Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co jíst před tréninkem a po tréninku, probíhá-li v dopoledních hodinách

Posledním jídlem před plánovanou pohybovou aktivitou, tréninkem, lze tělo podpořit, ale také znehodnotit následný fyzický výkon.

Co, kolik a kdy jíst před tréninkem je ovlivněno mnoha faktory…

V potaz je třeba brát charakter, intenzitu, délku trvání aktivity, denní dobu, podmínky, za kterých bude probíhat, aktuální stav organismu a předcházející stravovací a tréninkový režim.

Zdravá snídaně

Pokud byl jídelníček v předcházející části dne neadekvátní, posledním jídlem toho už příliš nenapravíme.

  • Probíhá-li aktivita v odpoledních a podvečerních hodinách, již snídaně, dopolední svačina a oběd jsou velmi důležitým základem.

Správně máme mít stravu rozdělenou do několika jídel v pravidelných intervalech během dne (nejlépe alespoň šest jídel), což je již velice známou věcí.

A nyni na to půjdeme konkrétněji:

Tentokrát si popíšeme, jak to vypadá, pokud trénujete v dopoledních hodinách.

Doporučuji ráno po probuzení nejprve doplnit tekutiny (vypijte např. sklenici vody), aby se vaše tělo na snídani připravilo a ke konzumaci přejít až cca po třiceti minutách.

Snídaně

Snídaně je veledůležitá, má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování.

Měla by být tvořená zejména sacharidy (zhruba 70% kalorií z kvalitních sacharidů – ovoce, celozrnné pečivo nebo vločky), zbytek bílkoviny s co nejmenším obsahem tuku. A neuškodí ani vláknina.

Příklad mé vlastní snídaně :

Snídaně

Rozhodně se nevyplatí jíst stravu tučnou a ani maso není v tuto dobu vhodné. Obojí se totiž tráví příliš dlouho, a proto by negativně ovlivnily průběh cvičení.

  • Mezi snídaní a samotným tréninkem doporučuji odstup hodinu a více.

Při kratší době hrozí, že se vám udělá špatně. I já provozuji trénink v dopoledních hodinách (od 10 do 12 hodin) a bez kvalitní snídaně bych ho nebyl schopen zvládnout, zvláště pokud je silově vytrvalostní, jak je mou oblibou.

V žádném případě se nesnažte snídani vynechávat (ani pokud hubnete a už vůbec pokud nabíráte hmotu!). Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří a metabolismus se zpomaluje.

Navíc je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, s lepší koncentrací a výkonností. Když vyrazíte bez snídaně na trénink (jakéhokoliv sportu),  pravděpodobně se budete cítit bez energie a u některých jedinců mohou hrozit i mdloby.

Pokud se vám zdá má snídaně až příliš kaloricky výživná, věřte mi, že je to potřeba a má to své oprávnění. Při kvalitním a poctivém tréninku ve fitness clubu (trénink o délce trvání až hodinu a půl) spálíte v průměru od 600 do 1050 Kcal (tedy 2520 – 4410 KJ).

A co po tréninku?

Bez ohledu na to, zda chcete přibírat, či hubnout, je vždy velkou chybou po tréninku přijímat jako první jídlo bílkoviny. Ony do jídelníčku bezpochyby patří, ale až tak za hodinu až dvě po tréninku. Jako první tělo potřebuje nejdříve doplnit sacharidy, doporučuji v čase  30 – 60 minut po tréninku.

Jakmile to neuděláte –  a to především po tvrdém tréninku, můžete pocítit celkovou slabost a nevolnost. Tu má na svědomí nízké množství cukrů ve vaší krvi. Tento problém často vzniká nejvíce u lidí, kteří se snaží hubnout a vynechávají v jídelníčku drasticky cukry. Slabší jedinci mohou z vyčerpanosti i omdlít. V redukčním období musíte také přijímat dávky sacharidů. Musíte doplnit cukry, tak abyste byli schopni po tréninku normálně fungovat.

Správná výživa po tréninku zajistí obnovu energie, budete se cítit méně unavení a kombinace sacharidů a bílkovin zajistí i správnou regeneraci svalů a jejich obnovu. Zahladí například stopy po cvičení, kdy jste způsobili ve svalech mikrotrhlinky. Určitě jste již někdy slyšeli o katabolizaci či možná „hlaďáku“.

  • Nastává, když jste dlouho bez jídla nebo máte dlouhý trénink. Tělo opravdu nemá po tréninku v posilovně nebo běhu až tak z čeho čerpat, je třeba jej zasytit.

Jak to dělám já:

Docvičím svůj trénink a do půl hodiny sním celý banán. V šatně fitness clubu se vysprchuji a obleču. Do hodiny (po tréninku) následuje doma oběd (kuřecí prsa , rýže, zelenina jako obloha, ideálně čistá voda neperlivá). A pokud používáte suplementy, je čas také na protein.

Za zmínku patří i dodržování pitného režimu a to před tréninkem, během něj i po něm.

Michal Dlask https://plus.google.com/+MikeDlask/posts

Fit coach projektu Health Plan Academy s licencí IDEA (International Association of Fitness Professionals) s platností pro EU.

28.1.2016 Michal Dlask Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak využít cyklování sacharidů? A které cukry jsou zdravé?

Článek o sacharidech, který jsem pro blog připravila před časem, měl obrovskou pozitivní odezvu, za kterou vám děkuji. A protože toho chcete vědět o cukrech ještě více, přizvala jsem si dnes dva hosty, Jakuba a Evu, kteří se věnují výživovému poradenství.

Stejně jako článek Tuky dobré i špatné: Jak je poznáme?  se stal pro někoho svým obsahem možná velmi objevným, tak dnes chceme ukázat, že není dobré se zříkat cukrů. Ale pěkně popořadě.

Celý článek 25.11.2013

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner