Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Olga Šípková: Jak vypadá můj jídelníček, jenž mě drží v dobré kondici

Kouzlo mé práce spočívá mimo jiné v tom, že každý den je jiný.

Někdy lítám od rána do večera, a pokud se na takový „vytuněný“ den nepřipravím, následující dny mi to dají pěkně najevo. A tou přípravou myslím zejména jídlo.

Nerada jsem odkázaná na to, co mi přes den cvrnkne přes nos, třeba rychlý fast food nebo rohlík z pekárny po cestě. To už dál rozepisovat nebudu. Je jasné, že na tento druh přijímané energie velká kouzla večer před lidmi v tělocvičně nepředvedu. A i kdyby… Další dny nemá tělo s čím hospodařit.Olga Šípková

Miluji dny, kdy se po ranním obstarání rodiny v klidu usadím a dám si svou oblíbenou snídani: jogurt, semínka typu chia, konopné nebo sezamové, nakrájený banán, trochu kustovnice čínské s vitamíny a domácí vločky.

  • Ty jsem začala dělat teprve nedávno – lehce opražené zakapu medem a trochou másla.

Mám ráda kávu, ačkoliv po očistě a odkyselování, které jsme absolvovala před půl rokem, jsem kávu omezila.

Dopoledne poklidím dům a vrhám se k mému malému bílému počítači. Odpovídám na maily, připravuji akce, termíny nebo píši své minuty zdraví pro Český rozhlas 2. To mi posledním rokem zabírá nejvíce času, myslím tím v poloze v sedě v kanceláři.

Oběd si připravuji doma a snažím se, aby obsahoval od každého trochu: bílkoviny, vlákninu i sacharidy. Ne, nepředvádím se tím, co píši. Poslední léta jsem skutečně přišla na to, jak mi jídlo často bere energii a má vliv i na psychické zdraví.

Prostě jsem se do toho na stará (čtyřicetiletá) kolena více opřela. Samozřejmě není každý den ideální, ale musím říct, že mne to baví a posouvá. A moc dobře vím, jak potom reaguje mé tělo. Obědvám často rýži, maso a zeleninu –  občas maso nahradím sýrem, nejlépe čerstvým ovčím nebo luštěninou.

Odpoledne se věnuji Adélce (dcera, 11 let) a buď ji přemísťuji na její aktivity nebo si uděláme holčičí odpoledne. To pak jedeme do nedaleké vesnice do stájí na projížďku na koních nebo občas obhlédnout nějaké krámky.

Večer mám lekci s klientkami. Většinou 90 minut, to se dá zvládnout pořádně procvičit celé tělo. Ráda kombinuji tanec, posilování a jógu.

Večer se snažím do sebe dostat bílkoviny i trochu sacharidy. Vím, že když si dám jenom salát, budím se často brzo ráno hladem. Takže si naservíruji žitný chléb, šunku, čerstvý sýr a třeba sušená rajčata.

Chodím ráda brzo spát s knížkou….

Takto vypadá skutečně ideální den…  Většinou mám větší zápřah o víkendu, kdy buď objíždím republiku nebo organizuji víkendy s aerobikem. Poslední dobou mne velmi uspokojuje a obohacuje vzdělávání. Proto jsem se po létech pustila do jógy a studuji kurz koučinku. Přivedl mne k tomu hlavně kamarád a všem dobře známý bývalý závodník a trenér David Huf, se kterým připravujeme zajímavé turné na příští rok. A dáme o sobě pěkně vědět!

Olga Šípková

Ukázka jídelníčku Olgy Šípkové

Snídaně:

Jogurt, semínka, banán, domácí musli s medem, káva nebo melta, bylinkový čaj

Dopolední svačina:

Ovoce, ovčí sýr, žitný chléb

Oběd:

Nejčastěji rýži se zeleninou na italský způsob (rýže typu arborie se osmaží na šalotce, zalije decí vína a za stálého míchání a podlévání vývarem uvaří). Na páře podusím zeleninu jako je mrkev, řapíkatý celer, pórek atd. Přidám k rýži, ochutím bylinkovou solí a přesypu parmazánem.

Odpolední svačina:

Často něco sladkého, mám nesmírně ráda Oats cake, tyčinky od Nutrendu, nikdo jiný tak dobré nemá. Je to skvělé právě před pohybovou aktivitou.

Večeře:

Žitný chléb, sušená rajčata a třeba šunka nebo vajíčko na hniličko.

Co se týká pitného režimu piji bylinkové čaje a vodu.  Při cvičení pak iontový nápoj Unisport, který má velké množství chutí a je fakt skvělý.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorické Tabulky: Jak na jídla v restauraci?

Olga Šípková
www.sipkova.cz

8.10.2015 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024