Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou a jeden báječný recept k tomu

Začalo léto a my se dáváme do pohybu. Přesunujeme se za svou dovolenou na jih, na sever, případně na druhou stranu zeměkoule.

A jedno máme všichni společné. Při všech těch cestách musíme jíst. A nejlépe relativně zdravě.

Abyste na vymýšlení vhodných svačin nebyli sami, oslovili jsme naše odborníky, které znáte z blogu Kaloricketabulky.cz, aby nám prozradili, jak jídlo na cestách řeší oni.

Tady je první „dávka“ jejich rad.

Nejlepší svačiny na cesty

Hana Málková

Vždy záleží na tom, kam a jak zrovna cestuji. V zahraničí ráda ochutnávám místní speciality a nejsem proto typ, který má nabalené řízky na celý týden. Pokud cestujeme autem a vím, že bude po cestě možnost někde zastavit, ať už v nějaké restauraci nebo klidně i v supermarketu, raději si něco koupím cestou. A jen pro jistotu si s sebou zabalím nějakou trvanlivou zásobu, která mi většinou zůstane na příště, nejčastěji to je knäckebrot, sušené maso a nějaké sušenky.

Pokud ale většinu dne strávíme v autě na dálnici a tuším, že jediné, co bude po cestě, je benzinka nebo McDonald, raději si připravím na cestu vlastní svačinu. Většinou se jedná o nějaký sendvič, ať už s masem nebo jen se šunkou nebo sýrem.

Na co ale nikdy nezapomenu, je krabička se zeleninou (tu si většinou beru i do letadla), nejpraktičtější jsou na cestování cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájím i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu.

  • Lidé mají většinou tendenci nudu na cestách řešit jídlem, ideální je se tento návyk postupně odnaučovat, ale pokud už tomu tak je, tak je zelenina tou nejlepší variantou.

Kromě sendvičů se mi na cesty také velmi osvědčil kuskusový nebo těstovinový salát, které se dají jíst i nastudeno. A výhodou je i to, že se dají připravit téměř z čehokoli a aspoň se tak před odjezdem zbavím zásob v lednici.

Kontakt na odborníka: www.stob.cz a www.stobklub.cz

Článek od Hany Málkové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Radka Doležalová

Každý se v životě dostává do situací, kdy si musí obstarat jídlo na cesty, ale zároveň nechce navštívit typické dálniční fastfoody. I když si můžete říct, že pro jednou to neuškodí, výživová hodnota je velmi nízká a budete brzy opět hladoví a určitě i unavení.

  • Důležitou úlohou je doba, po kterou si musíte s jídlem poradit z vlastních zdrojů. Vždy by mělo ale platit, že si na něj uděláte čas a opravdu v klidu sníte.

I na cesty můžeme připravit jídlo velmi pestré. Svačinky mohou být obdobné jak jste zvyklí, tzn. ovoce, ideálně jablka, různé formy křehkých chlebů, výtečné jsou knuspi, tyčinky. Dobrou volbou pro „hlavní jídlo“ je suchý maso-zeleninový salát doplněný kvalitní sacharidovou složkou.

Pozor, použijte „tvrdou zeleninu“ jako je paprika či okurek. Použití čerstvých rajčat raději vynechejte. Sušená rajčata jsou ale dobrou volbou. Ideální je např. těstovinový salát s kuřecím masem, velmi dobrý je cizrnový nebo čočkový salát. Určitě můžete použít ořechy či parmezán. A typické řízky také nejsou vůbec špatnou volbou (úsměv).

Co ale nepodceňovat – a na cestách obzvlášť, je pitný režim! Ideální je neperlivá voda. Já osobně mám ráda i domácí čaje, např. mátový nebo zázvorový do PET láhve. Sycených vod pijte maximálně půl litru za den.

Kontakt na odborníka: www.dolezalova-fyzioterapie.cz

Článek od Radky Doležalové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Michaela Weissová

Jsem typ ženy, který musí mít kdykoli po ruce zdravou svačinu, ať jsem kdekoli. Nejraději mám na svačinu při cestování ovoce, domácí sendviče nebo domácí tyčinky.

Podělím se s vámi o velmi jednoduchý, rychlý, zdravý, přizpůsobivý a moc dobrý recept na přípravu brusinkovo-jablečných kešu tyčinek.

Ingredience:

  • 1 šálek vypeckovaných datlí nebo fíků
  • ½ šálku nasekaných kešu oříšků
  • ½ šálku kešu másla (viz recept)
  • ¾ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku nastrouhaného jablka

Postup:

Rozmixujeme dobře všechny ingredience v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme tyčinky, které dáme na tác a necháme je přes noc v lednici. Druhý den jsou krásně ztvrdlé a přímo určené ke konzumaci.
Je to univerzální recept, který si můžete jednoduše přizpůsobit svým chutím, potřebám vašeho těla i ročnímu období. Místo brusinek můžete použít jiné sušené ovoce, které máte rádi. Místo kešu oříšků i másla z nich jakékoli jiné oříšky a z nich vyrobené máslo, které najdete na stejné stránce. Pak stačí jen zabalit, hodit do tašky a je to.

Tuhle svačinu určitě oceníte nejen vy, ale také vaše děti

Kontakt na odborníka: slunecnyzivot.cz

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

27.6.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Olga Bušková: V harmonickém domově se vaří zdravě a s radostí

Paní Olga o sobě říká, že je labužnice života. Asi právě toto označení mě upoutalo natolik, že jsem před časem začala na internetu zjišťovat, čím vším se tato zajímavá žena zabývá.

Náhoda tomu chtěla, aby k tomu došlo ve chvíli, kdy na svět přišla její první kniha Domov jako talíř.

Celý článek 3.6.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner