Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Moudrá příroda nás zásobuje potřebnými vitamíny a minerály na celý rok! Tak proč zapomínáme na naše tradiční plodiny?

Moje prababička měla malou zahrádku s jedním ořešákem, jabloní, políčkem s bramborami, a keříky rybízu a srstek, tedy angreštu.

Tuhle jsem v nějaké společnosti slovo „angrešt“ použil, a musel jsem horko těžko vysvětlovat, co to vlastně je. Překvapilo mne to.

Na kolik tradičních plodin našich zahrádek a polí jsme zapomněli či pozapomněli? Překvapivě na hodně. Pojďme si stručně některé představit.

Angrešt a rybíz

Ačkoliv se to nezdá, jde o příbuzné se stejným rodovým názvem meruzalka. Meruzalka srstka neboli srstka angrešt obsahuje kyseliny citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou, vitamínu C stejně jako citrony, a také vitamíny E a B. Vitamíny doplňují minerály jako draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin, měď nebo dokonce křemík, potřebný pro zdravé stěny buněk. Podporuje i trávení, zklidňuje, má pozitivní vliv na klouby, pokožku, vlasy a nehty.

Rybíz (červený i černý) je na tom podobně, i ten nabízí ve významné míře třeba vitamín C v citronové dávce, vlákninu a vápník. Černý rybíz má pak v sobě velké množství draslíku a vitamínu P, jemuž se jinak říká flavanoidy, s pozitivním působením na srdce a cévy.

Maliny, ostružiny, borůvky, jahody, moruše, dřín, trnka

Plodiny zahrad, polí a lesů měly v domácnostech široké využití. Ženy je buď zavařovaly, nebo častěji z nich vyráběly marmelády, z trnek a švestek povidla. Rovněž se využívaly na sirupy či jako ovocné nálevy (čaje). Muži zas nechávali plodiny zkvasit a vyráběli si z nich alkoholické nápoje.

Například dřín obsahuje vysoký obsah vitamínu C, moruše navíc vitamín K, přírodní cukry, železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, stravitelnou vlákninu, bílkoviny. Působí antibakteriálně, proti vysokému tlaku, chudokrevnosti, pomáhají při cukrovce.

  • Což mne osobně těší, když si uvědomím, že nám rostly moruše u školního hřiště a my se jimi krmili. Škoda, že už dnes není ani to hřiště, ani ty moruše.

Maliny, ostružiny, malinoostružiny, borůvky, pokud by se účastnily závodu o podíl již zmíněných flavanoidů, skončily by první v cíli. Za nimi by doběhl černý rybíz, lékořice, aronie, granátové jablko, grapy, olivy, rajčata, a překvapivě rovněž červené víno nebo kakao. Vlastně nedoběhly, neb nemají nožičky…

Hlavním úkolem flavanoidů je detoxikace organismu, dále obnovují a zpevňují cévy, podporují produkci hormonů, posilují imunitu či pomáhají snižovat alergické reakce.

Co se jahod týče, věděli jste, že se užívaly díky vlivu na prokrvení pohlavních orgánů a aktivaci spermií jako afrodiziakum?

Zvláštní je, jak nás příroda zásobuje potřebnými vitamíny a minerálními látkami po celý rok – protože například ještě na podzim dozrávají trnky, příbuzní třešní, višní, švestek, broskví a meruněk. Trnky sbírali chudí lidé podél cest, protože rostly skutečně skoro všude, a svému tělu tak dodali vitamín C, třísloviny, pektiny nebo organické kyseliny.

Červená řepa

Červenou řepu jsem nikdy neměl jako dítě moc rád – měl jsem od ní červené ruce, a nelíbilo se mi to, a navíc nám ji dávali ve školní družině stále jako salát k obědu. Až později jsem objevil její kouzlo a chuť třeba na másle dělané, pouze solené řepy.

  • A to jsem jako dítě ani netušil, že červená řepa díky betaninu zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater. Což v době mé dospělosti, kdy jsem začal pít pivo, mi přijde jako důležitá informace!

Kapusta, zelí, ředkev, brukev, křen

Příroda nás zásobuje vitamíny rovněž v podobě brukvovitých rostlin. U vodnice, ředkve a tuřínu se zpracovává kořen, listy u zelí a růžičkové kapusty, stonek u kedlubny, květ u květáku a brokolice, semena pak u hořčice a řepky olejky.

Všechny nabízejí jak množství flavanoidů, tak vitamínu C, vápníku a draslíku, v menším množství pak další vitamíny a minerální látky, vlákninu. Křen je pak bohatým zdrojem vitaminu C (ze 100 gramů křenu tělo získá 50 mg vitamínu C), karotenů, minerálů, antibakteriálních a fytoncidních látek. Snad jedině květák se nedoporučuje lidem trpícím dnou, protože má v sobě příliš mnoho kyseliny močové.

Obilniny (pšenice, žito, ječmen, oves)

Jedním z nejpodstatnějších zdrojů vlákniny jsou právě obiloviny. Pěstovaly se odpradávna, přičemž nejstarší dochované zmínky máme o ječmenu, a to z oblastí Egypta, Číny a Indie.

Většinou se obiloviny používaly na kaše, přísady do polévek, namleté jako mouka, pražené jako náhražka kávy, inu a kvašené na vaření piva (především ječmen) nebo výrobu alkoholu jako gin, skotská, whisky, režná (rež je jiný název pro žito). Pšenice známe asi 30 druhů včetně špaldové.

Obilniny obsahují beta glukan, sacharidy, vitamíny B a E, a také v menším množství C, H, K, cholin nebo beta-karoten, množství rozpustné vlákniny a antioxidanty. Podporují trávení, krevní obraz, urychlují regeneraci tkáně.

Zajímavé je, že třeba žito obsahuje lepek, zatímco celá zrna ovsa jsou bezlepková. Ovesné vločky mají také fosfor, zinek, vitamin B1 a množství železa větší, než jaké najdeme v mase. A zajímavý je oves ještě tím, že jde o první písemně zaznamenanou obilninu v české literatuře, konkrétně v Kosmově kronice, kde se popisují příděly bratřím v klášteře.

Co se také pěstovalo

Na polích jsme se ještě před pár desítkami let mohli – kromě již zmíněných – setkat s lány máku, kukuřice, jetele, slunečnic, ale i luštěnin, celeru, lnu, vikve a bobů, prosa (z něhož se získávají jáhly), čiroku a dalších. Mnohé z těchto plodin patří dnes mezi nedostupné, případně se dovážejí.

Nejsme soběstační

Na loňské výstavě Země živitelka zaznělo v úvodním projevu, že v pěstování plodin nejsme soběstační. Zmizela třetina půdy, místo brambor, slunečnic, žita a ovsa, cukrové řepy nebo kukuřice se pěstuje převážně řepka a pšenice. Díky dotačním programům se často zmiňuje i zánik vesnic jakožto zemědělských domén, protože se nikomu nechce sedlačit nebo rolničit.

  • A v neposlední řadě se nám pole ztrácejí díky developerskému boomu – na dříve orné půdě se staví sklady, moderní domy nebo celé pseudovesnické čtvrti.

Co mohu potvrdit ze svých zdravotních procházek – za dva roky zmizelo několik plácků a míst s ořešáky, trnkami, morušemi, kam jsem na ně chodil často cíleně. A někdy raději, než potom na pivo.

Váš osobní pomocník na výživu www.kaloricketabulky.cz

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

18.6.2018 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Jak Lucie Hantáková shazovala těhotenská kila: Ukázka jídelníčku a motivace pro všechny maminky, kterým hubnutí nejde snadno

S Lucií jsem před časem připravila článek o bazálním metabolismu. Slovo dalo slovo a domluvily jsme se na další spolupráci pro Kaloricketabulky.cz.

Lucie totiž v těhotenství přibrala 25 kg a ačkoliv se jako cvičitelka věnovala pohybu dle vlastních slov do posledního dechu, přibrala více než jí bylo milé. Navíc nabrané kilogramy se jí nehodlaly po porodu jen tak pustit. Známe to…

Celý článek 21.7.2014

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner