Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou a jeden báječný recept k tomu

Začalo léto a my se dáváme do pohybu. Přesunujeme se za svou dovolenou na jih, na sever, případně na druhou stranu zeměkoule.

A jedno máme všichni společné. Při všech těch cestách musíme jíst. A nejlépe relativně zdravě.

Abyste na vymýšlení vhodných svačin nebyli sami, oslovili jsme naše odborníky, které znáte z blogu Kaloricketabulky.cz, aby nám prozradili, jak jídlo na cestách řeší oni.

Tady je první „dávka“ jejich rad.

Nejlepší svačiny na cesty

Hana Málková

Vždy záleží na tom, kam a jak zrovna cestuji. V zahraničí ráda ochutnávám místní speciality a nejsem proto typ, který má nabalené řízky na celý týden. Pokud cestujeme autem a vím, že bude po cestě možnost někde zastavit, ať už v nějaké restauraci nebo klidně i v supermarketu, raději si něco koupím cestou. A jen pro jistotu si s sebou zabalím nějakou trvanlivou zásobu, která mi většinou zůstane na příště, nejčastěji to je knäckebrot, sušené maso a nějaké sušenky.

Pokud ale většinu dne strávíme v autě na dálnici a tuším, že jediné, co bude po cestě, je benzinka nebo McDonald, raději si připravím na cestu vlastní svačinu. Většinou se jedná o nějaký sendvič, ať už s masem nebo jen se šunkou nebo sýrem.

Na co ale nikdy nezapomenu, je krabička se zeleninou (tu si většinou beru i do letadla), nejpraktičtější jsou na cestování cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájím i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu.

  • Lidé mají většinou tendenci nudu na cestách řešit jídlem, ideální je se tento návyk postupně odnaučovat, ale pokud už tomu tak je, tak je zelenina tou nejlepší variantou.

Kromě sendvičů se mi na cesty také velmi osvědčil kuskusový nebo těstovinový salát, které se dají jíst i nastudeno. A výhodou je i to, že se dají připravit téměř z čehokoli a aspoň se tak před odjezdem zbavím zásob v lednici.

Kontakt na odborníka: www.stob.cz a www.stobklub.cz

Článek od Hany Málkové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Radka Doležalová

Každý se v životě dostává do situací, kdy si musí obstarat jídlo na cesty, ale zároveň nechce navštívit typické dálniční fastfoody. I když si můžete říct, že pro jednou to neuškodí, výživová hodnota je velmi nízká a budete brzy opět hladoví a určitě i unavení.

  • Důležitou úlohou je doba, po kterou si musíte s jídlem poradit z vlastních zdrojů. Vždy by mělo ale platit, že si na něj uděláte čas a opravdu v klidu sníte.

I na cesty můžeme připravit jídlo velmi pestré. Svačinky mohou být obdobné jak jste zvyklí, tzn. ovoce, ideálně jablka, různé formy křehkých chlebů, výtečné jsou knuspi, tyčinky. Dobrou volbou pro „hlavní jídlo“ je suchý maso-zeleninový salát doplněný kvalitní sacharidovou složkou.

Pozor, použijte „tvrdou zeleninu“ jako je paprika či okurek. Použití čerstvých rajčat raději vynechejte. Sušená rajčata jsou ale dobrou volbou. Ideální je např. těstovinový salát s kuřecím masem, velmi dobrý je cizrnový nebo čočkový salát. Určitě můžete použít ořechy či parmezán. A typické řízky také nejsou vůbec špatnou volbou (úsměv).

Co ale nepodceňovat – a na cestách obzvlášť, je pitný režim! Ideální je neperlivá voda. Já osobně mám ráda i domácí čaje, např. mátový nebo zázvorový do PET láhve. Sycených vod pijte maximálně půl litru za den.

Kontakt na odborníka: www.dolezalova-fyzioterapie.cz

Článek od Radky Doležalové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Michaela Weissová

Jsem typ ženy, který musí mít kdykoli po ruce zdravou svačinu, ať jsem kdekoli. Nejraději mám na svačinu při cestování ovoce, domácí sendviče nebo domácí tyčinky.

Podělím se s vámi o velmi jednoduchý, rychlý, zdravý, přizpůsobivý a moc dobrý recept na přípravu brusinkovo-jablečných kešu tyčinek.

Ingredience:

  • 1 šálek vypeckovaných datlí nebo fíků
  • ½ šálku nasekaných kešu oříšků
  • ½ šálku kešu másla (viz recept)
  • ¾ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku nastrouhaného jablka

Postup:

Rozmixujeme dobře všechny ingredience v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme tyčinky, které dáme na tác a necháme je přes noc v lednici. Druhý den jsou krásně ztvrdlé a přímo určené ke konzumaci.
Je to univerzální recept, který si můžete jednoduše přizpůsobit svým chutím, potřebám vašeho těla i ročnímu období. Místo brusinek můžete použít jiné sušené ovoce, které máte rádi. Místo kešu oříšků i másla z nich jakékoli jiné oříšky a z nich vyrobené máslo, které najdete na stejné stránce. Pak stačí jen zabalit, hodit do tašky a je to.

Tuhle svačinu určitě oceníte nejen vy, ale také vaše děti

Kontakt na odborníka: slunecnyzivot.cz

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k většímu zájmu o výživu a fungování lidského těla. Po promoci připravovala osvětové články pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. Následně působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu Aerobic.cz. Vedle teorie se celou dobu věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

27.6.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Co jsme jedli a pili před rokem 1989

Při návštěvě Mělníka jsme s rodinou zašli na oběd do jedné z restaurací na náměstí. Visí tam zarámovaný jídelní lístek z doby před sametovou revolucí. A nám nedalo zavzpomínat na dobu před listopadem 1989.

Samozřejmě jsme nejprve komentovali samotný jídelní lístek, ceny na něm, vzpomněli jsme na první fast foody, které se objevily zhruba pět let před rokem 1989, a došlo i na vzpomínky každého z nás, co kdo jedl, kupoval, co se vařilo.

Celý článek 17.11.2014

Související články

Veronika Mayová: Naučená bezmoc a hubnutí

„Nebudu to dělat. Proč bych měla? Ostatním se daří, jen mně ne. Už tolikrát jsem selhala…“

Poznáváš se v tom? Tak věz, že ses zavřel/a do pomyslné klece bezmoci.

Celý článek 17.11.2025

Jak vznikala kniha „Kalorické Tabulky – nejlepší recepty“, jež pomáhá lidem měnit jejich hmotnost i životy

Je to už neuvěřitelných pět let, kdy vyšla naše kniha Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Rádi bychom tímto knížku doporučili novým čtenářům a hlavně poděkovali všem, kteří si ji doteď zakoupili…

Celý článek 13.11.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner