Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Hana Štipák: Naučila jsem se správně jíst a díky své zkušenosti teď pomáhám ostatním

Také rádi čtete příběhy lidí, kteří se dokázali vymanit ze svých špatných návyků a začít nový život?

Pro některé byla tato změna natolik zásadní, že udala další směr jejich života, v kterém zúročují – nejen na sobě – co se naučili. Jako Hana, náš dnešní host.

Hana Štipák v dětských letech patřila – dle vlastních slov – k těm oplácaným dětem. „Když jsem byla malá, tak jsem se aktivně sportu nevěnovala, protože jsem u žádného dlouho nevydržela. I když jsem venku trávila dostatek volného času, stravování u mě pokulhávalo už tehdy. A jak já říkám, postava je především o jídle,“ zdůrazňuje mladá žena, jež svou kolísavou váhu začala řešit klasicky v dospívání.

Během toho kolísání se má váha dostala nejvýš v roce 2012. Při své výšce 160 cm jsem vážila 65 kilo. Může se zdát, že to nebyla žádná hrůza, ale při mém malém vzrůstu jsem byla opravdu hodně oplácaná. V té době jsem studovala na vysoké škole, kde jsme měli možnost měření na přístroji InBody 230. A tenkrát můj poměr tuky versus svaly jasně ukazoval ve prospěch tuků,“ vypráví Hana, která prý ze zlosti ty výsledky tehdy vyhodila. „Teď je mi líto, protože jsem mohla velmi přesně vědět, na čem jsem tenkrát byla a jak velký posun jsem udělala.

V tom zmíněném posunu jí pomohl i její přítel, dnes už manžel. S největší zdvořilostí a láskou jí prý dokázal říct, že už její zadek není takový jako na začátku jejich vztahu. „Podal mi pomocnou ruku a stravování jsme začali měnit společně oba dva, i když on s nadváhou problém neměl,“ popisuje zásadní okamžik Hana.

Co Hana změnila? Výběr potravin jako takových!

1. Sladkosti jsme vyměnili za ovoce a extrémně jsme omezili nákup zpracovaných potravin. Zpracované potraviny jsou pro mě například ty, které jsou v obalu nebo jejich složení je o více jak pěti surovinách.

2. Začali jsme si víc všímat složení potravin. Vybírali jsme ty, které byly nejméně zpracované a neobsahovaly cukr, mouku a chemické složky.

3. Protože jsem z počátku měla problém odhadnout svoji porci, tak jsem si zadávala jídlo do aplikace Kaloricketabulky.cz. Po určitém čase už to nebylo potřeba. Začala jsem správně vnímat signály těla a i to, jak velkou porci v danou chvíli potřebuji.

4. Na začátku změny jsem byla zvyklá jíst tři hlavní jídla a dvě svačiny. Postupně jsem však přešla jen na tři hlavní jídla během dne, což mi vyhovuje více.

5. K jídlu přistupuji s myšlenkou, že sním raději méně, ale něco kvalitního, než moc nekvalitního.

Změny stravování si samozřejmě všimlo i okolí, které k němu prý ze začátku přistupovalo spíš s posměšky než pozitivně a se zájmem. „Než jsem se s tím vnitřně vyrovnala a začala to házet za hlavu, tak mi to hodně ubíralo energie,“ svěřuje se Hana. Jakmile ale viděli, že zhubla 10 kilo a její váha klesla na cca kolem 54 – 55 kg, jejich zvědavost, jak to udělala, vzrostla.

Se změnou stravování se taky změnil můj postoj k pohybu,“ popisuje další změnu mladá žena, která nyní své rady předává prostřednictvím vlastních stránek. „Dřív jsem pohyb vnímala jako něco, co mi pomůže zhubnout a hledala takový způsob, díky kterému zhubnu co nejvíc. S tímto přístupem jsem u žádného pohybu vlastně nevydržela, protože chyběl můj vnitřní hlubší zájem. Po pár nezdařilých pokusech jsem zkusila spinning a do něj jsem se naprosto zamilovala. Už to nebyl postoj ´jdu cvičit, abych zhubla´, ´ale jdu cvičit, abych si to užila´. Později se přidalo cvičení s vlastní vahou těla, jízda na kole, dlouhé procházky a turistika. Zhubla jsem nejen o 10 kg, ale narostly mi svaly, a tuk ubyl,“ vzpomíná Hana, která v té době navzdory úspěchu stále ještě nebyla se sebou spokojená.

Chtěla jsem zhubnout ještě víc, být víc vyrýsovaná, mít víc svalů. Tlačila jsem na sebe. Po určité době jsem zjistila, že pokud se nebudu mít ráda taková, jaká jsem, tak se sebou nebudu spokojená nikdy. Začala jsem se mít ráda a být vděčná za to, co jsem dokázala,“ prozrazuje vlastně svou největší změnu aktivní autorkou řady ebooků na téma hubnutí.

Každý člověk je jiný, každý máme jinou kompozici těla. Z tohoto bodu bychom měli vycházet a nesnažit se vyrovnat postavě někoho druhého,  soustředit se jen na sebe,“ zdůrazňuje velké moudro Hana, jež začala v Anglii sportovní výživu na Oxford College a dodává, že nejdřív se pohybu v zahraničí bála, protože měla strach, že nebude zvládat stravování a cvičení v jiné zemi. Pomocníkem se jí staly TRX posilovací popruhy, díky kterým jsem se celý rok udržovala ve formě.

Po návratu do České republiky absolvovala ještě kurz fitness trenérky a rozjela svoji živnost v poradenských službách v oblasti výživy. Dívka, která dříve bojovala sama se sebou a vztahem k jídlu, nyní předává své zkušenosti s hubnutím, změnou stravování a pohybem.

Vzkaz na závěr: Nezáleží na tom, kolik máte let, vždycky můžete svůj život změnit!

Kontakt:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Iva Málková ze STOB: Jak se přimět k pohybu? Zkuste pohybové svačinky!

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

10.4.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024