Opravdu vám pomůže jídelníček bez chleba zhubnout? MUDr. Středa radí, jak si snadno připravit chutné pečivo bez klasické mouky.
Workoholici se rádi chlubí, jak celou dovolenou propracovali. Jenže ono se dá i o prázdninách pracovat dokonce se zábavou. A ještě hubnout…
To jsem zjistil letos při natáčení televizního seriálu Stopy života (TV Barrandov).
Týká se to historek z nemocnice, tak si na mě režisér Tomáš Magnusek vzpomněl. A já jsem si zahrál takový štěk – doktora z kontrolní komise, který okřikuje primářku psychiatrie (Kateřina Brožová). Druhým členem komise je v seriálu primář Jan Cimický, který navíc napsal scénář, takže přesně věděl, o co tam jde.
Co to má společného s hubnutím?
S režisérem Magnuskem jsme spolu hubli pro Východočeské deníky. Jako motivace čtenářů, kteří s regionálními Deníky hubnuli také: tlustý režisér a tlustý doktor shazují a jdou příkladem.
Pan režisér má s dodržováním diety problémy, je velkým jedlíkem housek a rohlíků, ale i dalšího pečiva.
Ono se to v diskusích o dietách zdůrazňuje málo, ale právě moučné produkty jsou nejstrašnější hrozbou z hlediska obezity.
Bůček je kaloričtější než krajíc chleba, jenže bůček jíme jen občas. Zato pečivem se ládujeme dnes a denně. K moučným produktům nepatří jen chleba a rohlíky, ale také knedlíky, těstoviny, pizzy, langoše, kornouty od zmrzliny. A všechny ty sušenky plné energie, na které láká děti reklama. A to vše konzumujeme takřka pořád.
Pšenice včera a dnes
Když jsem byl malý kluk, byla pšenice vyšší než já. Dnes bych musel být trpaslík, protože současná vyšlechtěná pšenice má jen 30 centimetrů. Křížením v laboratořích se vyvinuly odrůdy, kterým nehrozí poléhání a navíc odpadá (dnes už zbytečná) sláma.
Genetický kód pšenice však dosud vědci nerozluštili. Jako lékař nevěřím ujišťování o tom, že moučné produkty jsou v pořádku. Zvláště, když vidím, jak přibývá pacientů, kteří musí mít bezlepkovou dietu.
Učím své obézní pacienty moučné výrobky z jídelníčku vynechávat. Funguje to, doopravdy hubnou. Já sám jsem mlsoun, moučné produkty jím a nehubnu. Režisér Magnusek na čas rohlíky vynechal a zhubnul. Pak se k nim vrátil a pochopitelně přibral.
Lněná vláknina
Nahradit mouku v jídelníčku lze. Francouzský dietolog Pierre Dukan vsadil na ovesné otruby. Ty u nás do českého jídelníčku nezapadnou, lepší jsou otruby žitné. A zajímavou českou plodinou je len. Ten obsahuje vlákninu hlavně ve lněných slupkách a pak také částečně ve lněném semínku.
Můžete se podívat na video, jak je recept na chleba z lněné vlákniny snadný.
Lněná vláknina je doslova blahodárná a dodává našemu organizmu neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek.
Jak na to? Namletím semínek včetně slupek získáme lněnou vlákninu, kterou můžeme používat do vaření, nápojů či jen tak přidávat do jogurtu nebo mysli.
Po požití lněná vláknina projde trávicím traktem a cestou na sebe nabaluje škodlivé látky usazené ve střevech. Právě proto se jí mnohdy přezdívá „střevní kartáč“.
Proč jíst lněnou vlákninu
Lněná vláknina je také nejbohatším zdrojem lignanů. To jsou látky tvořené pouze v rostlinách, které mají ochrannou funkci a fungují jako fytoestrogeny, to znamená, že vyrovnávají hladinu hormonů v těle. To ocení především ženy v klimakteriu, ale i muži v andropauze.
Dejte však pozor při koupi vlákniny. Mnohdy je vlákninou nazýváno pouze očištěné lněné semínko bez slupek, které běžně koupíte v prodejnách se zdravou výživou. Samotné semínko sice také vlákninu obsahuje, slupky jí mají ale mnohonásobně více. Proto dbejte na to, abyste kupovali skutečně lněné semínko se slupkami.
Jak je to s tím cvičením a hubnutím?
„Můžeš si za tloušťku sám, protože málo sportuješ,“ je oblíbený slogan hubených. Cvičení však má na hubnutí menší vliv, než omezení jídla.
Abychom spálili jediný krajíc chleba s máslem a třemi dekagramy gothajského salámu, na to bychom museli cvičit gymnastiku více než hodinu. Míněna je hodina čistého času.
Stejné množství energie spálíme třemi hodinami spánku. A mírná jízda na kole spotřebuje energie asi čtyřnásobně než spánek. Jednoduchým výpočtem pak snadno zjistíme, že zhubneme stejně, ať jezdíme 45 minut na kole nebo hodinku rekreačně cvičíme nebo tři hodiny prospíme. Situace může být o to horší, že po projížďce na kole či po rozcvičce dostaneme navíc hlad.
Nejlepším cvičením pro tlusté je rychlá chůze. Nejméně zatěžuje klouby. Člověk se při ní méně unaví, takže vydrží déle. Minimem je 10 tisíc kroků denně. To vše teoreticky ovládám a teď do toho vstoupím v praxi. A co vy?
Strávím spousta času na internetu, zvláště na facebooku. Občas mám pocit, že to hraničí až se závislostí, ale pak hned vytáhnu na svou obhajobu eso z rukávu – vždyť je to moje práce!
Díky ní poznávám obrovské množství zajímavých lidí, o kterých bych se za normálních okolností jako redaktorka asi nedozvěděla.
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.