Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Hana Štipák: Naučila jsem se správně jíst a díky své zkušenosti teď pomáhám ostatním

Také rádi čtete příběhy lidí, kteří se dokázali vymanit ze svých špatných návyků a začít nový život?

Pro některé byla tato změna natolik zásadní, že udala další směr jejich života, v kterém zúročují – nejen na sobě – co se naučili. Jako Hana, náš dnešní host.

Hana Štipák v dětských letech patřila – dle vlastních slov – k těm oplácaným dětem. „Když jsem byla malá, tak jsem se aktivně sportu nevěnovala, protože jsem u žádného dlouho nevydržela. I když jsem venku trávila dostatek volného času, stravování u mě pokulhávalo už tehdy. A jak já říkám, postava je především o jídle,“ zdůrazňuje mladá žena, jež svou kolísavou váhu začala řešit klasicky v dospívání.

Během toho kolísání se má váha dostala nejvýš v roce 2012. Při své výšce 160 cm jsem vážila 65 kilo. Může se zdát, že to nebyla žádná hrůza, ale při mém malém vzrůstu jsem byla opravdu hodně oplácaná. V té době jsem studovala na vysoké škole, kde jsme měli možnost měření na přístroji InBody 230. A tenkrát můj poměr tuky versus svaly jasně ukazoval ve prospěch tuků,“ vypráví Hana, která prý ze zlosti ty výsledky tehdy vyhodila. „Teď je mi líto, protože jsem mohla velmi přesně vědět, na čem jsem tenkrát byla a jak velký posun jsem udělala.

V tom zmíněném posunu jí pomohl i její přítel, dnes už manžel. S největší zdvořilostí a láskou jí prý dokázal říct, že už její zadek není takový jako na začátku jejich vztahu. „Podal mi pomocnou ruku a stravování jsme začali měnit společně oba dva, i když on s nadváhou problém neměl,“ popisuje zásadní okamžik Hana.

Co Hana změnila? Výběr potravin jako takových!

1. Sladkosti jsme vyměnili za ovoce a extrémně jsme omezili nákup zpracovaných potravin. Zpracované potraviny jsou pro mě například ty, které jsou v obalu nebo jejich složení je o více jak pěti surovinách.

2. Začali jsme si víc všímat složení potravin. Vybírali jsme ty, které byly nejméně zpracované a neobsahovaly cukr, mouku a chemické složky.

3. Protože jsem z počátku měla problém odhadnout svoji porci, tak jsem si zadávala jídlo do aplikace Kaloricketabulky.cz. Po určitém čase už to nebylo potřeba. Začala jsem správně vnímat signály těla a i to, jak velkou porci v danou chvíli potřebuji.

4. Na začátku změny jsem byla zvyklá jíst tři hlavní jídla a dvě svačiny. Postupně jsem však přešla jen na tři hlavní jídla během dne, což mi vyhovuje více.

5. K jídlu přistupuji s myšlenkou, že sním raději méně, ale něco kvalitního, než moc nekvalitního.

Změny stravování si samozřejmě všimlo i okolí, které k němu prý ze začátku přistupovalo spíš s posměšky než pozitivně a se zájmem. „Než jsem se s tím vnitřně vyrovnala a začala to házet za hlavu, tak mi to hodně ubíralo energie,“ svěřuje se Hana. Jakmile ale viděli, že zhubla 10 kilo a její váha klesla na cca kolem 54 – 55 kg, jejich zvědavost, jak to udělala, vzrostla.

Se změnou stravování se taky změnil můj postoj k pohybu,“ popisuje další změnu mladá žena, která nyní své rady předává prostřednictvím vlastních stránek. „Dřív jsem pohyb vnímala jako něco, co mi pomůže zhubnout a hledala takový způsob, díky kterému zhubnu co nejvíc. S tímto přístupem jsem u žádného pohybu vlastně nevydržela, protože chyběl můj vnitřní hlubší zájem. Po pár nezdařilých pokusech jsem zkusila spinning a do něj jsem se naprosto zamilovala. Už to nebyl postoj ´jdu cvičit, abych zhubla´, ´ale jdu cvičit, abych si to užila´. Později se přidalo cvičení s vlastní vahou těla, jízda na kole, dlouhé procházky a turistika. Zhubla jsem nejen o 10 kg, ale narostly mi svaly, a tuk ubyl,“ vzpomíná Hana, která v té době navzdory úspěchu stále ještě nebyla se sebou spokojená.

Chtěla jsem zhubnout ještě víc, být víc vyrýsovaná, mít víc svalů. Tlačila jsem na sebe. Po určité době jsem zjistila, že pokud se nebudu mít ráda taková, jaká jsem, tak se sebou nebudu spokojená nikdy. Začala jsem se mít ráda a být vděčná za to, co jsem dokázala,“ prozrazuje vlastně svou největší změnu aktivní autorkou řady ebooků na téma hubnutí.

Každý člověk je jiný, každý máme jinou kompozici těla. Z tohoto bodu bychom měli vycházet a nesnažit se vyrovnat postavě někoho druhého,  soustředit se jen na sebe,“ zdůrazňuje velké moudro Hana, jež začala v Anglii sportovní výživu na Oxford College a dodává, že nejdřív se pohybu v zahraničí bála, protože měla strach, že nebude zvládat stravování a cvičení v jiné zemi. Pomocníkem se jí staly TRX posilovací popruhy, díky kterým jsem se celý rok udržovala ve formě.

Po návratu do České republiky absolvovala ještě kurz fitness trenérky a rozjela svoji živnost v poradenských službách v oblasti výživy. Dívka, která dříve bojovala sama se sebou a vztahem k jídlu, nyní předává své zkušenosti s hubnutím, změnou stravování a pohybem.

Vzkaz na závěr: Nezáleží na tom, kolik máte let, vždycky můžete svůj život změnit!

Kontakt:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

10.4.2017 Ing. Macáková Marcela Články, Jak zhubnout

Z archivu

Krabičková dieta podomácku aneb jak si ulehčit přípravu jídla

Připravit si dopředu krabičky, zamrazit porce jídla nebo jednotlivé suroviny…

Pro někoho je to spousta práce. Někomu to spoustu práce naopak ulehčí. A ulehčí to i případné hubnutí nebo snahy stravovat se zdravě.

Celý článek 8.8.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner