Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

RNDr. Svobodová Lucie: Co nakoupit, abychom měli po ruce zdravé věci

V dnešní době máme spoustu informací o tom, jaké potraviny nám prospívají a jaké nikoli.

Mnoho lidí tak při nákupu podlehne módnímu trendu a koupí si některou “zaručeně zdravou” potravinu, často ale sklouznou zpět k zajetým jídelníčkům.

Pojďme si tedy ukázat několik více či méně známých potravin, které si jistě oblíbíte a stanou se běžnou součástí vaší stravy. Navíc pokud je alespoň občas zařadíte na nákupní seznam, tak pro své zdraví uděláte mnoho.

zdravé vaření

Adzuki fazole

Luštěniny patří bezesporu mezi nejzdravější potraviny, proto bychom na ně určitě neměli zapomínat. Adzuki jsou malé červenočerné fazolky, které pocházejí z Japonska a Číny. Patří mezi jedny z nejlépe stravitelných fazolí, jsou tedy vhodné i pro děti.

  • Mohou se pyšnit detoxikačními, protinádorovými vlastnostmi, chrání srdce, cévy a ledviny.

Adzuki fazolky jsou významným zdrojem bílkovin, téměř všech esenciálních aminokyselin, vitamínů skupiny B a velké škály minerálních látek. Adzuki můžeme použít do polévek, rizot, pomazánek, ale i třeba naklíčené. Vynikající jsou jako vegetariánský prejt.

Chia semínka

Chia semínka pro vás již jistě nejsou neznámou plodinou. Tato semínka šalvěje hispánské pocházejí z latinské a střední Ameriky a jsou velmi starou plodinou, kterou znali již původní obyvatelé tohoto území, Aztékové a Indiáni. Jejich jídelníček by se bez chia semínek těžko obešel. Poskytoval jim v těžkých životních podmínkách bohatý zdroj energie a výživných látek. Jelikož tyto kmeny vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím, vezměme si z toho ponaučení a dopřejme si každý den lžičku těchto semínek.

Chia semínka jsou úžasná, protože se dají konzumovat v různých formách, proto vám jistě nezevšední. Místo běžných semínek je můžeme použít při pečení domácího pečiva a do salátů. Vynikající jsou do müsli směsí, obilných kaší a díky gelovité konzistenci, kterou vytvářejí ve styku s tekutinou, také do různých aspiků, ovocných želé, pudinků, nápojů i jako pojivo místo vajíčka.

  • A pro koho jsou vhodná? Odpověď je velice jednoduchá, prostě pro všechny.

Chia semínka mají totiž ideální poměr bílkovin, sacharidů a tuků (20:40:30), vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, vápníku (5x více než mléko!!!), železa, antioxidantů a vlákniny.

Quinoa

Quinoa pochází z jihoamerických And. Je to opět potravina s dlouhou tradicí, již staří Inkové ji uctívali jako “matku zrn”. Díky úžasným výživovým hodnotám se v posledních letech stala opět vyhledávanou potravinou.

Nejedná se o pravou obilovinu, ale o semena nádherné rostliny merlíku chillského. Tato pseudoobilovina neobsahuje lepek, naopak vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, je tedy skvělým doplňkem jídelníčku všech veganů, vegetariánů, frutariánů atd.

Vedle toho je bohatá na vlákninu a komplexní sacharidy, díky čemu má nízký glykemický index. Z minerálů pak nesmíme zapomenout na vápník, hořčík, ale obsahuje i vitamin E.

Využití v kuchyni je stejně jako u chia semínek velmi široké. Často se používá místo rýže jako běžná příloha, do sladkých kaší, nákypů, salátů, jako zavářka do polévek. Někdy ji lidé mylně zaměňují za kuskus, quinoa je však mnohem výživnější a zdravější.

Lucuma

V oblasti jihoamerických And ještě chvilku zůstaneme, neboť odtud pochází velice zajímavé aromatické ovoce s názvem lucuma. Toto ovoce bylo pro jeho nutriční vlastnosti nazýváno “zlato Inků” a dnes opět nacházíme jeho přednosti.

U nás je k dostání prášek z lucumy chuťově připomínající karamel nebo javorový sirup. Velmi oblíbený je při přípravě raw dezertů.

Přidáním do dezertů, smoothies, kaší nebo zmrzlin dosahuje krásně krémové konzistence a navíc příjemně osladí.

  • Prášek z lucumy má též nízký glykemický index díky vysokému množství vlákniny, je tedy vhodný i při redukčních dietách.

Lucuma je bohatá i na minerální látky, hlavně železo, a na karotenoidy, tedy látky o silných antioxidačních schopnostech.

Palmový cukr

Palmový cukr je vynikajícím sladidlem, pocházejícím z Indonésie. Vedle lahodné sladké chuti je plný výživných a pro tělo prospěšných látek.

  • Je bohatý na vitamíny B a minerální látky jako hořčík, draslík, zinek, železo.

Kokosový palmový cukr není rafinovaný, získává se ručním sběrem nektaru z kokosových palmových květů, z něhož vzniká vařením karamel, který se rozdrtí na krystalky a suší se. Palmový cukr má velmi nízký glykemický index, je tedy vhodný i pro diabetiky, neboť je šetrný k naší slinivce.

Použití je stejné jako u běžného cukru, např. do dezertů a obilných kaší.

RNDr. Svobodová Lucie

www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

19.3.2015 RNDr. Svobodová Lucie Články, Recepty a výživa

Z archivu

Veronika, uživatelka aplikace Kaloricketabulky.cz, o své cestě ke štíhlosti a překonávání krizí při hubnutí

Veroniku (22 let) jsem objevila ve skupině Lucí Eckertová Progress, kterou znám díky slečně Lucce, o které jsme zde již psali.

Mimochodem, článek měl u vás velký úspěch, protože v něm jeho protagonistka prozradila všechny svoje finty, díky kterým krásně zhubla.

Celý článek 16.3.2015

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS., o zajímavém paradoxu: Hubnutí díky navyšování objemu jídla nebo energetického příjmu

O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.

Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.

Celý článek 28.5.2025

Trenér Tomáš Bartoš: Domácí cvičení – výhody a nevýhody, sestavení tréninkového plánu a vhodné cvičební pomůcky

Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.

Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.

Celý článek 25.5.2025

Víte, co všechno vám může v životě zlepšit zdravé (z)hubnutí? Možná vás to překvapí

Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.

Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.

Celý článek 22.5.2025

Nutriční specialista radí: Jídelníček pro zdravotníky

Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.

Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.

Celý článek 19.5.2025

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner