Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Olga Šípková: Jak vypadá můj jídelníček, jenž mě drží v dobré kondici

Kouzlo mé práce spočívá mimo jiné v tom, že každý den je jiný.

Někdy lítám od rána do večera, a pokud se na takový „vytuněný“ den nepřipravím, následující dny mi to dají pěkně najevo. A tou přípravou myslím zejména jídlo.

Nerada jsem odkázaná na to, co mi přes den cvrnkne přes nos, třeba rychlý fast food nebo rohlík z pekárny po cestě. To už dál rozepisovat nebudu. Je jasné, že na tento druh přijímané energie velká kouzla večer před lidmi v tělocvičně nepředvedu. A i kdyby… Další dny nemá tělo s čím hospodařit.Olga Šípková

Miluji dny, kdy se po ranním obstarání rodiny v klidu usadím a dám si svou oblíbenou snídani: jogurt, semínka typu chia, konopné nebo sezamové, nakrájený banán, trochu kustovnice čínské s vitamíny a domácí vločky.

  • Ty jsem začala dělat teprve nedávno – lehce opražené zakapu medem a trochou másla.

Mám ráda kávu, ačkoliv po očistě a odkyselování, které jsme absolvovala před půl rokem, jsem kávu omezila.

Dopoledne poklidím dům a vrhám se k mému malému bílému počítači. Odpovídám na maily, připravuji akce, termíny nebo píši své minuty zdraví pro Český rozhlas 2. To mi posledním rokem zabírá nejvíce času, myslím tím v poloze v sedě v kanceláři.

Oběd si připravuji doma a snažím se, aby obsahoval od každého trochu: bílkoviny, vlákninu i sacharidy. Ne, nepředvádím se tím, co píši. Poslední léta jsem skutečně přišla na to, jak mi jídlo často bere energii a má vliv i na psychické zdraví.

Prostě jsem se do toho na stará (čtyřicetiletá) kolena více opřela. Samozřejmě není každý den ideální, ale musím říct, že mne to baví a posouvá. A moc dobře vím, jak potom reaguje mé tělo. Obědvám často rýži, maso a zeleninu –  občas maso nahradím sýrem, nejlépe čerstvým ovčím nebo luštěninou.

Odpoledne se věnuji Adélce (dcera, 11 let) a buď ji přemísťuji na její aktivity nebo si uděláme holčičí odpoledne. To pak jedeme do nedaleké vesnice do stájí na projížďku na koních nebo občas obhlédnout nějaké krámky.

Večer mám lekci s klientkami. Většinou 90 minut, to se dá zvládnout pořádně procvičit celé tělo. Ráda kombinuji tanec, posilování a jógu.

Večer se snažím do sebe dostat bílkoviny i trochu sacharidy. Vím, že když si dám jenom salát, budím se často brzo ráno hladem. Takže si naservíruji žitný chléb, šunku, čerstvý sýr a třeba sušená rajčata.

Chodím ráda brzo spát s knížkou….

Takto vypadá skutečně ideální den…  Většinou mám větší zápřah o víkendu, kdy buď objíždím republiku nebo organizuji víkendy s aerobikem. Poslední dobou mne velmi uspokojuje a obohacuje vzdělávání. Proto jsem se po létech pustila do jógy a studuji kurz koučinku. Přivedl mne k tomu hlavně kamarád a všem dobře známý bývalý závodník a trenér David Huf, se kterým připravujeme zajímavé turné na příští rok. A dáme o sobě pěkně vědět!

Olga Šípková

Ukázka jídelníčku Olgy Šípkové

Snídaně:

Jogurt, semínka, banán, domácí musli s medem, káva nebo melta, bylinkový čaj

Dopolední svačina:

Ovoce, ovčí sýr, žitný chléb

Oběd:

Nejčastěji rýži se zeleninou na italský způsob (rýže typu arborie se osmaží na šalotce, zalije decí vína a za stálého míchání a podlévání vývarem uvaří). Na páře podusím zeleninu jako je mrkev, řapíkatý celer, pórek atd. Přidám k rýži, ochutím bylinkovou solí a přesypu parmazánem.

Odpolední svačina:

Často něco sladkého, mám nesmírně ráda Oats cake, tyčinky od Nutrendu, nikdo jiný tak dobré nemá. Je to skvělé právě před pohybovou aktivitou.

Večeře:

Žitný chléb, sušená rajčata a třeba šunka nebo vajíčko na hniličko.

Co se týká pitného režimu piji bylinkové čaje a vodu.  Při cvičení pak iontový nápoj Unisport, který má velké množství chutí a je fakt skvělý.

Olga Šípková www.sipkova.cz

8.10.2015 Olga Šípková Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Nic se nemá přehánět, ani hubnutí: Příběh mladé ženy, která málem zemřela pro krásu

Víte, že je špatné, když vychrtlé modelky z titulních stránek módních časopisů udávají pochybný trend přehnané štíhlosti, který se snaží mladé dívky napodobit.

A zřejmě si také pravděpodobně myslíte, že vám se to stát nemůže…

Celý článek 18.5.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner