Nejlepší recepty z filmu Láska na kari: spousta zeleniny a báječných chutí
Dnes vám přinášíme skutečnou lahůdku – recepty, které si „zahrály“ ve filmu Láska na kari. Já osobně miluji filmy, kde se vaří. A ačkoliv normálně žádná extra hospodyně nejsem, vždy mám chuť si něco z daného snímku vyzkoušet.
Vypadá to tam totiž většinou tak snadno, tak lákavě…
Gurmánská romance Láska na kari (premiéra v září 2014) je kromě skvělých hereckých výkonů (např. Helen Mirren) plná francouzské gastronomie a indické kuchyně. Šéfkuchařem filmu se stal režisér Lasse Hallström (vzpomeňte na chutný snímek Čokoláda s Juliette Binoche a Johnnym Deppem ), který toto menu připravil pod dohledem producentů Stevena Spielberga a Oprah Winfrey.
Záruku, že filmové recepty budou skutečně chutné, dává osobnost šéfkuchaře Floyda Cardoze, rodilého Inda, který se na filmu podílel jako konzultant.
Tak směle do toho. Příprava netrvá tak dlouho, jak by se při pohledu na seznam ingrediencí mohlo zdát.
Francouzská cibulačka (pro 6 osob)
Ingredience:
1 kg cibule
150 g nesoleného másla
60 g mouky
250 ml suchého bílého vína
1,5 vody
50 g glace de viande (velmi koncentrovaný masový vývar) pro lepší barvu a chuť (není nutné)
Bouquet garni – svazeček bylinek převázaných provázkem, obsahující např. petržel, tymián a bobkový list
Sůl a bílý pepř
Polovina francouzské bagety
100g sýra Gruyere, nastrouhaného, a další sýr k podávání
120 ml kysané smetany (není nutné)
30 ml portského vína (není nutné)
100 g másla
Postup:
Předehřejte troubu na 205°C.
Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky. Máslo rozpusťte ve velkém kastrolu na středním ohni a opékejte cibule, až změknou a lehce chytí barvu.
Přidejte mouku a opékejte, až se také zbarví (1-2 minuty).
Přilijte bílé víno a vařte, až se tekutina zredukuje na polovinu svého objemu. Potom přidejte vodu. Vhoďte bouquet garni, okořeňte podle chuti, zmírněte oheň a vařte na mírném ohni 45 minut. Pro lepší barvu můžete přidat glace de viande.
Nakrájejte bagetu a lehce ji opečte v troubě. Jednotlivé krajíčky lehce pomažte máslem a posypte sýrem Gruyere. Dejte krajíčky zpátky do trouby a nechte sýr roztéct. Pozor, aby nezačal měnit barvu.
Krajíčky vyndejte a nechte stranou.
Vyndejte z polévky bouquet garni.
Máte-li kysanou smetanu a portské víno, můžete portské všlehat do smetany a kápnout do ní trochu polévky, aby se prohřála. Sejměte polévku z ohně a smetanu do ní vmíchejte.
Servírujte polévku v ohnivzdorných miskách. Na její hladinu položte toastíky z opečené bagety se sýrem a ještě více posypte strouhaným sýrem. Misky položte na plech a vložte do trouby, až sýr lehce zhnědne. Pak ihned podávejte.
Zelené fazolky s vlašskými ořechy, kozím sýrem a brusinkovou vinaigrette (6-8 osob) za 30 minut
Ingredience:
250 g zelených fazolek
½ šálku čerstvých nebo mražených brusinek (mražené před použitím rozmrazte)
1 ½ polévkové lžíce octa balsamico
1 malá šalotka, jemně pokrájená
1 čajová lžička dijonské hořčice
1 2/2 polévkové lžíce cukru
šálek olivového oleje
sůl, pepř
70 g kozího sýra, rozdrobeného
¾ šálku hrubě nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci, pak oheň ztlumte, aby se vařila jen mírně. Připravte si velkou misku s ledovou vodou.
Očistěte fazolky, vhoďte je do vroucí vody a vařte al dente. Když jsou uvařené, děrovanou lžící je přendejte do misky s ledovou vodou. Pak vodu slijte a fazolky osušte papírovou utěrkou.
Připravte dresink. Rozmixujte brusinky, přidejte balsamico, šalotku, hořčici a cukr. Mixujte do hladka. Pomalu přidávejte olej, až vše vytvoří hladká směs. Dochuťte solí a pepřem.
K fazolkám přidejte kozí sýr a vlašské ořechy a vše zastříkněte dresinkem.
Párování s vínem: Sancerre Sauvignon Blanc
Zeleninové kari s kokosovým mlékem (pro 4-6 osob)
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Může se hodit:
velký kastrol s nepřilnavým povrchem, zester (škrabka na citrusovou kůru), kvalitní ostrý nůž, škrabka na zeleninu, velký cedník
Ingredience:
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozebraného na růžičky
1 velká paprika
1 batát (sladká brambora), oloupaná a nakrájená
1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
1 plechovka (340 g) kokosového mléka
1 šálek zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce práškového kari
¼ – ¾ polévkové lžíce chili (záleží na tom, zda dáváte přednost pálivým pokrmům)
sůl a pepř podle chuti
Postup:
V kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine.
Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu.
Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží.
Zeleninu můžete zaměnit podle své chuti, použijte například špenát, zelené fazole, brambory, brokolici nebo mrkev. Nakrájená zelenina by měla mít objem asi 4 šálků.
Párování s vínem:
ovocné rosé
Přejeme vám dobrou chuť a příjemný zážitek z chutného jídla.
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Prosinec je pro mě časem, kdy nejen s klienty, ale i kamarády a rodinou diskutuji o tom, jak to udělat, aby se Vánoce, oslavy Silvestra a Nový rok tolik nepodepsaly na tělesné hmotnosti.
Své zkušenosti z praxe jsem sepsala do následujících řádků.
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.