Michaela Bebová: Zdravé recepty s použitím selského rozumu
Ti, kdo mě znají, vědí, že nezastávám žádný výživový styl, ba naopak, snažím se na nedostatky a zejména nástrahy výživových směrů upozorňovat.
Bojuji proti mediálním bublinám a přeinformovanosti ze stran pseudo-odborníků a snažím se raději každého navést na zdravý selský rozum.
V moderní době je velmi těžké udělat si vlastní názor, který nebyl ovlivněn nikým a ničím. Vyžaduje to nezaujaté znalosti na úrovni biologie, chemie a biochemie – a ty já se snažím šířit.
Příprava jídla by měla být radostnou nutností. V momentě, kdy se spoléháme na polotovary, předpřipravená jídla a vyhledáváme výhradně restaurace a fast food zařízení, je něco špatně. Často mi klienti říkají, že na to prostě nemají čas… A já jím říkám, ať nejsou líní. Nekompromisně. Všechna práce ze začátku trvá dlouho, ale když si ji osvojíte, zvládnete vše raz dva. Všechno jde, když se chce – i stravovat se lehce, pestře, zdravě a z kvalitních surovin.
Zde je několik mých receptů, které by vás mohly inspirovat:
Snídaňová kaše z quinoy
Příprava: 30 min
Porce: 2
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Vhodné pro bezlepkovou dietu.
Ingredience
• 100 g quinoy
• 1 vrchovatá lžička skořice
• 1 hrneček mandlového mléka
• voda
• 1 lžíce třtinového cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 2 lžíce medu
• hrst oříšků dle chuti
• (ovoce dle chuti)
Postup
1. Quinou nejprve spařte horkou vodou. Zalijte ji v rendlíku vařící vodou, promíchejte, nechte asi minutu stát a poté slijte.
2. K slité quinoe přidejte mandlové mléko a ještě tak půl hrnečku vody. Přidejte skořici, cukr a vanilkový extrakt. Nechte vařit na mírném plameni za občasného míchání asi 20 min. V případě potřeby doplňte vodu a ke konci už raději míchejte stále, aby se kaše nepřichytila.
3. Kaši podávejte tzv. „přelitou“ do misky, ochucenou medem a posypanou oříšky… a nebo ozdobte ovocem dle chuti.
Polentová pizza
Polenta, neboli kukuřičná kaše, je výbornou bezlepkovou přílohou, která vybízí k všestrannému použití a dochucení. U nás je nejčastěji k dostání jako instantní polenta – sypká směs, kterou stačí jen zalít vodou, několik minut povařit a je hotovo. Z polenty lze připravit jak knedlíky, tak kaši, placky či pizzový základ.
Příprava: 45 min
Porce: 2
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Vhodné pro bezlepkovou dietu.
Ingredience (na formu Ø 24 cm)
těsto
• 65 g instantní polenty
• 280 ml vody
• 1 lžička lahůdkového droždí
• sůl, pepř
rajčatový sos
• 3 měkká rajčata (nebo konzervovaná rajčata)
• lžíce rajského protlaku
• 1 stroužek česneku
• oregano, sůl, pepř
topping
olivy, tofu, kukuřice, žampiony, listový špenát, cuketa… dle chuti
Postup
1. Formu na pizzu vymažte máslem/olejem a vysypejte lehce moukou.
2. V menším hrnci uvařte instantní polentu. Smíchejte vodu s polentou, přiveďte k varu a vařte za stálého míchání dokud nevznikne hustá kaše. Osolte, opepřete a přidejte lahůdkové droždí.
3. Zchladlou polentovou hmotu dejte do formy a rovnoměrně rozprostřete.
4. Nyní si připravte rajčatový sos. Rajčata, protlak, česneka koření spolu poduste v malém kastrůlku a nechtezhoustnout. Omáčkou potřete polentový korpus.
