Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak si uspořádat ledničku a správně skladovat potraviny

Hledal jsem tuhle cosi v ledničce. Otevřu dveře a vykouknul na mne naprostý zmatek. Ve dveřích mlíčka na kávu, v držáku na vajíčka majonéza, na talířcích zbytky bramborového salátu, ale to máslo jsem nemohl najít. A tak jsem začal hledat, jak si má člověk správně uspořádat ledničku.

Většina návodů mne zklamala. Protože si články zaplatili reklamní partneři, předpokládalo se, že máme doma ledničku přes dva metry vysokou, s dvoukřídlými dveřmi, a samozřejmě s mrazákem, za který by se nestyděl ani Zdeněk Pohlreich nebo Gordon Ramsay v práci.

Naše lednice je však normální. Má jen jedny dveře a v těch tři přihrádky. V hlavní části dole jsou dva šuplíky. Nad nimi pak také tři přihrádky, z toho jedna má držák na položenou láhev vína. A dole pod ledničkou malý mrazák se třemi šuplíky. Takže na tuhle variantu ledničky jsem nakonec hledal informace a zkompiloval si je právě pro tuto nízkotonážní verzi.

Vyznáte se ve své ledničce?

Vyznáte se ve své ledničce?

Další věcí, s níž jsem se u článků o uspořádání věcí v ledničce musel vypořádat, byla poněkud nesmyslná nabídka toho, co bych měl do ledničky cpát. Avokádo, meloun, liči, ananas a kdovíco ještě. S takovými návrhy mi jděte k šípku, nebo spíše na Havaj.

  • My do ledničky dáváme šunku nebo nějaký salám, vajíčka, mléko, máslo, sýry plátkové a někdy i mazací, jogurty, paštiku, zeleninu, marmelády, kečup, hořčici a podobně.

CO DO LEDNIČKY NEPATŘÍ

První věc, s níž jsem se musel k velkému svému překvapení popasovat, byla skutečnost, že mnohé věci do ledničky nepatří, nemají tam co dělat. Skutečně.

Asi je víceméně jasné, že do ledničky nepatří brambory, cibule a česnek – ty stačí mít ve spíži dole u země, případně na balkóně nebo na chodbě, pokud nemáte sklep. My sice sklep máme, ale jezdit v paneláku výtahem pořád dolů a nahoru kvůli bramborám mi přišlo poměrně otravné.

  • Do ledničky nepatří ani ovoce, které nesmí být vystaveno teplotě pod 10 °C, jinak ztrácí chuť. Jde např. o melouny, banány, ananas, ale také o citrony a rajčata. Tohle jsem vskutku nevěděl!

Ještě více mne překvapilo, že do ledničky nepatří ani hořčice, kečup, některé ještě neotevřené paštiky nebo plechovky s tuňákem. Ani sem nepatří plechovky s nakládanou zeleninou či fazole nebo hrášek v plechovce. Nepatří sem marmelády a džemy! Natož med. Dokonce ani čokoláda, která mrazem má tendenci hořknout.

Upozorňuji jakožto kávofil na další častý omyl – do ledničky nepatří ani káva. Káva totiž nesmí zvlhnout, nesmí nikde nabrat vlhkost. A co si myslíte, že se s kávou stane, když ji máte vedle dejme tomu nějaké zeleniny, nebo když ji vyndáte na teplý vzduch ven? Na kávu si raději pořiďte vakuovou sklenici, z níž se dá vypustit vzduch.

Ty brďo, říkal jsem si, to se mi pěkně ta lednička vyprázdnila, když jsem kečup, hořčici, tuňáka a fazole v plechovce a marmeládu přesunul do spíže, kde se na ně místa našlo dost. Jedna z rad ohledně ledniček říká: Nepřeplňujte lednici ani mrazák, protože kolem potravin má chladný vzduch cirkulovat.

SPODNÍ ŠUPLÍKY

Takže mám před sebou ledničku a úplně dole jsou dva šuplíky. Co do nich? Jde o boxy na zeleninu a ovoce. Protože mnohé ovoce a zelenina nemá v ledničce co dělat, budou boxy nakonec zcela dostačující na ten ledový salát, květák, brokolici, kapustu nebo růžičkovou kapustu, mrkev, celer a petržel. Případně řepu a tuřín, ale to asi mnozí z nás tak často doma nemívají.

SPODNÍ PŘIHRÁDKA

Nad spodními šuplíky je spodní přihrádka nebo řekněme polička. Protože zde je -2 °C až 4 °C, patří sem tedy syrové maso, drůbež a ryby, ale vydrží maximálně tři dny. Maso by mělo být v uzavřených nádobách nebo přikryté celofánem, aby hnilobné procesy probíhající i tak v mase nepřeskočily na další potraviny v ledničce. Maso vydrží déle, když je zalijeme olivovým olejem.

