
Nejtěžší není se změnou stravování začít, ale vytrvat
Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…
… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.
Celý článek 8.1.2021 0
Nevím, kdy začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají Vánoce ten den, kdy se pečou perníčky, píše hlavní hrdinka oblíbené knížky Děti z Bullerbynu. Její autorka, Astrid Lindgernová, tak krásně vystihla onu nepopsatelnou atmosféru vánočního očekávání, které voní po cukroví. Kdo by neznal, že?
Ačkoliv mají i dnes Vánoce své neodolatelné kouzlo, často jsme tak otráveni tím stresem kolem, že už ani nemáme sílu si je pořádně vychutnat. A to je škoda.
Pojďme se teď společně podívat na maličkosti, které by nám mohly letošní Vánoce zpříjemnit. A protože jsme na webu, který se zaměřuje na jídlo, začneme u našich chuťových buněk. Kromě obecných rad máme pro vás i dva recepty, protože těch osvědčených není podle mého názoru nikdy dost, nemyslíte?
O vánoční pohodu se s námi dnes podělí Dana Kučerová, oblíbená pražská instruktorka aerobiku, která si jako členka úspěšného fitness týmu zkusila i závodní kariéru.
Tradiční vánoční recept na perníčky má Dana od své maminky. Druhý je pak z jejího repertoáru a vypadá opravdu zdravě. Ale prý je i chutný 🙂
50 dkg hladké mouky
12 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
2 vejce
3 lžíce medu
perníkové koření dle chuti
3 lžíce kakaa
1 prášek do perníku /pečiva/
Máslo utřeme s cukrem a vejci, zapracujeme med, koření, přidáme kakao a nakonec mouku s práškem. Vyválíme plát, vykrajujeme tvary, klademe na vymaštěný plech a pečeme zprudka asi 4 minuty.
Perníčky jsou chutné již po 3 – 4 dnech.
Základem jsou dva balíčky fíků. „Než s nimi cokoliv začnu dělat, nechám je spařit horkou vodou. Touto procedurou je očistím a také se pak lépe zpracovávají, protože změknou,“ vysvětluje Dana, která diktuje tento recept z hlavy. Tak je jednoduchý. „Jeden balíček rozemelu strojkem na maso a druhý pokrájím na malinkaté kousíčky. Nezapomeňte odstranit u fíků ´bubáky´. Ve strojku na maso ještě nechám rozemlít rozinky a sušená jablka. Pak už jen všechno smíchám rukama, přidám kokos, mleté vlašské ořechy. Nakonec med nebo javorový sirup a připravím válečky, které obalím v kokosu.“
Hmotu je pak třeba nechat dva dny v lednici, aby to ztuhlo. A pak už jen stačí nakrájet na kolečka jako salám.
„Žádný tuk! Žádný cukr navíc. Ale je to moc dobré,“ slibuje usměvavá a štíhlá instruktorka.
A jaké praktické rady pro vánoční čas a hodování má pro nás tato slečna, chodící reklama na zdravý životní styl? Prokládat lenošení u pohádek procházkami, vyrazit na hory, na brusle… Zkrátka hýbat se. Nezapomeňte na ovoce, které tak často nejíme: kokos, mango, ananas. Stačí udělat celé rodině mísu ovocného salátu a tučné a přeslazené jídlo zůstane ležet ladem… „Ale klidně si dejte třeba svařák,“ rychle dodává. „Berte prostě Vánoce v pohodě – jako příležitost odpočívat a dobíjet energii.“
A co si myslí Marek Janota, osobní trenér, instruktor skupinových lekcí a výživový poradce? Ten už je trochu přísnější, nicméně jeho slova mají logiku.
„Nenechte se zlákat marketingovou předvánoční masáží. Nekupujte nic, co vám prezentují v reklamách. Pozor na colové nápoje – v žádném případě vám krásnější vánoce neudělají,“ směje se oblíbenému sloganu.
Pokud možno nekupujte ani žádné polotovary. Od bramborového salátu přes kapra (živého) až po cukroví si udělejte všechno sami doma. A z kvalitních surovin. Nevyjde to ani dráž (někdy i levněji, stačí pozorně nakupovat), ani to není o moc náročnější. „Kapra seženete i přímo ze sádek. Vyhněte se těm polomrtvým, kteří dožívají v kádích před každým supermarketem,“ radí specialista na výživu a ujišťuje nás, že takové jídlo bude zaručeně lépe chutnat.
Jeho závěrečná slova vás možná překvapí. „Vánoce nejsou o tom, abyste mysleli na to, co nesmíte. Pokud jídlo není jedovaté, nebo prošlé, neexistuje důvod (pokud jste zcela zdraví), proč byste něco nemohli. Jezte vše, co k Vánocům patří, ale vybírejte si pouze pokrmy z kvalitních surovin, čerstvé a hlavně v přiměřeném množství.“
A já dodávám, že pokud už si kalorie díky kalorickým tabulkám počítáte nějaký ten týden, máte zřejmě základní odhad v oku. A pak už stačí jen dolaďovat.
P.S. Původně jsem myslela, že tento článek bude plný příkazů a zákazů, ale oba přizvaní odborníci mi vyrazili dech. Takových „zaručených“ rad jsou prý plné časopisy. A řídí se jimi někdo? Těžko říct. V každém případě jsem ráda, že jsem přistoupila na jejich hravost a mohla vám předložit trochu lidskosti. Tak ať vám takové Vánoce chutnají.
Jak ze stravy získat základní živiny – recepty Zuzany Švédové
26.11.2012 Články, Jak zhubnout
Začátek roku je pro mnoho lidí ve znamení změn…
… a asi všichni známe větu: „od ledna začínám hubnout/cvičit/zdravěji jíst“ či jiná podobná předsevzetí.
Celý článek 8.1.2021 0
Rozhodli jste se začít s hubnutím pomocí Kalorických Tabulek? Bravo. Jsme tu pro vás.
Mrkněte na několik málo informací, které vám pomohou v začátcích a s kterými můžete změnit své stravovací návyky jako mávnutím kouzelného proutku.
Celý článek 2.1.2021 0
Čas od času zde zveřejňujeme příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky jako motivaci pro ostatní.
I nás samozřejmě velmi těší nás, když vidíme, jak díky zapisování jídelníčku lidé odhazují kila, která je tížila, a píšou, že se cítí mnohem lépe fyzicky i psychicky.
Celý článek 28.11.2020 0
Komentáře
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.