Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou a jeden báječný recept k tomu

Začalo léto a my se dáváme do pohybu. Přesunujeme se za svou dovolenou na jih, na sever, případně na druhou stranu zeměkoule.

A jedno máme všichni společné. Při všech těch cestách musíme jíst. A nejlépe relativně zdravě.

Abyste na vymýšlení vhodných svačin nebyli sami, oslovili jsme naše odborníky, které znáte z blogu Kaloricketabulky.cz, aby nám prozradili, jak jídlo na cestách řeší oni.

Tady je první „dávka“ jejich rad.

Nejlepší svačiny na cesty

Hana Málková

Vždy záleží na tom, kam a jak zrovna cestuji. V zahraničí ráda ochutnávám místní speciality a nejsem proto typ, který má nabalené řízky na celý týden. Pokud cestujeme autem a vím, že bude po cestě možnost někde zastavit, ať už v nějaké restauraci nebo klidně i v supermarketu, raději si něco koupím cestou. A jen pro jistotu si s sebou zabalím nějakou trvanlivou zásobu, která mi většinou zůstane na příště, nejčastěji to je knäckebrot, sušené maso a nějaké sušenky.

Pokud ale většinu dne strávíme v autě na dálnici a tuším, že jediné, co bude po cestě, je benzinka nebo McDonald, raději si připravím na cestu vlastní svačinu. Většinou se jedná o nějaký sendvič, ať už s masem nebo jen se šunkou nebo sýrem.

Na co ale nikdy nezapomenu, je krabička se zeleninou (tu si většinou beru i do letadla), nejpraktičtější jsou na cestování cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájím i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu.

  • Lidé mají většinou tendenci nudu na cestách řešit jídlem, ideální je se tento návyk postupně odnaučovat, ale pokud už tomu tak je, tak je zelenina tou nejlepší variantou.

Kromě sendvičů se mi na cesty také velmi osvědčil kuskusový nebo těstovinový salát, které se dají jíst i nastudeno. A výhodou je i to, že se dají připravit téměř z čehokoli a aspoň se tak před odjezdem zbavím zásob v lednici.

Kontakt na odborníka: www.stob.cz a www.stobklub.cz

Článek od Hany Málkové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Radka Doležalová

Každý se v životě dostává do situací, kdy si musí obstarat jídlo na cesty, ale zároveň nechce navštívit typické dálniční fastfoody. I když si můžete říct, že pro jednou to neuškodí, výživová hodnota je velmi nízká a budete brzy opět hladoví a určitě i unavení.

  • Důležitou úlohou je doba, po kterou si musíte s jídlem poradit z vlastních zdrojů. Vždy by mělo ale platit, že si na něj uděláte čas a opravdu v klidu sníte.

I na cesty můžeme připravit jídlo velmi pestré. Svačinky mohou být obdobné jak jste zvyklí, tzn. ovoce, ideálně jablka, různé formy křehkých chlebů, výtečné jsou knuspi, tyčinky. Dobrou volbou pro „hlavní jídlo“ je suchý maso-zeleninový salát doplněný kvalitní sacharidovou složkou.

Pozor, použijte „tvrdou zeleninu“ jako je paprika či okurek. Použití čerstvých rajčat raději vynechejte. Sušená rajčata jsou ale dobrou volbou. Ideální je např. těstovinový salát s kuřecím masem, velmi dobrý je cizrnový nebo čočkový salát. Určitě můžete použít ořechy či parmezán. A typické řízky také nejsou vůbec špatnou volbou (úsměv).

Co ale nepodceňovat – a na cestách obzvlášť, je pitný režim! Ideální je neperlivá voda. Já osobně mám ráda i domácí čaje, např. mátový nebo zázvorový do PET láhve. Sycených vod pijte maximálně půl litru za den.

Kontakt na odborníka: www.dolezalova-fyzioterapie.cz

Článek od Radky Doležalové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Michaela Weissová

Jsem typ ženy, který musí mít kdykoli po ruce zdravou svačinu, ať jsem kdekoli. Nejraději mám na svačinu při cestování ovoce, domácí sendviče nebo domácí tyčinky.

Podělím se s vámi o velmi jednoduchý, rychlý, zdravý, přizpůsobivý a moc dobrý recept na přípravu brusinkovo-jablečných kešu tyčinek.

Ingredience:

  • 1 šálek vypeckovaných datlí nebo fíků
  • ½ šálku nasekaných kešu oříšků
  • ½ šálku kešu másla (viz recept)
  • ¾ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku nastrouhaného jablka

Postup:

Rozmixujeme dobře všechny ingredience v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme tyčinky, které dáme na tác a necháme je přes noc v lednici. Druhý den jsou krásně ztvrdlé a přímo určené ke konzumaci.
Je to univerzální recept, který si můžete jednoduše přizpůsobit svým chutím, potřebám vašeho těla i ročnímu období. Místo brusinek můžete použít jiné sušené ovoce, které máte rádi. Místo kešu oříšků i másla z nich jakékoli jiné oříšky a z nich vyrobené máslo, které najdete na stejné stránce. Pak stačí jen zabalit, hodit do tašky a je to.

Tuhle svačinu určitě oceníte nejen vy, ale také vaše děti

Kontakt na odborníka: slunecnyzivot.cz

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Kolik tuků a jaké denně přijímat?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

27.6.2016 Články, Recepty a výživa

Související články