Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Největší revoluce ve fitness: Beto Perez a jeho Zumba®

Světově známý internetový vyhledavač, společnost Google, vyhlašuje každý rok tzv. Zeitgeist, tj. seznam slov, která jsou nejvíce vyhledávaná v dané zemi. Jistě není bez zajímavosti, že pátým nejhledanějším sportem v Česku je Zumba!

A není to zřejmě jen nějaká náhoda. Pokud jste ještě o Zumbě neslyšeli, tak čtěte dál. A jestli jste o ní naopak už něco zaslechli a nevíte, co si máte myslet, tak také, protože naše informace pocházejí přímo od zdroje.

Když mi někdy před pěti lety napsala jedna čtenářka mého webu pro všechny fandy zdravého pohybu,  www.aerobic.cz, že má pro mě skvělé téma o žhavé novince, jež hýbe Velkou Británií, pomyslela jsem si, že je to jen další chvilkový záchvěv místních obchodníků, kteří stále přemýšlejí, jak dostat z klientů co nejvíce peněz. Nicméně souhlasila jsem, že článek vytvoříme a vypublikujeme, protože i čeští čtenáři by měli vědět, co se děje ve světě, a zvlášť ti, kteří se o cvičení aktivně zajímají.

Zumba® je zdravá a hravá

Zumba® není tanec, ale pohltí vás

Nic zvláštního se ovšem nepřihodilo. Článek zapadl bez většího povšimnutí do archivu a Česká republika si dál žila svůj poklidný a spokojený život v zaběhlých fitness kolejích. Na jaře 2010 jsem pak zveřejnila zmínku o knížce Zumba, s kterou u nás vyrukovalo jedno velké vydavatelství,  a nestačila se divit, jak rychle článek o ní stoupá vzhůru na žebříčku čtenosti. A když mi i moje sousedka, která nikdy nesportovala, oznámila, že chodí na Zumbu, začala jsem se o tento fenomén trochu víc zajímat.

To už ovšem hodně schopných instruktorů aerobiku pochopilo, jak silný je tento nový trend, a začali nabízet místo svých klasických lekcí Zumbu. Někdy jejich program neměl se Zumbou kromě názvu nic společného, ale lekce byly navštěvované a lákaly další zájemkyně. Zumba ovšem není jen trdlování bez ladu a skladu. Instruktorka Zumby by měla být řádně vyškolena, aby svým klientům v zajetí rytmu neublížila.

Lenka Šnajdrová, Z-COM reprezentant pro ČR a SR, k tomu říká: „Všechny programy z dílny Zumba fitness mají určitou metodiku, jestli si někdo myslí, že stačí lekci nahodile seskládat z líbivých rychlých rytmů, plete se. Povolení k výuce Zumba fitness i dalších specializovaných programů Zumba se uděluje na základě licence, protože Zumba fitness je opatřena ochrannou známkou. Licence se získává školením  u ZUMBA® ACADEMY a nadále členstvím v klubu ZIN™ nebo je nutné se po roce přeškolit. Aktuální platnost licence každého instruktora je možné ověřit si na adrese www.zumba.com. Není-li tam instruktor uveden, pochybnosti o jeho licenci jsou více než na  místě. Školení u ZUMBA® ACADEMY je ale jen prvním stupínkem vzdělání. Protože Zumba je fitness program, vztahují se na něj stejná pravidla, jako např. na aerobic či pilates. Instruktor by měl disponovat minimálně licencí typu B a občas se účastnit dalších školení.  To už je složitější zjistit, ale vůbec se nemusíte stydět instuktora zeptat a podívat se na jeho internetovou prezentaci. Teď možná někoho naštvu, ale přesto to tady napíšu: Předcvičovat Zumbu bez licence nebo s propadlou licencí je nepoctivé – instruktor vydělává na značce, na kterou nemá žádné právo. Předcvičovat Zumbu a koneckonců i jakýkoli jiný fitness program bez patřičného vzdělání je potencionálně nebezpečné (neznalost může ublížit), hloupé (instruktor nebo fitness centrum riskují pokutu za porušení živnostenského zákona), a nakonec i zbytečné (vhodných kurzů je na trhu dostatek).“

Lenka Šnajdrová, Z-COM reprezentant pro ČR a SR

Zumba® fitness spojuje…

Zumba je pro každého

Často jsem toto tvrzení v rámci reklamy zaslechla a samozřejmě mi to připadalo poněkud divné (až podezřelé). Nemám ráda, když se něco příliš zobecňuje. Vždycky hledám za vším malý háček, to zapřené „jenže“, drobné písmo, které nás má upozornit na rizika, ale je k přehlédnutí v porovnání s s bombastických vychvalováním.