PROSTŘEDNÍ PŘIHRÁDKA

Zde je teplota 4 °C až 6 °C a patří sem otevřené paštiky, uvařené maso, šunka, uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové nebo tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko, avšak nezapomeňte, že masné a mléčné výrobky musejí být od sebe pečlivě odděleny.

  • Není to proto, že takto to hlásá židovské náboženství, ale protože jejich mikroorganismy se vzájemně rády navštěvují, což skutečně není to nejlepší pro naše zdraví.

Pokud máte prostřední přihrádku dělenou, dejte tedy dolů uzeniny, salámy a šunku, do horní části sýry, máslo a jogurty. Jestliže nemáte prostřední přihrádku dělenou, dejte šunku a salám do spodní poličky, uzeniny do horní poličky, a tu prostřední tedy nechejte na mléčné produkty. Máslo a margarín je rovněž možné dát do dveří ledničky, nahoru nebo do prostřední části dveří.

  • U uzenin a sýrů tedy nejvíce platí, že by měly být pečlivě zabaleny v alobalu, celofánu nebo v nejhorším případě v krytých nádobách.

HORNÍ PŘIHRÁDKA

Tady nám panuje příjemných 7 – 8 °C a polička se hodí na již hotová jídla (ta však dávejte do ledničky vychladlá, nikoliv ještě teplá!), uzeniny, jogurty, tvrdé sýry. Hotovými jídly myslíme omáčky, guláš, polévky, pudingy, ale také dorty, zákusky či chlebíčky. Předpokládá se samozřejmě, že toto jídlo brzy dojíme, nikoliv, že zde stráví několik týdnů.

DVEŘE LEDNIČKY

Jsou nejteplejším místem v ledničce – teplota se tady drží na zhruba 10 – 11 °C.

  • Do dolní, nejvyšší části dveří, patří nápoje – trvanlivé mléko, džusy, minerálky, pivo, otevřené láhve bílého vína. Červené víno totiž do ledničky vůbec nepatří, a zavřené bílé víno se ukládá naležato do speciálního držáku v prostřední části samotné ledničky.

Prostřední část dveří by měla obsahovat držáky na vajíčka, která sem patří. Prý se mají do otvorů držáku ukládat špičkou dolů, prý neprasknou.

  • Každopádně se radí nedávat do ledničky ten papírový obal, v němž jste vajíčka koupili v krámu. Obsahuje už takhle hromady nezdravých mikroorganismů, které v ledničce na ostatním jídle nechceme.

Horní část dveří může pojmout krabičku s máslem, některé konzervy nebo plechovky, otevřené marmelády, někteří sem dávají i léky nebo baterie, ale to přece jenom není to nejvhodnější řešení.

Někde zase radí dávat zcela nahoru do dveří vajíčka a máslo a margarín do střední části, ale popravdě řečeno, o moc velký rozdíl nejspíše nepůjde.

Co nepatří do ledničky?

Co nepatří do ledničky?

MRAZÁK

Cokoliv budeme potřebovat za dobu delší než dva tři dny, vložíme do mrazáku. I zde však platí, že nesmí být přecpán a že by potraviny měly být dobře zabaleny. Můžeme sem dát maso, rohlíky, chleba.

U masa je dobré je rozporcovat na menší kusy, zabalit, a popsat si balíčky, abychom posléze věděli nejen, co je uvnitř, ale také jak dlouho.

Takové ty rady, že jednou rozmražené jídlo už se opět nezmrazuje, že se zmrzlé maso nerozmrazuje pod horkou tekoucí vodou, ale nechá v pokojové teplotě, dokud není rozmrzlé, ty asi nemá smysl opakovat, ty nejspíše každý zná. Nebo tu rada, že jakmile se v ledničce u čehokoliv objeví plíseň, je nutné to hned vyhodit a nejíst a ledničku vymýt a vytřít.

SPOKOJENOST

Jak jsem již psal, co do ledničky nepatří, to máme ve spíži – brambory, cibuli, česnek, kečup, hořčici, tuňáka, marmelády, rajčata, červené víno, citrony, med, čokoládu a paštiky.

V ledničce dole v šuplících máme kořenovou, listovou a košťálovou zeleninu, na spodní poličce syrové maso, a když se někdy plácneme přes kapsu, pak i ryby, uprostřed salámy a šunku, nad nimi máslo, sýry, jogurty, čerstvé mléko, a úplně nahoře zbytky od oběda či večeře. No a ve dveřích dole trvanlivé mléko, pivo, nad tím vajíčka a nahoře máslo a konzervy. Jednoduché, ne?

Nedalo ani moc práce si tohle zapamatovat, a kupodivu, když člověk ví, kam co dát, vypadá ta lednička i přehledně! Jen nesmí člověk zapomenout, že všechno to jídlo je tam k tomu, aby se stejně jednou snědlo, a na výstavu si zajít do galerie.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Iva Málková: Jak skutečně přestat kouřit a navíc nepřibrat

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

13.1.2014 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024