Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Martin Hrazdil: Jak uspět při změně životního stylu

Nejdřív si musíte stanovit reálné, životní cíle. Rozhodně se nesnažte něco měnit jen kvůli tomu, že začíná nový rok.

Je pěkné, pokud si někdo určí novoroční předsevzetí, ale stůjme s nohama na zemi a přitom poslouchejme svoje tělo.

Když vidíme, že pohybový aparát nefunguje a nevypadá podle našich představ, začněme s proměnou hned (tedy až po přečtení článku, který vám pomůže s prvními kroky), i když není z kalendářního hlediska žádný významný mezník.

  • Dnešek je nejlepší den!
Martin Hrazdil

Martin Hrazdil

Stanovte si správný a reálný cíl

U někoho, kdo se roky nehýbal, je nereálné a hlavně zdravotně nebezpečné, pokud si dá cíl zhubnout 10 kg za týden. Vaše cíle by měly splňovat reálné požadavky a hlavně vás musí pohyb i stravování bavit. Cvičení není jen o vizuální kráse, ale o vnitřní kráse vašich pocitů.

Dělejte to pro sebe a podle sebe

Když se budete cítit dobře, budete i lépe vypadat a okolí vám to dá jasně najevo. Což se opět projeví i na vašem sebevědomí a psychické kondici. Naučte se poslouchat své tělo a také si uvědomte, že aktivity, které jsou u jiných lidí zdraví prospěšné, nemusí být prospěšné pro vás.

Poslouchejte jen své tělo

Kam pro radu a zda používat technické zařízení jako MP3 přehrávač, pulsmetr apod.? Jako největší problém této doby vidím média a jiná technická zařízení, které ovlivňují váš výkon (např. bez pulsmetru ani rána, bez selfie nikdo neocení moji pohybovou aktivitu).

Píše se o tom, že není dobré běhat ráno, u jiných se dočteme, že není dobré běhat večer. Potom na internetu najdeme, že chůze trvající méně jak 30 minut nemá žádný vliv na spalování tukových zásob. Každý z nás je originál a metabolický mechanismus je u každého  odlišný –  v závislosti na výdeji (práce, aktivity, běžný život, doprava do práce, stres apod.) a také na příjmu.

Většina z vás v tom má neuvěřitelný guláš a nakonec nedělá radši vůbec nic. Tohle není pohádka na dobrou noc, ale realita, která většinu z nás pohlcuje. Z pohybu musíte mít dobrý pocit, radost, endorfiny, které už se postarají o vaši dobrou náladu. A když k tomu přidáte plnohodnotnou stravu, která uspokojí vaše chuťové buňky, tak budete mít ideální život. Od těchto aspektů se totiž odvíjí ostatní životní nálady a energie, které udrží vaši psychiku v kondici.

Poraďte se

Jestli nevíte kdy a kde začít, najděte radu u někoho zkušeného, např. odborníka v oboru, kamaráda, který podobnou cestu úspěšně zvládnul atd.
Najděte si správnou motivaci pro změnu

Motivací může být zlepšení zdravotního stavu, lepší pohybové vlastnosti nebo poznání nových přátel. Naplánujte si svůj týdenní plán i dlouhodobý plán svých aktivit a vězte, že výsledky se dostaví rychleji než byste doufali.

Jděte svou cestou

A jestli o vás někdo říká, že nechápe, proč děláte zrovna to či ono, nenechte se odradit, protože právě oni by chtěli mít tolik odvahy, jako máte vy a udělat také ten první krok.

Martin Hrazdil

Martin Hrazdil

Pět věcí, které můžete zlepšit hned teď:

Prospěšný stereotyp:

I stereotyp může mít vliv na vaše zdraví. Vyzkoušejte jakoukoliv drobnou změnu – např. při cestě do práce, kde můžete vystoupit o zastávku dříve a projít se pěšky.  Otázkou, je jestli nám to místní komunikace dovoluje.

Tělo žádá pohyb:

Tělo je stvořeno pro pohyb, tak mu v tom nebraňte. Zkuste přehlížet výtahy a vydejte se po schodech. Místo MHD využijte svoje schopnosti a proběhněte se, kdykoliv je to možné. I u domácích úklidů vydáváte velké množství energie. Vše se počítá.

Nastavení cíle a jeho posílení:

Je dobré mít naplánovanou vizi, která nás nenechá usnout na vavřínech. Každé splnění jakéhokoliv snu vás v životě neskutečné posílí.

Psychická kondice:

Nestresujte se tím, co nedokážete ovlivnit, a tím, co je pouhou minulostí. Nenechte si minulostí zničit přítomnost, která je neskutečné krátká na to, abychom si ji nechali jen tak uniknout.

Rozdávejte radost a budete šťastní:

Každou drobností (úsměv, pozdrav, chvála, malý dar) můžete změnit život lidem v okolí a dokonce i sobě.

Začínejte u toho nejdůležitějšího – a to je hlava. Realitu kolem sebe si tvoříme ve větší míře sami a podle toho bychom měli vycházet. Další kapitolou je strava a pohyb. Stravovací i pohybové návyky můžete změnit právě teď. Kdo říká, že to nejde, nemá pravdu.

Přeji mnoho štěstí a radosti z každé pohybové aktivity

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bohužel, ale tak velkou velikost šatů nemáme, řekla prodavačka paní Haně

Martin Hrazdil
trenerfitness.eu

Osobní fitness trenér

Výživový poradce

Sportovní a rekondiční masér

1.1.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024