Samozřejmě i takto osekaná věta jako „Zumba je pro každého“ je lehce zavádějící. Vězte tedy, že Zumba je vhodná pro každého, kdo nemá větší zdravotní obtížesi a dobře vybere její správnou odnož. „Klasickou lekci bych určitě nedoporučila lidem s velkou nadváhou kvůli zátěži kloubů, takže pro ně je tu Aqua Zumba® a nebo Zumba Gold®, přičemž Gold mohou cvičit i lidé 65+ a těhotné,“ vysvětluje Lenka Šnajdrová, která toho ví o Zumbě opravdu hodně a vede své lekce v Mladé Boleslavi.

Nezapomeňte také na to, že když se rozhodnete sportovat po x letech „nicnedělání“, můžete si rychlými, prudkými pohyby na Zumbě ublížit. „Začínejte opatrně, nebo zkuste třeba nejprve lekce Gold, pokud jsou ve vašem městě k dispozici,“ radí logicky odbornice na Zumbu.

Zumba není tanec

Ačkoliv na Zumbě láká mimo jiné možná i její podobnost s tancem, nemusíte mít žádné taneční zkušenosti. „Zumba je sice inspirovaná tancem, ale z těch tanců jsou vybrány ty nejjednodušší kroky, jenž je téměř každý schopen se naučit,“ říká Lenka Šnajdrová, která dodává, že na hodinách je skvělá atmosféra a často zde vznikají přátelství nejen mezi cvičenkami, ale i se samotnými instruktory. Zumba vás prostě vtáhne do děje. „Minusem ovšem může být, že pokud nemáte rád/a tanec, tak vás totom emotivní cvičení otráví,“ dodává zkušená lektorka.

Zbav se rutiny a přidej se k párty

Tak zní oficiální slogan Zumby. A vsaďte aerobikové boty, že platí na sto procent. Během lekce si můžete zpívat, možná budete i křičet,  ječet, nebo si vyměníte  místo s instruktorkou… „Krásně uvolníte nahromaděné emoce, odpočinete si od běžných starostí a získáte energii do dalšího dne,“ vyjmenovává pozitiva Lenka Šnajdrová, která ihned upozorňuje na fakt, že introvertního člověka, který podobné chování nečeká, to může až vyděsit.

Zumba® je zdravá a hravá

Zumba® je zdravá a hravá

Co si vzít na Zumbu

Zumba nevyžaduje od začátečníků vysoké investice. Potřebujete pohodlné sportovní oblečení, sálovou fitness obuv, ručník a pití. Značka a stáří bot a oblečení není důležitá, na první lekci stačí, že se to během cvičení na vás nerozpadne, ale kdo se chce Zumbě věnovat pravidelně, bude potřebovat boty lehké a kvalitní – nejlépe taneční tenisky. „Ženy ještě upozorním na někdy opomíjenou součást oděvu – a tou je dobrá sportovní podprsenka, hodí se ta s označním high impact,“ doplňuje seznam potřebného vybavení zkušená instruktorka.

Věděli jste, že….

  • Název Zumba vznikl z kolumbijštiny (rodná země jejího zakladatele), kde toto slovo znamená pohybovat se rychle a s radostí/zábavou.
  • Její zakladatel, Beto Perez, prý tento program vymyslel jako nouzovku, když si zapomněl na svou fitness hodinu aerobikovou muziku a musel improvizovat na hudbu, kterou měl zrovna k dispozici.
  • Cvičí se na hudbu salsa, merengue, cumbia, reggaeton, samba, salsaton, belly dance, cha cha, calypso, hip hop aj.
    Hodina uteče nezvykle rychle 🙂
  • Instruktor s účastníky lekce komunikuje pouze neverbálně, gesty, mimikou..
  • Společnost Zumba fitness, LLC byla vyhlášená americkým časopisem INC. firmou roku 2012?

A teď už jen stačí podlehnout muzice…  🙂

Kontakt na hosta:

Lenka Šnajdrová, www.zumbaholky.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lucie Habalová: Přerušovaný půst aneb opravdu chcete „hladovět“?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

7.1.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023