Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Štědrý večer s Danou Urbářovou, instruktorkou aerobiku a fitness, trenérkou dětského závodního aerobiku a výživovou poradkyní

Vánoce se přiblížily závratnou rychlostí a je čas zamyslet se nad tím, co budeme jíst na Štědrý den.  Povolíme si klasiku v podobě smaženého kapra se salátem, nebo budeme zkoušet dietní alternativy? A co si o tom myslí vlastně výživový poradce?

Na to vše jsem se tentokrát ptala Dany Urbářové, která má v této oblasti bohaté teoretické i praktické zkušenosti. Navíc je už pěknou řádku let výbornou instruktorkou aerobiku a vede ke zdravému životnímu stylu úspěšně dospělé i děti. A to velmi šetrným a sympatickým způsobem. Posuďte sami.

Většina mých klientek a klientů žije v domnění, že když se živím sportem, musím samozřejmě dodržovat racionální stravu v podobě obilí, semínek, zeleniny atd.,“ začíná se vyprávění o Vánocích Dana, která nyní působí ve městě Slaný.  „Občas si myslím, že mě vidí trochu zkresleně a ostýchají se přede mnou mluvit o svých výživových ´prohřešcích´. Ale pokud  si udělají čas a dají se mnou do řeči, tak zjistí, že se stravuji zcela normálně, jako běžná veřejnost. Záleží tedy na tom, co znamená pro každého slovo ´normální´.  A o Vánocích tomu není jinak.“

Dana Urbářová

Dana Urbářová tráví Vánoce v pohodě a někdy v tělocvičně

A co je tedy u paní Dany Urbářové na Vánoce ´normální´? „Moje vánočním menu je zcela tradiční. Poctivý bramborový salát, kapr nebo řízečky, rybí polévka, která je mojí specialitkou a umím ji opravdu dobře. Vánočka z pekárny, protože pečení není mou doménou, a cukroví, které mi napeče moje kamarádka. Dcery jsou již dospělé a pečení pro mě tedy ztratilo kouzlo. A to je všechno. Na vánočním stole samozřejmě nechybí ovoce a oříšky všeho druhu. Jako výživová poradkyně mohu všem doporučit jen to, aby s chutí snědli vše, co mají rádi, to totiž k Vánocům patří, ale samozřejmě střídmě. To rozumné množství si opravdu hlídám a nikdy nejdu po štědrovečerním hodování spát zmožena s bolestí břicha,“ zdůrazňuje žena, které by její věk nikdo nehádal. Prozrazovat samozřejmě nebudu, to se u dámy nesluší, ale věřte mi 🙂

Na Vánoce musí být ryba?

Všichni víme, že rybí maso je zdraví velmi prospěšné, protože je lehce stravitelné a obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny, o kterých se teď hodně mluví v souvislosti s prevencí kardiovaskulárních chorob a údajně prý potlačují i záněty šlach a svalů.  Ovšem štědrovečerní kapřík nás samozřejmě nespasí. Aby platilo výše uvedené, je třeba
zařadit dva až tři rybí pokrmy týdně.

Nejvíce těchto důležitých látek obsahují ryby jako tuňák, losos, sleď, makrela, sardinky,“ vyjmenovává výživová poradkyně a dodává, že ryby jsou dále ceněny pro zdravé množství hořčíku a selenu a vysokému obsahu bílkovin. Mořské ryby působí také preventivně proti rakovině střev a prostaty. A protože se Dana věnuje i tréninku v posilovně prozrazuje dvě specialitky: „Losos se  doporučuje se při objemovém tréninku (kdy je žádoucí nárůst svalové hmoty) a treska naopak při rýsovacím tréninku.

Do notýsku pro dietáře:

  • Nejzdravějším způsobem přípravy ryby je vaření v páře.
  • Do vody přidejte kořenovou zeleninu, koření a lžička octu.
  • Rybu položte na 10 – 12 minut na rošt nad vroucí vodu.
  • Takto upravená ryba si zachová vitaminy a neztratí svou přirozenou konsistenci, barvu a chuť.

Ovšem pozor,“ upozorňuje na jisté riziko Dana Urbářová, „velcí přerostlí jedinci jako žralok, makrela, tuňák, mečoun a mořský okoun mohou být i trochu nebezpeční, protože se v nich kumulují  těžké kovy, hlavně rtuť.“

Vánočním menu Dany Urbářové je zcela tradiční

Vánočním menu Dany Urbářové je zcela tradiční

Kdy se začal u nás jíst na Vánoce kapr

Věděli jste, že na vánoční stůl začal kapr jako hlavní chod štědrovečerní hostiny přicházet až na přelomu 19. a 20. století? Na pozadí toto tradice prý stálo znovu vzmáhající se rybníkářství. Zajímavostí je jistě i to, že například zachované středověké kuchařské recepty dokládají, že ryby se u nás připravovaly kdysi spíše na sladkokyselý způsob a voněly perníkem a medem.

