einsteinově teorii relativity…
A také mýty ve výživě jsou rozpínavé v prostoru i čase. Jako vesmír. Proto ve svých článcích často hovořím o teorií relativity ve výživě. Pojďme se na ni společně podívat.
Milá tabulkářko, milý tabulkáři, v aplikaci Kalorické Tabulky pro Tebe máme skvělou novinku! Je k dispozici nová aktualizace, která přináší praktickou funkci.
Jak už jsem v předchozích článcích zmínila, zdravé hubnutí není jen o dosažení kalorického deficitu, ale vyžaduje také vyváženou, pestrou a komplexní stravu.
Obvykle se mluví o důležitosti hlavních živin, zatímco na vlákninu se zapomíná. Přitom je to nenápadný hrdina, který by na vašem talíři rozhodně neměl chybět.
Krabičkování jídla neboli příprava jídel předem do krabiček je trend, který v posledních letech získává stále větší oblibu.
Nejenže šetří čas a peníze, ale pomáhá i v dodržování zdravého a vyváženého stravování, neboť vše, co si doma připravíte, si můžete naplánovat, zvážit, a tím pádem velmi jednoduše zapsat do aplikace Kalorické Tabulky.
Ze zahraničí i k nám pomaličku proniká jednoduchý způsob měření porcí jídla na talíři pomocí dlaně.
Kolikrát se vám stalo, že jste zašli do restaurace a měli problém zjistit, kolik jste toho vlastně snědli, abyste si to pak korektně zapsali do aplikace Kalorických Tabulek?