Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev
S tipy na hubnutí se s blížícím se novým rokem zase roztrhl pytel.
Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí od ledna více hýbat a zdravěji jíst.
Dnes vám přinášíme skutečnou lahůdku – recepty, které si „zahrály“ ve filmu Láska na kari. Já osobně miluji filmy, kde se vaří. A ačkoliv normálně žádná extra hospodyně nejsem, vždy mám chuť si něco z daného snímku vyzkoušet.
Vypadá to tam totiž většinou tak snadno, tak lákavě…
Gurmánská romance Láska na kari (premiéra v září 2014) je kromě skvělých hereckých výkonů (např. Helen Mirren) plná francouzské gastronomie a indické kuchyně. Šéfkuchařem filmu se stal režisér Lasse Hallström (vzpomeňte na chutný snímek Čokoláda s Juliette Binoche a Johnnym Deppem ), který toto menu připravil pod dohledem producentů Stevena Spielberga a Oprah Winfrey.
Záruku, že filmové recepty budou skutečně chutné, dává osobnost šéfkuchaře Floyda Cardoze, rodilého Inda, který se na filmu podílel jako konzultant.
Tak směle do toho. Příprava netrvá tak dlouho, jak by se při pohledu na seznam ingrediencí mohlo zdát.
Ingredience:
Postup:
Servírujte polévku v ohnivzdorných miskách. Na její hladinu položte toastíky z opečené bagety se sýrem a ještě více posypte strouhaným sýrem. Misky položte na plech a vložte do trouby, až sýr lehce zhnědne. Pak ihned podávejte.
Ingredience:
Postup:
Párování s vínem: Sancerre Sauvignon Blanc
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Může se hodit:
velký kastrol s nepřilnavým povrchem, zester (škrabka na citrusovou kůru), kvalitní ostrý nůž, škrabka na zeleninu, velký cedník
Ingredience:
Postup:
Zeleninu můžete zaměnit podle své chuti, použijte například špenát, zelené fazole, brambory, brokolici nebo mrkev. Nakrájená zelenina by měla mít objem asi 4 šálků.
Párování s vínem:
ovocné rosé
Přejeme vám dobrou chuť a příjemný zážitek z chutného jídla.
4.9.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživaS tipy na hubnutí se s blížícím se novým rokem zase roztrhl pytel.
Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí od ledna více hýbat a zdravěji jíst.
Celý článek 29.12.2023
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Celý článek 17.10.2024
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Přitom existuje daleko více možností příloh.
Celý článek 14.10.2024
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.
Celý článek 12.10.2024
K sepsání tohoto článku mě dovedly opět zkušenosti z mojí nutriční poradny.
Díky rozhovorům s řadou klientů totiž vím, že hodně lidí by si přálo zdravě hubnout, lépe jíst a více se hýbat a dobře spát, ale prostě a jednoduše jim na to prý nezbývá čas.
Celý článek 9.10.2024
Sumky jsou podobné pulcům – v mládí plují oceánem, dokud si nenajdou podmořský útes s výhledem, na němž se usadí, a už se do konce života nehnou.
Nepohyb způsobí, že se z nich stanou jakési hrudky bez mozku se dvěma trubicemi – jednou trubicí nasávají vodu a druhou ji vypouštějí ven. Investice energie do nervového systému a mozku se nevyplatí, když je sumka bez pohybu.
Celý článek 4.10.2024