5. Ingredience na pizzu si pokrájejte na menší kousky a poklaďte je navrch.
6. Pečte v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 20–25 min, raději kontrolujte.
7. Po vyndání nechte pizzu ještě lehce zchladnout a podávejte.
Salát „superfoods“
Granátové jablko patří mezi superpotraviny – nutno říci, že právem. Mezi proklamované účinky látek v něm obsažených patří schopnost pomáhat neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů (má silné antioxidační účinky), čistit krev, zabraňovat tvorbě cévních usazenin, zmírňovat kyselost žaludku a obecně napomáhat zdravému trávení. Biologicky aktivní látky také podporují celkovou imunitu organismu a posilují funkce tělesných orgánů.
Příprava: 25 min
Porce: 2
Označení: Vhodné pro vegetariány. Vhodné pro bezlepkovou dietu.
Ingredience
• 100 g quinoy
• 100 g baby špenátu
• 1 zralé avokádo
• 250 g vařené brokolice na páře
• zrníčka z jednoho granátového jablka
• 1 lžíce opražených dýňových semínek
• 1 lžíce opražených slunečnicových semínek
• čerstvé bylinky (bazalka, máta)
Na zálivku
• šťáva z jedné půlky citrónu
• 3 lžíce extra panenského olivového oleje
• lžička dijonské hořčice
• lžička vinného octa
• sůl, pepř
Postup
1. Quinou uvařte podle návodu – zpravidla 1:2,5 dílům osolené vody cca 20 min (hlídejte, aby se voda nevyvařila a quinoa se vám nepřichytla).
2. Do velké mísy nakrájejte na drobno uvařenou brokolici, avokádo a přidejte opláchnutý baby špenát. Přisypte načechranou quinou, opražená semínka, pokrájené bylinky a zrníčka z granátového jablka.
3. Vše lehce promíchejte a na závěr přilijte zálivku. Už jen zlehka promíchejte a servírujte na talíře
Pomazánka z uzeného tofu
Příprava: 15 min
Porce: 4
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
• 200 g uzeného tofu
• 2–3 lžíce lahůdkového droždí
• 2 lžíce sojanézy (lze použít i lehčí sójový jogurt bez příchutě)
• 2 ks jarní cibulky nebo 1/2 červené cibulky nasekané najemno
• 1 lžička sypkého zeleninového bujónu Würzl
• 2 lžíce vody (na případné zředění pomazánky)
• na ozdobu – řapíkatý celer, ředkvičky
Postup
1. Uzené tofu nejprve nahrubo nastrouhejte na struhadle (pokud se vám podaří najemno, tak je to lepší). Poté k němu přidejte lahůdkové droždí, zeleninový bujón, najemno pokrájenou cibulku a sojanézu. Pokud by byla směs moc tuhá, přidejte podle potřeby trochu vody.
2. Pomazánku nechte alespoň hodinu/dvě uležet a poté podávejte – buď volně v misce k namazání nebo na krekrech či malých krajíčcích kváskového chleba, které můžete ještě ozdobit kousky řapíkatého celeru nebo ředkviček.
Strava, kterou nyní preferuji, je převážně vegetariánská. Můj receptář, jenž nedávno vznikl ve spolupráci s Jóga DNES, je souborem inspirací na malá jídla, hlavní pokrmy i sladké deserty a snídaně, které odpovídají zdravému, pestrému a racionálnímu stravování. Potravinářský byznys nám vnucuje tolik zpracovaných potravin, které nepotřebujeme, že často zapomínáme na ty základní, jednoduché a přirozené…
RNDr. Bebová Michaela
Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Bojuji proti mediálním bublinám, výživovým trendům, dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším a jsem zakladatelkou webu Vitalweb. Mezi mou specializaci patří doplňky stravy. Jsem propagátorka suplementace vitamínu D, náročná uživatelka (protože nekvalitní doplněk je horší než teplé pivo), ale také nadšená experimentátorka. Věřím, že kvalitní a dobře sestavené doplňky stravy mohou pozitivně ovlivnit náš život a naše zdraví.
25.4.2016
RNDr. Bebová Michaela
Články, Recepty a výživa