Nejlepší recepty z filmu Láska na kari: spousta zeleniny a báječných chutí
Dnes vám přinášíme skutečnou lahůdku – recepty, které si „zahrály“ ve filmu Láska na kari. Já osobně miluji filmy, kde se vaří. A ačkoliv normálně žádná extra hospodyně nejsem, vždy mám chuť si něco z daného snímku vyzkoušet.
Vypadá to tam totiž většinou tak snadno, tak lákavě…
Gurmánská romance Láska na kari (premiéra v září 2014) je kromě skvělých hereckých výkonů (např. Helen Mirren) plná francouzské gastronomie a indické kuchyně. Šéfkuchařem filmu se stal režisér Lasse Hallström (vzpomeňte na chutný snímek Čokoláda s Juliette Binoche a Johnnym Deppem ), který toto menu připravil pod dohledem producentů Stevena Spielberga a Oprah Winfrey.
Záruku, že filmové recepty budou skutečně chutné, dává osobnost šéfkuchaře Floyda Cardoze, rodilého Inda, který se na filmu podílel jako konzultant.
Tak směle do toho. Příprava netrvá tak dlouho, jak by se při pohledu na seznam ingrediencí mohlo zdát.
Francouzská cibulačka (pro 6 osob)
Ingredience:
1 kg cibule
150 g nesoleného másla
60 g mouky
250 ml suchého bílého vína
1,5 vody
50 g glace de viande (velmi koncentrovaný masový vývar) pro lepší barvu a chuť (není nutné)
Bouquet garni – svazeček bylinek převázaných provázkem, obsahující např. petržel, tymián a bobkový list
Sůl a bílý pepř
Polovina francouzské bagety
100g sýra Gruyere, nastrouhaného, a další sýr k podávání
120 ml kysané smetany (není nutné)
30 ml portského vína (není nutné)
100 g másla
Postup:
Předehřejte troubu na 205°C.
Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky. Máslo rozpusťte ve velkém kastrolu na středním ohni a opékejte cibule, až změknou a lehce chytí barvu.
Přidejte mouku a opékejte, až se také zbarví (1-2 minuty).
Přilijte bílé víno a vařte, až se tekutina zredukuje na polovinu svého objemu. Potom přidejte vodu. Vhoďte bouquet garni, okořeňte podle chuti, zmírněte oheň a vařte na mírném ohni 45 minut. Pro lepší barvu můžete přidat glace de viande.
Nakrájejte bagetu a lehce ji opečte v troubě. Jednotlivé krajíčky lehce pomažte máslem a posypte sýrem Gruyere. Dejte krajíčky zpátky do trouby a nechte sýr roztéct. Pozor, aby nezačal měnit barvu.
Krajíčky vyndejte a nechte stranou.
Vyndejte z polévky bouquet garni.
Máte-li kysanou smetanu a portské víno, můžete portské všlehat do smetany a kápnout do ní trochu polévky, aby se prohřála. Sejměte polévku z ohně a smetanu do ní vmíchejte.
Servírujte polévku v ohnivzdorných miskách. Na její hladinu položte toastíky z opečené bagety se sýrem a ještě více posypte strouhaným sýrem. Misky položte na plech a vložte do trouby, až sýr lehce zhnědne. Pak ihned podávejte.
Zelené fazolky s vlašskými ořechy, kozím sýrem a brusinkovou vinaigrette (6-8 osob) za 30 minut
Ingredience:
250 g zelených fazolek
½ šálku čerstvých nebo mražených brusinek (mražené před použitím rozmrazte)
1 ½ polévkové lžíce octa balsamico
1 malá šalotka, jemně pokrájená
1 čajová lžička dijonské hořčice
1 2/2 polévkové lžíce cukru
šálek olivového oleje
sůl, pepř
70 g kozího sýra, rozdrobeného
¾ šálku hrubě nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci, pak oheň ztlumte, aby se vařila jen mírně. Připravte si velkou misku s ledovou vodou.
Očistěte fazolky, vhoďte je do vroucí vody a vařte al dente. Když jsou uvařené, děrovanou lžící je přendejte do misky s ledovou vodou. Pak vodu slijte a fazolky osušte papírovou utěrkou.
Připravte dresink. Rozmixujte brusinky, přidejte balsamico, šalotku, hořčici a cukr. Mixujte do hladka. Pomalu přidávejte olej, až vše vytvoří hladká směs. Dochuťte solí a pepřem.
K fazolkám přidejte kozí sýr a vlašské ořechy a vše zastříkněte dresinkem.
Párování s vínem: Sancerre Sauvignon Blanc
Zeleninové kari s kokosovým mlékem (pro 4-6 osob)
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Může se hodit:
velký kastrol s nepřilnavým povrchem, zester (škrabka na citrusovou kůru), kvalitní ostrý nůž, škrabka na zeleninu, velký cedník
Ingredience:
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozebraného na růžičky
1 velká paprika
1 batát (sladká brambora), oloupaná a nakrájená
1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
1 plechovka (340 g) kokosového mléka
1 šálek zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce práškového kari
¼ – ¾ polévkové lžíce chili (záleží na tom, zda dáváte přednost pálivým pokrmům)
sůl a pepř podle chuti
Postup:
V kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine.
Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu.
Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží.
Zeleninu můžete zaměnit podle své chuti, použijte například špenát, zelené fazole, brambory, brokolici nebo mrkev. Nakrájená zelenina by měla mít objem asi 4 šálků.
Párování s vínem:
ovocné rosé
Přejeme vám dobrou chuť a příjemný zážitek z chutného jídla.
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)
Snídaně je základ celého dne – měla by být zdravá, vydatná a chutná! Představte si, že byste si mohli namíchat zdravou a kvalitní snídani přesně podle vaší chuti a nutričních hodnot. A právě to nabízí Mixit.
Neskutečné množství semínek, oříšků, sušeného ovoce a vůbec všeho, co si rádi přimícháme do cereálního základu. Na výběr jsou nejen sypké směsi müsli ale i různé snídaňové kaše.
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.