Jak skladovat zeleninu v bytě
Ne každý z nás má chatu nebo sklípek u domu.
A přesto by si chtěl uchovat v bytě kořenovou zeleninu nebo brambory. Jak na to?
Letošní léto je vzhledem k novému přírůstku do rodiny pro mě ve znamení kratších výletů.
Moje rodina, tj. já, manžel, půlroční chlapeček a čtyřkilová fenka čivavo-krysařice ale přes to nelenoší.
V hotelu, do kterého jsme jeli, jsme před tím ještě nebyli, takže bylo potřeba se připravit i na nejhorší:
Než jsme vyrazili na snídani, snědli jsme chlorellu – baví nás to a není popravdě nic jednoduššího než v letu zapít pár zelených lentilek. Moc doporučuji všem, kdo zápasí se zácpou při cestování. Tohle je dokonalá prevence (pokud se tedy dodržuje pitný režim, v opačném případě člověk tak leda „přikládá pod kotlem“).
Česká klasika – nikde žádné čerstvé ovoce ani zelenina – nevadilo mi to, měla jsem zásobu z domova. Dál na výběr jako asi všude – čerstvé bílé pečivo, džem, máslo, med, sýr, šunka, párečky, croisanty, sladké cereálie a mléko + nějaká buchta paní domácí.
Moje volba byla jasná – první den dva rohlíky s máslem, medem a moje jablko + čaj + dvě kousnutí do buchty, když se s tím už paní dělala, tak alespoň ochutnám její um (úsměv).
Druhý den, ať to není taková nuda, tak dva rohlíky se sýrem a moji okurkou + káva.
Pečivo se snažím ze svého jídelníčku vyštípat, když to jde (myslím si, že je to takový „fastfood moderní uspěchané doby“). Pokud ale není jinak rozumně na výběr , klidně si jej dám.
Železná zásoba z domova – oba dny ve stejném stylu: 1 svačina = 1 velká mrkev, banán a jablko. Je to skladné, jen tak se to v tašce „nerozbije“ a dobře se to jí i po cestě, ideální! Na další variantu svačiny – v podobě zdravé raw tyčinky ani za celý pobyt nedošlo, ovoce jsme si vzali dostatek. Vždy po něm sáhnu raději, je to přeci jen stále přirozenější než sebelepší tyčinka.
Popravdě jsem při pochodování kolem Lipna a zobání ovoce moc hlad ani neměla. Jeden den to byla v tamní restauraci velká porce grilované zeleniny – lilek, paprika, rajčata, houby a trocha parmazánu. Musím uznat, že kuchař v restauraci byl opravdu šikulka, dochutil jídlo jen oliv.olejem s čerstvými bylinkami a chuť byla skvělá.
Další den krůtí steak s omáčkou z pečených paprik a šťouchanými brambory.
Ta byla řešená vždy salátem – jednou klasický caesar s kuř. masem a kouskem bagetky. Dresink jsem si poručila dát bokem do mističky, člověk nikdy neví, kolik čeho mu do salátu přimíchají. Takto mám přehled, kolik jsem si do salátu sama dresinku dala. Když se náhodou stane to, že mi nechutná, raději jej vynechám a sáhnu po balsamiku a olivovém oleji.
Další den opět běžný – salát s grilovaným kozím sýrem + opět kousek bagetky na chuť.
Trošku jsem se přemáhala, ale pocit uspokojení, že jsem odolala krásně vypadajícím zákuskům, mi to vynahradil.
1. den dopoledne procházka 10 km s kočárkem, odpoledne já na bruslích 10 km s kočárkem a manžel s fenkou na vodítku vedle nás lehký poklus – taková normální rodinka na výletě (smích).
2. den celý den výlet s přestávkou na kojení a oběd, manžel pobíhal sem tam se psem, aby trošku ještě natrénoval na plánovaný závod a já si občas popoběhla s kočárkem, lehký strolering kombinovaný s rychlou chůzí, za celý den toho bylo ale až až.
Ani malé dítě není překážkou při sportu nebo zdravém jídle, naopak – čím víc je žena venku a čím víc se hýbe, tím lépe pro mrňouse. Našeho prcka nejvíc baví, když s ním dělám dřepy před zrcadlem, to se směje na celé kolo . Problém je jen v tom, že to moc dlouho nevydržím…
13.7.2015 Bc. Daubnerová Renata Články, Jak si udržet zdravíNe každý z nás má chatu nebo sklípek u domu.
A přesto by si chtěl uchovat v bytě kořenovou zeleninu nebo brambory. Jak na to?
Celý článek 23.1.2020
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024