Rychlá jídla z toasteru a sendvičovače
Znáte to – spěcháte nebo jste přijeli později z výletu, a teď co rychle připravit dětem i sobě?
Tady je pár vyzkoušených tipů.
Máme zimní období, a to je chvíle, kdy domácí palírny, navzdory všem možným regulacím všude ve světě, jedou naplno.
Ostatně, můj otec léčí chřipku jedině slivovicí a pořádnou peřinou, zabalen do beránčí kůže, aby se vypotil.
Metodu destilace a tedy ani tvrdý alkohol starověké civilizace vůbec neznaly. První zmínky o alkoholové fermentaci pocházejí z Mezopotámie z doby zhruba 4200 let př. K., ale technika destilace jako způsob izolace a zakoncentrování etanolu se objevuje později.
Podle některých zdrojů sestrojili primitivní destilační aparatury v Číně před 3 – 4 tisíci lety, kdy destilovaný alkohol používali jako rozpouštědla pro lékařské a voňavkářské účely. Ve stejné době měli mít podobné přístroje ve starém Egyptě.
Umění destilace provozovali alchymisté, ale také mniši v klášterech. Destiláty se nazývaly aqua vitae (živá voda) a užívaly se v malých dávkách jako lék na zažívání, podporu krevního oběhu, prodloužení života, ale byly předepisovány i pro léčbu psychických poruch, neštovic či obrny.
Na území dnešní České republiky byla postavena první vinopalna za vlády Václava IV. v Kutné Hoře a první lihovary vznikaly již v 16. století. Líh se vyráběl především z obilí, zejména ze žita (odtud název režná). Brambory se na destiláty začaly ve větším měřítku používat až koncem 18. století.
V některých zemích byla a dodnes je destilace alkoholu zakázaná. Za dob prohibice v USA se pak uchytilo zajímavé kódové označení pro pálenky – moonshine neboli měsíční svit. Nejspíše podle doby, kdy se pašovalo.
Kvalitní destilát lze získat pouze z vyzrálého, čistého a nezkaženého ovoce, které obsahuje přiměřené množství sacharidů a dostatečné množství chuťových a vonných látek. Při přípravě rmutu se rozhoduje o kvalitě budoucího destilátu. Příprava kvasu je proto jeden z nejdůležitějších okamžiků ovlivňujících kvalitu pálenky.
Švestky nebo slívy na výrobu destilátu se sklízí co nejpozději, až když začínají sesychat, aby obsahovaly co nejvíce cukru a aromatických látek. Do kvasné kádě se plní celé plody nebo se rozmačkávají, voda se k plodům nepřidává. Kvasné nádoby jsou většinou uzavřené, opatřené kvasným uzávěrem. Vlastní spontánní kvašení probíhá při poměrně nízkých teplotách 10 – 15 °C po dobu 6 – 8 týdnů. Doba kvašení je závislá na teplotě, cukernatosti plodů a množství v jednom sudu.
S destilací se má začít do 14 dnů po ukončeném kvašení. Vykvašené ovoce se vaří (pálí) při teplotě do 100 ° Celsia, kdy se odpařuje jen alkohol, a v kvasu zůstávají pro výsledný nápoj nevhodné silice. Výpary se ochlazují a kondenzát vytéká do připravené nádoby. Tento postup se opakuje dvakrát, protože při prvním pálení teče surový destilát (říká se mu břečka nebo lutr), a teprve při druhém pálení – rektifikaci – čistý nápoj, který se dá pít. Skladuje se v dřevěných soudcích nebo ve skleněných či kameninových nádobách nejlépe několik měsíců až let.
Tento destilát má v závislosti na počáteční cukernatosti kvasu a stavu při dokvašení přibližně 60 – 80 objemových % alkoholu. Ředí se pak převážně na 50 – 52 %, kdy nápoj získá správnou chuť a ovocnou vůni.
Druhy pálenek se liší podle použitých surovin. Ty tvoří hlavně ovoce, ale dá se setkat i s pálenkami z jiných surovin. Slivovice se vyrábí ze švestek, slív nebo blum. Oblíbená je na Moravě, v Polsku, na Slovensku, v Litvě, Maďarsku a v balkánských zemích (Srbsko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Bulharsko).
Jablkovice se vyrábí z jablek. Známá je také jako kalvados či v luxusní podobě calvados, známý z Francie. V USA se jí říká applejack. Najdeme ji také v Maďarsku, Albánii, Srbsku, Rumunsku či Bulharsku.
Meruňkovice se vyrábí samozřejmě z plodů meruněk a na Moravě či na Slovensku je druhou nejpopulárnější pálenkou. Najdeme ji i v Srbsku (kajsijevačka) nebo Maďarsku (barackpálinka). Pak zde máme broskvovici (Morava, Slovensko, Maďarsko a balkánské země), višňovici, jíž se v různých zemích říká také cherry brandy, kirsch, kirschwasser, griotka, grappa apod., hruškovici, která má oblibu i v části Velké Británie, ve Francii (Poire Williams) nebo v Oregonu v USA (pear brandy), či třešňovici.
Hodně slavná je vínovice. Vyrábí se z čerstvých vinných hroznů nebo z vína. Je spíše populární na Balkáně, kde ji známe pod názvem rakie, resp. rakija. V Srbsku se jí říká lozovačka. Destilát z vína se nazývá obecně brandy či grape-brandy, francouzské výrobky z daných oblastí Cognac se označují koňak či armagnac. Kvalitní brandy najdeme i v Itálii a na Kypru (pisco) nebo v Řecku (metaxa), a zkrátka nepřijdeme ani v Arménii, Albánii, Španělsku, Portugalsku, Moldávii, Indii, na Ukrajině nebo v Jižní Africe, Peru, případně americké Kalifornii.
Pak zde máme takové spíše unikátní specialitky – malinovici nebo kdoulovci (dunjevača), oboje na Balkáně, persico z jader meruněk nebo broskví, oskerušovici, morušovici (chizhik) či trnkovici (slow gin, schlehenfeuer, pacharán, bargnolino).
Z bobulí je možné připravit jeřabinku (jarabinku, budič), borovičku z jalovčinek. Nejznámějšími obilnými pálenkami jsou vodka a whisky. Rum – ten pravý – je pak pálenkou ze zkvašené třtinové melasy. V dnešní době vznikají i různé další netradiční produkty jako pivní pálenka. Za pálenku se postupem kvašení a případným vařením dá označit i medovina.
Destiláty se vyrábějí i z celé řady exotických surovin, jakými jsou např. batáty (Afrika, Jižní Amerika), svatojánský chléb (Španělsko, Portugalsko), kořen enciánu – hořec (Rakousko, v ČR Krkonoše), rostliny rodu Agave (Mexiko – pálenky mezcal a tequila), šťávy a sirupy cukrových palem (Indie).
A konečně náš král, na nějž dozajista všichni doposud netrpělivě čekali! Jenže vás zklameme, fakt. Bramborový rum (tuzemák, aquavit, inländer, domači, čajni, tea-rum, hajós) není pálenka! A to proto, že se vyrábí studenou cestou. Původ má z Rakousko-Uherska, takže není divu, že je rozšířen u nás, v Polsku, Rakousku, Chorvatsku, Maďarsku, ale překvapivě i v Norsku.
A perlička na závěr. Novozélandská celní správa na základě finančního rozboru zjistila, že veškeré kontroly a stíhání přestupků představuje vyšší finanční náklady než zisk pár tisíc dolarů vybraných na pokutách. Od té doby je na Novém Zélandu pálení zcela legální, a je klid. Odtud by si měli úředníci jiných zemí brát příklad!
18.1.2016 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážněZnáte to – spěcháte nebo jste přijeli později z výletu, a teď co rychle připravit dětem i sobě?
Tady je pár vyzkoušených tipů.
Celý článek 11.5.2021
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025
Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.
Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.
Celý článek 22.5.2025
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025