Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Saša Rohlíková: Životní inventura místo novoročních předsevzetí

Je normální, že s koncem roku obvykle bilancujeme a plánujeme si, co uděláme v tom dalším roce jinak, lépe.

Nemusí se to týkat jenom hubnutí, i když to asi řešíme nejčastěji snad všichni. Já se do takové bilancovací inventury pustila letos už s předstihem. K čemu je to dobré?

Po posledních několika letech jsme všichni tak trochu víc pod tlakem. Mnoho z nás mění život, začínáme dělat věci jinak, nebo je jinak dělat aspoň chceme. Někomu se život i zamotal trochu víc – já nejsem výjimka. V takových chvílích je dobré se zastavit a podívat se na to, co se s námi vůbec děje, jestli se nám tam, kde v životě zrovna jsme, líbí a jestli by se nemohlo něco zlepšit. Udělat si zkrátka takovou životní inventuru. Než se v lednu pustíme do dalšího hubnutí a dáme si předsevzetí, jak změníme úplně všechno – a ono nás to semele, protože toho po sobě budeme chtít přespříliš.

Saša Rohlíková: Životní inventura místo novoročních předsevzetí

Někdo jste sledovali v uplynulém období moje úspěšné zápolení s pandemickými kily. Ano, i profesionál v oboru může přibrat neplánovaně a nechtěně. Nebyl to výsledek předsevzetí, byl to cíl a plán (o kousek níž najdete i pár bodů, jak se k takovému plánu dobrat). Letošek měl být podle mých přání a cílů klidnější a věnovaný zase víc klientům a členům skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami. Vedla jsem letos spoustu klientů, kteří mi dělali ohromnou radost a kteří pokračují na své cestě tím správným směrem. Spoustu lidí jsem rozhýbala na svých tanečních a cvičebních hodinách. Sepsala pro vás řadu článků, které tu najdete pod mým jménem (odkaz). To byly rozhodně plusy a výhry roku.

Taky už asi víte, že jsem chystala další knihu, která se opět týká hubnutí. Tentokrát to není návod obecný jako u titulu Chci konečně zhubnout, ani to nebylo o tom mém hubnutí v loňském roce. Ale povídala jsem si s hercem Martinem Zounarem o tom, jak hubne on. Ta knížka už stihla před koncem roku i vyjít a jmenuje se Jíst, či nejíst. Tenhle krok by tedy v mé roční bilanci patřil určitě na stranu plusů.

  • Přišly ovšem i minusy. O těch možná taky někdo víte. Občas věci nedopadnou, ani po letech, tak, jak jsme čekali. Přijde krize, životní změny. A to je přesně ta chvíle, která nás k životním inventurám donutí. Ale jak na ně?

Když pracuji s klienty a je třeba si ujasnit, kde v životě stojíme a co doopravdy chceme, požádám je, aby začali tím, že si sepíšou, co se jim v životě povedlo. Všechny výhry, plusy, hmatatelné i ty fyzicky neuchopitelné. Ve chvíli, kdy se nám nedaří nebo se nám něco v životě rozbilo, máme sklony vidět všechno černě a často se i podceňujeme. Ale my jsme toho zvládli už hodně! Všichni bez výjimky. Je třeba si to připomínat.

Jíst, či nejíst

Jakmile máme před očima, co jsme už dokázali, v čem jsme dobří, co zvládáme, můžeme si začít spřádat sny a dělat plány na to, co chceme v tom příštím roce. Ne, nedávat si předsevzetí. Ale ujasnit si, co v tom příštím roce chceme zvládnout a dosáhnout. A pak už si to můžeme naplánovat konkrétně. Naplánovat si jednotlivé kroky, které budeme dělat, abychom k tomu cíli došli. Potom už zbývá jenom „maličkost“, ty kroky dělat.

Pojďme tedy letos místo předsevzetí tak trochu bilancovat. Pojďme si udělat svoji životní inventuru. A naplánovat si, kam se chceme v tom příštím roce posunout, co zlepšit, co udržet. Klidně se vám sem nabídnu všanc tím a ukážu na vlastním životě, jak by to mohlo vypadat.

Ahoj, jsem Saša a jsem „výživářka“ a trenérka v poločase života. Učím se po letech žít pro sebe a být pro sebe prioritou. Učím lidi tančit a cvičit, učím je skládat si jídelníček a pro příští rok mám v plánu skládat ten jídelníček pečlivěji i sama sobě. Učím lidi být na sebe hodní a pro příští rok mám v plánu být hodná konečně taky na sebe. Učím druhé nepodléhat módním dietám a tahačům peněz a pro příští rok mám v plánu na nesmysly upozorňovat ještě víc než dřív tady v článcích, ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami i na svých stránkách, na sociálních médiích i na svých kurzech a lekcích.

Teď už je prostor váš. Kdo jste, kde v životě stojíte a kam chcete jít dál? Co chcete v tom následujícím roce zvládnout a jaké sny si chcete splnit?

Inventura

Co se mi v životě povedlo?

  • Od maličkostí po ty velké věci. Od výhry v nějaké soutěži, po hezký vztah v rodině. Od zhubnutí pár kil po porodu, po postavený dům nebo vybudovanou firmu.

V čem jsou mé silné stránky?

  • Umím dobře vařit, baví mě se hýbat, umím držet slovo, pečuju o druhé, pečuju o sebe…

Jaké mám v životě sny?

  • Co chci zvládnout, vyzkoušet, dokázat, naučit se? Hranice neexistují, od toho je to sen.

Které z mých snů jsou reálně splnitelné?

  • Co se dá zvládnout? Asi není v nejbližší době reálné podívat se na Mars, ale je třeba reálné chodit pravidelně do hvězdárny, sledovat pořady o vesmíru, číst o něm knihy, nebo dokonce studovat něco, co se týká fyziky nebo třeba výroby raketových motorů.

Které z mých reálných snů si začnu plnit a proměním je v plány?

  • Co můžu dosáhnout? Dokdy? Jaké jednotlivé kroky k tomu dosažení potřebuji splnit?

Jaký z těch cílů je pro mě v tuto chvíli nejlákavější nebo nejdůležitější?

  • Potřebuji v prvé řadě zhubnout kvůli zdraví a výkonnosti, aby se daly plnit další cíle? Potřebuji si urovnat pracovní nebo osobní život? Co pro to můžu udělat jako první?

Jaký cíl nebo jeho část můžu zvládnout v průběhu následujícího roku?

  • Co můžu stihnout do roka? Kde se za ten rok vidím?

Jaké další cíle nebo sny můžu v následujícím roce splnit?

  • Můžou být z jiné oblasti, můžou navazovat na ten hlavní cíl, můžou ho podporovat, to je na nás.

Jaké postupné kroky mě k tomu cíli v příštím roce dovedou?

  • Co potřebuji zvládnout za první tři měsíce, co do léta, co na podzim, co ve finále? Kde chci po každém čtvrtroce na své cestě být?

Co konkrétně udělám a kdy, aby ten první čtvrtrok přinesl, co pro splnění svého cíle potřebuji?

  • Kdy co udělám?

Ať se nám všem daří.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Saša Rohlíková
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Napsala na toto téma i úspěšnou knihu CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, nedávno přidala další s názvem JÍST, ČI NEJÍST. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách a také na jejích lekcích tance a sportu v Centru tance Praha.

7.12.2022 Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024