Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nordic walking: Jak speciální trekkingové hole ovládly Česko

Potkáváme je všude – na lesních cestách, horských stezkách, ale i ve městě. Nadšenci nordic walking – chůze, při které se používají speciální trekkingové hole, doslova zaplnili celou naši zemi.

Sympatické na tom je, že tento sport přilákal k pohybu také starší generaci. Ovšem pozor – i u takového jednoduchého cvičení je důležitá technika. Hole nejsou módní doplněk, ale účinná pomůcka – samozřejmě jen při správném používání.

Než se tedy rozhodnete připojit se k armádě těch, kteří zdolávají lučiny i bory naší země ve společnosti těchto „kouzelných“ hůlek  metodou nordic walking (v překladu „severská chůze“), přečtěte si pár zajímavých informací, které jsem pro vás připravila s mým dnešním hostem.

Nordic walking je vhodný takřka pro každého

Nordic walking je vhodný takřka pro každého

Nordic walking vznikl, jak název napovídá, v severských zemích, konkrétně ve Finsku, jako letní příprava sportovců na běžkách,“ říká Bc. Žaneta Valentová, která se vedle vedení lekcí pilates věnuje právě této populární outdoorové (venkovní) aktivitě.

  • Velmi rychle se pak rozšířil po celé Skandinávii a velkou oblibu slaví také v Německu.

Výhodou je, že nordic walkling můžete provozovat celý rok a téměř za každého počasí. A i když je to samozřejmě zábavnější, nemusíte se vázat na parťáka ani skupinu – stačí prostě vzít hůlky a vyrazit, kdy se vám zachce.

Nicméně motivace skupiny přináší velké výhody (jako téměř u každého sportu). Dalším benefitem je, že nehrozí přetrénování, neboť intenzitu si určuje v podstatě každý sám. Pohyb zvládne i člověk, který léta necvičil, případně má lehčí zdravotní problémy (nezapomeňte nikdy ovšem zkonzultovat se svým lékařem!).

Nordic walking je vhodný opravdu pro každého – i pro lidi s nadváhou a seniory,“ vychvaluje tento rozšířený sport také Žaneta Valentová a hned dodává, že pozitivní účinky vidí především právě v tom, že lidé sportují venku a v partě lidí.

  • Dále má samozřejmě chůze příznivý vliv na krevní oběh, na kapacitu plic a na látkovou výměnu.

Díky holím nezatěžujete klouby a zapojíte větší množství svalů. A v neposlední řadě se v přírodě při aktivním pohybu pozitivně naladíte a máte pak více elánu.

Jak začít s nordic walking

Určitě i zde platí, že je lepší začít nejdřív chodit s instruktorem, abyste se chůzi správně – jak již bylo řečeno výše – naučili, alespoň prvních pár lekcí.

Začít pod odborným dohledem je určitě lepší,“ souhlasí Žaneta. „NW je sice technicky nenáročné, ale je dobré se naučit, jak se vyhnout chybám, které by pak mohly ovlivnit celkové pozitivní účinky. Také je rozdíl v technice chůze, když jdete do kopce, nebo naopak dolů. A právě to vše by vás každý instruktor měl naučit,“ zdůrazňuje Žaneta.

Když se rozhlédnete po internetu, jistě najdete nějaké spřízněné duše ve vašem okolí a opravdu je i zábavnější svého nového koníčka sdílet s ostatními. Nemluvě o tom, že když se někde „upíšete“ a domluvíte, je vždy těžší aktivitu ukončit, než když si prostě řeknete, že dnes nepůjdete, protože … (důvod k lenošení se vždy najde, že?). Pak z toho bude zítra, pozítří… Člověk se velmi snadno vzdává. Vsaďte proto na podporu skupiny. Vyplatí se to.

Často vídám i dámy ve středních letech, jak chodí po ulicích Prahy. Ano, nemají příliš vysoké tempo, až moc si dělají pauzy a nahlížejí do výloh obchodů, ale i tak si říkám, že lepší nějaký pohyb než žádný, nemám pravdu? A ten společný cíl – sejít se a chvíli se hýbat už sám o sobě může změnit mnoha lidem život k lepšímu.

Bc. Žaneta Valentová se protahuje před výkonem

Bc. Žaneta Valentová se protahuje před výkonem

Co budete na nordic walking potřebovat?

Na nordic walking jsou potřeba speciální nordic walkingové hole, které se liší od trekkových, dále sportovní nekotníčková obuv a určitě voda na pití.

  • U oblečení je lepší, pokud máme na sobě více vrstev, abychom je mohli postupně odkládat.

Kdo si chce měřit tepovou frekvenci, měl by mít s sebou sporttester. A koho zajímá, kolik udělá kroků, může mít i krokoměr,“ navrhuje instruktorka Žaneta Valentová. Jsou to výborní pomocníci, kteří dodají navíc této aktivitě nový – lehce soutěživý rozměr. Někdo to má rád…

Vše byste měli dostat v každé lepší prodejně se sportovními potřebami, kde vám také doporučí „model“ holí vhodný právě pro vás.

Pro koho je nordic walking vhodný

Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb a díky holím je ještě přirozenější, protože zapojuje i další svalové skupiny našeho těla,“ vysvětluje Žaneta. NW je skutečně dostupný každému a v každém věku.

A kam tedy vyrazit? Výborné tipy vám může dát právě také instruktor v místě vašeho bydliště při zaškolování. Obecně  jsou vhodné různé lesoparky, louky, raději se vyhnout tvrdým cestám a silnicím.

V Praze je úžasná například Hvězda. A Prokopské údolí,“ vyjmenovává svoje oblíbené trasy Žaneta a dodává, že přínosné je, pokud není terén jen rovinka. „Členitý terén aktivitu příjemně zpestří,“ usmívá se Žaneta, která už „rozchodila“ řadu klientů.

A co vy? Přidáte se?

Budeme rádi, když do komentářů pod článek napíšete svoje tipy na trasy. A třeba se někde potkáme. Vodáci mají „AHOJ“, tak možná ještě zbývá vymyslet nějaký specifický pozdrav? 🙂

Kontakt na hosta:

Bc. Žaneta Valentová
www.zaneta-pilates.cz

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kam zmizely luštěniny? Tradiční i netradiční luštěninová jídla našich babiček

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

29.7.2013 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023