Jak poznáme, že je ryba čerstvá?

  • Čerstvá ryba je pokrytá slizem a voní vodou.
  • Oči má vypouklé, lesklé a bez zákalu.
  • Žábry nesmí být zašedlé a pokud prstem zatlačíme na rybí svalovinu, vzniklý důlek rychle zmizí.

Jak rybu správně skladovat?

Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme jej teprve před samotnou kuchyňskou úpravou.„Pozor na skladování ryb těsně pod bodem mrazu -ve svalovině se vytváří  krystaly ledu, které narušují strukturu svaloviny a maso tak ztrácí původní kvalitu,“ varuje odbornice na výživu a zdatná hospodyně Dana. „Při teplotě 1-4 °C vydrží čerstvé až čtyři dny. Mražené výrobky z kapra ideálně skladujeme při teplotě  -18 °C, před úpravou pomalu rozmrazujeme v chladničce nebo ve studené vodě, aby se zachovala kvalita.

Zde si ještě dovoluji zmínit slova Josefa Dubna, tiskového mluvčí SVS ČR: „Kapr je určen na vánoční stůl, není to hračka, a proto je nejlepší si jej nechat usmrtit odborníkem, a nekupovat živého. Kapr do vany zkrátka nepatří. Nemluvě pak o svízelném domácím zabíjení kapra na kuchyňské lince, jehož tragikomičnost byla využita například v seriálu našeho dětství o panu Tau.“

  • Nač máš tu paličku?“, ptá se Jiřího Sováka hlasem Jiřiny Bohdalové kapr, který díky kouzelnému pánovi s buřinkou najednou umí mluvit… „Nesahej na Albertka!“ Vzpomínáte?
Na vánočním stole nechybí ovoce a oříšky všeho druhu.

Na vánočním stole nechybí ovoce a oříšky všeho druhu.

A tímto malým televizním ohlédnutím se vracíme stylově k vánočnímu povídání s Danou Urbářovou. „Když jsem byla malá holka a vyrůstala jsem v totalitním režimu, měly pro mě Vánoce úžasné kouzlo v tom, že jsme mívali na stole potraviny, které jinak nebyly k dostání. Banány, pomeranče, mandarinky, burské oříšky a další – dnes už běžné potraviny. Celý rok jsem se těšila, až nastane ten okamžik, kdy si oloupu banán a budu louskat buráky.  Nikdy jsme doma neměli o svátcích přebytek jídla a vždy jsme všechno snědli. Moje maminka byla a je moudrá žena, která přesně ví, co kterému členu rodiny chutná a podle toho vždy vařila. Takže o Vánocích jsme měli na vánočním stole všichni jen to, co nám chutná  a nikdy nic navíc, co by se nesnědlo a následně vyhodilo. I v tom jsem viděla velké kouzlo Vánoc. A snažím se v tomto ohledu jít v maminčiných šlépějích.“

A co vánoční úklid, který trápí v tyto dny většinu žen? „Já trávím celý svůj život Vánoce v klidu a pohodě. Zní to jako klišé, ale tento den a celé svátky jsou pro mě a moji rodinu svátky klidu a pohodičky, odpočinku a dobré nálady. Nešílím s úklidem, protože uklízím průběžně celý rok, nekupuji drahé dárky, dárky daruji jen rodině a pár opravdovým přátelům. Chodíme na procházky, jdeme bruslit nebo jedeme na místa, která máme rádi.  Také jsem celá léta každý rok na Štědrý den ve svém fitku na Kladně cvičila štědroranní aerobikovou hodinu pro moje nadšené klientky. Vždy byla plná tělocvična. Bylo super, když ženy dokázaly zahodit na hodinu vařečky a šly se odreagovat do tělocvičny,“ uzavírá nase povídání Dana Urbářová.

Jak slavíte Vánoce vy? A jaké menu chystáte pro své nejbližší? Napište nám do komentářů pod článek. Rádi si přečteme. Děkujeme.

Kontakt na hosta:

Dana Urbářová
email:  urbarova.dana@sezam.cz,
tel. 777123741

Z archivu aneb přečtěte si také:

Radka Neubertová – cvičení s malým míčem (Overballem, S-ballem)

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

10.12.2012 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024