V hlavní roli špenát – tipy na zelená jídla ze skupiny Kalorických Tabulek
Na Zelený čtvrtek se dodržovala – a my z našich uzavřených skupin na Facebooku víme, že se stále dodržuje – řada zajímavých zvyků.
Samozřejmě se zaměříme na ty, které se vztahují k jídlu.
Barvou dne má být logicky zelená, což v kuchyni obvykle představuje špenát nebo čerstvé zelené jarní rostliny. Každému se asi vybaví i typická velikonoční nádivka, mužům pak pravděpodobně speciální zelené pivo, jež vaří k této příležitosti některé pivovary, nebo legenda českých hospod – „zelená“ (peprmintka).
Vítejte u dnešního trochu netradičního článku na našem blogu, kde vás chceme prostřednictvím fotografií pozvat do našich uzavřených skupin na Facebooku.
Proč jsou tipy na jídla v naší skupině tak výjimečné?
Protože obvykle obsahují nejen fotku a popisek, ale také recept a hlavně screen z aplikace Kalorické Tabulky, z kterého je hned vidět, jak je daný pokrm kaloricky náročný a jak jsou v něm zastoupeny jednotlivé živiny.
Ilustrační fotografie jsme si dovolili převzít ze skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami – tam je vložily úžasné dámy (Helena Mikešová, Kam Kovářová, Vierka Fliglová, Hellča Vávrová, Laďka Doležalová, Kudyvejsová Lenka, Helena Franclová a Simona Bílková), které téměř den co den inspirují ostatní svými jídelníčky. Tento týden běží logicky výzva #spenat.
Velikonoční recepty z databáze Kalorických Tabulek (nejen zelené)
Znáte naši databázi receptů, jež obsahuje nutriční hodnoty jednotlivých jídel? Tak to je třeba se seznámit…
Opět zde máme velikonoční čas. Vloni jsme si jej připomněli v článku Jarní jídla našich předků. Letos jsem původně chtěl napsat podobné téma, jakým bylo to vánoční, tedy co se jedlo v Izraeli v době Velikonoc.
Než mi došlo, že nic, protože se držel půst, a od oné Poslední večeře do úst nevzal ani Ježíš.
Etikety obsahují mnohé zajímavé informace, které vám pomohou i při zapisování jídelníčku do Kalorických Tabulek.
Každá etiketa potravin prodávaných v obchodě musí ze zákona a podle norem obsahovat určité typy informací, které vám pomohou jak při výběru, tak při přesném určení gramáže a kalorií.
V našich uzavřených skupinách na Facebooku sdílejí uživatelé aplikace Kalorické Tabulky vedle jídelníčků také své radosti a starosti.
Do těch radostí patří bezpochyby focení s profesionálním fotografem. O svou zkušenost se s námi podělila paní Vierka, kterou znáte z našeho blogu díky její proměně a báječným jídelníčkům, jež pravidelně sdílí na Facebooku.
Ačkoliv se asi všichni snažíme o zdravé vaření třeba v páře, smažení se stejně asi málokdo z nás vyhne.
V následujícím textu nabízíme porovnání tuků a olejů a jejich výhody i nevýhody s přihlédnutím k jejich složení nebo tzv. kouřovému bodu (nebo také bodu zakouření či tepelné stabilitě oleje).