Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jaké otázky byste si měli položit, než změníte zdravotní pojišťovnu

Měnit zdravotní pojišťovnu jen na základě poutavé náborové akce je krátkozraké a nepříliš rozumné řešení.

Změně pojišťovny, jež za vás bude odvádět ze zákona povinné zdravotní pojištění, by měla předcházet zralá úvaha. Než přistoupíte k činu, zamyslete se nad několika důležitými parametry.

Díky novele zákona o veřejném zdravotním pojištění účinné od 1. 9. 2015 lze změnit zdravotní pojišťovnu ve dvou termínech v roce, přičemž stále platí, že přehlásit se můžete pouze jednou za 12 měsíců. Termín pro podání přihlášek je od 1. ledna do 31. března, klientem nově zvolené zdravotní pojišťovny se pak stáváte od 1. července. Pokud nestihnete první termín, je možné přeregistrovat se i od 1. července do 30. září, v tomto případě se klientem nové pojišťovny stáváte od 1. ledna následujícího roku. Samotné provedení změny je administrativně jednoduché. Stačí pouze v přestupním období vyplnit příslušný formulář, dostupný ve většině případů online, a veškerou potřebnou administraci vyřídí nová pojišťovna za vás.

Mezi stabilní pojišťovny s lety prověřenou tradicí patří například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Jsou benefity pojišťovny pro vás natolik zásadní, abyste se rozhodli pro změnu?
Dnes už každá zdravotní pojišťovna nabízí svým klientům speciální bonusové programy. Nadstandardní nabídky představují jednu z mála možností, jak získat konkurenční výhodu. Ty mají nejrůznější podobu – od příspěvků na prevenci či na sport až po atraktivní slevy. Rozhodnout se pro změnu pojišťovny jen proto, že byste zrovna uvítali 40% slevu na předplatné oblíbeného časopisu nebo příspěvek na nákup přilby pro syna, tedy není příliš strategické. Řada podobných nabídek má navíc jen časově omezenou platnost, z dlouhodobého hlediska tedy nemá význam.

Jakou má pojišťovna tradici a reference?
Zajímejte se, jak dlouho pojišťovna funguje, jakou má tradici, kolik eviduje pojištěnců a jakou má pověst. Nebojte se poptat i známých, kde jsou pojištěni a jak jsou spokojeni, abyste měli jistotu, že získáte vždy to nejmodernější profesionální lékařské ošetření. Mezi stabilní pojišťovny s lety prověřenou tradicí patří například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, největší zaměstnanecká pojišťovna u nás, jež byla v uplynulém roce vyhlášena celkovým vítězem soutěže o nejlepší zdravotní pojišťovnu roku 2015.

Mezi stabilní pojišťovny s lety prověřenou tradicí patří například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Má vyhovující pokrytí?
Nejdůležitějším kritériem ze všech je být veden u takové pojišťovny, s níž mají uzavřen smluvní vztah všichni lékaři, specialisté a zdravotnická zařízení, kam docházíte. Problematičtější je u některých pojišťoven dostupnost lékařské péče v určitých regionech. Následkem neuvážené volby byste mohli například přijít o lékaře, s nímž jste roky spokojeni a jemuž důvěřujete, a to jen proto, že s ním nemá vybraná pojišťovna podepsanou smlouvu. Smluvní síť a dobré pokrytí tak zůstává nejzásadnějším faktorem.

Jaký má přístup ke klientům?
Ve středu zájmu by také měl být přístup pojišťovny ke klientům a možnost kontaktu. Kromě klientských center, kde se můžete osobně zastavit a vyřešit váš problém, se pomalu veškeré byrokratické procesy přesouvají stále více do virtuálního prostředí internetu. Zvolená pojišťovna by tedy měla být ve vztahu k pojištěncům vstřícná, s proklientským přístupem, snahou co nejvíce zjednodušovat kontakt a omezovat úřední papírování na minimum.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

PR článek

Z archivu aneb přečtěte si také:

Co dělá houslista Pavel Šporcl o Vánocích, jak vypadá jeho štědrovečerní večeře a jak podporuje ve svých dcerách a posluchačích národní hrdost

redakce
www.kaloricketabulky.cz

17.3.2016 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024