Pět rad, jak běhat v létě a neuškodit si
Nejkrásnější a nejteplejší období roku je v plném proudu. Že je to spíš na bazén nebo se položit na pláž?
Ale i běhat se dá po celý rok, jenom tak zůstaneme v kondici, která se pak neztratí.
Článek o cholesterolu mám v redakčním plánu pro blog.kaloricketabulky.cz už poměrně dlouho. Asi žádné jiné téma jsem neodkládala tolik měsíců a mám pro to samozřejmě své důvody.
Nicméně nastal čas se postavit problému čelem a jít s celou nepříjemnou pravdou ven.
Až do nějakých třiceti let jsem si žila v sladké nevědomosti o stavu svého cholesterolu. Na odběru krve jsem byla snad jen v těhotenství a už se mi bohužel nepodařilo zjistit, zda tam někdo můj vysoký cholesterol přehlédl, nebo tento faktor není běžnou součástí těhotenských testů. Řekla bych, že spíš to druhé…
V každém případě jsem se před lety zařadila do té velké skupiny Čechů, kteří mají vysoký cholesterol, jenž pro ně představuje zdravotní riziko. Právě proto se mi do článku nechtělo, protože – co si budeme povídat – člověk si nechce podobné věci extra připouštět.
Čas od času jsem se vždy ponořila do nějakých materiálů, vyhledávala pozitivní zprávy na zahraničních serverech, případně se pídila po alternativních způsobem „léčby“ vysoké hladiny cholesterolu. Optimistické výhledy mi vždy zkazilo laboratorní vyšetření, které ukazovalo velmi nemilosrdně realitu.
Ačkoliv se na cholesterol pohlíží jako na potencionálního zabijáka, resp. na jeho zvýšenou hladinu, je sám o sobě pro organismus celkem nezbytný. Je součástí našich buněk, tělo jej potřebuje pro tvorbu hormonů, žlučových kyselin, vstřebávání vitamínu rozpustných v tucích (ADEK). Podílí se mimo jiné také například na metabolismu tuků.
Asi všichni víme, že existují dvě základní formy cholesterolu: „zlý cholesterol“ – označovaný jako LDL a “hodný cholesterol“ – HDL, který – když vše funguje jak má – transportuje přebytečný cholesterol zpět do jater. Ovšem právě ten zlý způsobuje usazování přebytečného cholesterolu na cévních stěnách, následkem čehož dochází k zúžení cév (na vnitřku cév jsou vytvářeny tzv. aterosklerotické pláty) a sníženému průtoku krve. Kvůli nedostatečné pružnosti a špatné průchodnosti může dojít k špatnému prokrvení cílových orgánů, což v konečném důsledku při úplném uzavření cévy vede k infarktu myokardu, nebo mozkové mrtvici.
MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D., můj dnešní host, k tomu říká: „Problém je, že vysoká hladina cholesterolu nebolí, tak ho řada lidí nebere vážně. Až první infarkt nebo mrtvice ukáže pravé riziko celé záležitosti.“
Při vysokých hodnotách cholesterolu (hypercholesterolémie) se sice mohou pod kůží objevovat tukové uzlíky, hlavně v oblasti kolem očí, na kloubech, či v oblasti Achillovy šlachy nebo v zorničkách. „To však neslouží jako ukazatel, jde spíše o raritní případy,“ upozorňuje specialista na tuto problematiku, jenž považuje včasné vyšetření krve a odhalení případné vysoké hladiny cholesterolu za klíčové: „Rozhodně by se měl nechat vyšetřit každý, kdo má v rodině případ časného infarktu – u mužů pod 55 let a u žen pod 65 let.“ Velké riziko pak také představují pacienti, kteří mají cukrovku, vysoký krevní tlak a kouří. „Dva pacienti se stejně vysokou hladinou cholesterolu nemusí mít stejné riziko,“ uvádí MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. a dodává, že rozhodující je právě např. rodinná anamnéza a životní styl, který daný jedinec vede, a jeho další nemoci. To vše musí lékař při stanovování léčby brát v úvahu.
Možná už jste se také setkaly s názorem, že vysoký cholesterol mají jen obézní lidé. Není tomu však tak. Jde o mýtus, který je nějakým nedopatřením přiživován. Slyšte tedy krutou pravdu: Problém vysokého cholesterolu se objevuje i u štíhlých lidí, kteří se stravují zdravě, stejně tak může být vysoký cholesterol u mladších věkových skupin! Významný vliv zde totiž má rodinná dispozice.
Druhou skupinou pacientů jsou pacienti s již zmíněnou obezitou,, špatnými stravovacími návyky, nedostatkem pohybové aktivity, dalšími nemocemi (cukrovkou, vysokým krevním tlakem, kuřáci). A samozřejmě musí být cholesterol velmi přísně hlídám u lidí, kteří již vlastní onemocnění srdce a cév mají.
„Mám-li být ovšem upřímný, nejčastějším případem ovšem je – s prominutím – vyžraný cholesterol, tj. způsobený nevhodnou stravou a obecně špatnou životosprávou,“ říká bez servítků svůj názor lékař, jenž působí v Centru preventivní kardiologie na Karlově náměstí v Praze. „Dieta je zkrátka klíčová a je vhodná v každém případě,“ dodává.
Z uvedeného je jasné, že není vhodné boj o své zdraví vzdávat, spoléhat se na medikaci a dál si k tomu vést svůj tlustý pohodlný život. Edukační program zahrnuje snížení a udržení optimální tělesné hmotnosti, změnu stravovacích návyků tak, abychom z jídelníčku odstranili škodlivé tuky (zdravé tam samozřejmě zůstávají), upřednostňovali libové maso a ryby, a zařadili pravidelnou pohybovou aktivitu, jež zvyšuje hodný cholesterol.
„Často se v populárních článcích uvádí také užívání doplňků stravy, ale neexistuje žádná studie, která by potvrdila zlepšení stavu po polykání suplementů,“ prohlašuje MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. a dodává, že on osobně zastává názor, že důležitá je kvalitní pestrá strava s důrazem na obsah zeleniny a ryb. „A pak je tu ještě otázka množství„, zastavuje se ještě na chvíli u doplňků stravy lékař. „Třeba u omega 3 mastných kyselin se doporučují v příbalových letácích obvykle dvě tablety, ale abychom dosáhli efektu na lipidogram, museli bychom jich často spolykat třeba šest až osm denně. A kdo to dá?“
„Bohužel si navíc lidé často myslím, že když sní bůček a pro svůj dobrý pocit slupnou k tomu doplněk stravy, tak je vše ok, ale to je samozřejmě nesmysl,“ varuje na odstrašujícím příkladu lékař, jenž připomíná, že vhodná dieta je blahodárná i pro ty pacienty, kteří mají zvýšený cholesterol dán skutečně geneticky a myslí si, že je jedno, jak budou jíst…“Vždycky může správná úprava jídelníčku jen prospět,“ apeluje na zdravý rozum můj host, který sám nejčastěji z ryb jí lososa, ale nepohrdne ani tuňákovou konzervou: „Vždycky svým pacientům říkám, že jakákoliv ryba je lepší než hambugr, klidně i sladkovodní.“
Úmrtí spojené s onemocněním srdečně cévního systému se řadí v České republice na přední místa. Odborníci se shodují na tom, že řada těchto úmrtí je zbytečná a dalo by se jim předejít například právě udržováním hladiny cholesterolu v normě.
Věřili byste, že údajně tři čtvrtiny Čechů hladinu svého cholesterolu vůbec neznají? Přitom není nic lehčího než si rozbor krve nechat udělat a poradit se o svém stavu s lékařem. Často významně pomůže opravdu jen změna životního stylu, upravit jídelníček, naučit se relaxovat.
Pokud váš lékař shledá hladinu cholesterolu život ohrožující (do budoucna), přistupuje se k medikamentům. V současnosti je používáno několik skupin těchto léků – mezi nejčastější patří skupina tzv. statinů, které účinně blokují syntézu cholesterolu a snižují hladinu tuků.
V rámci primární prevence je třeba vždy zvážit, zda pomůže úprava životního stylu, nebo bude nutno přistoupit k lékům. Jaké hodnoty bychom měli mít, abychom si nemuseli dělat starosti?
V souvislosti s cholesterolem jsou vždy kontrolovány také triglyceridy, kvůli kterým vzniká zvýšené nebezpečí.
„Posouzení každého pacienta a stanovení jeho léčby ovšem je, jak již bylo řečeno, značně individuální,“ připomíná MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
O tom, co jíst, abychom svému tělu pomohli, si povíme zase příště…
MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Centrum preventivní kardiologie
3.interní klinika VFN a 1.LF UK v Praze
12.5.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví
Nejkrásnější a nejteplejší období roku je v plném proudu. Že je to spíš na bazén nebo se položit na pláž?
Ale i běhat se dá po celý rok, jenom tak zůstaneme v kondici, která se pak neztratí.
Celý článek 25.7.2023
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025
Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.
Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.
Celý článek 22.5.2025
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025