Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou a jeden báječný recept k tomu

Začalo léto a my se dáváme do pohybu. Přesunujeme se za svou dovolenou na jih, na sever, případně na druhou stranu zeměkoule.

A jedno máme všichni společné. Při všech těch cestách musíme jíst. A nejlépe relativně zdravě.

Abyste na vymýšlení vhodných svačin nebyli sami, oslovili jsme naše odborníky, které znáte z blogu Kaloricketabulky.cz, aby nám prozradili, jak jídlo na cestách řeší oni.

Tady je první „dávka“ jejich rad.

Nejlepší svačiny na cesty

Hana Málková

Vždy záleží na tom, kam a jak zrovna cestuji. V zahraničí ráda ochutnávám místní speciality a nejsem proto typ, který má nabalené řízky na celý týden. Pokud cestujeme autem a vím, že bude po cestě možnost někde zastavit, ať už v nějaké restauraci nebo klidně i v supermarketu, raději si něco koupím cestou. A jen pro jistotu si s sebou zabalím nějakou trvanlivou zásobu, která mi většinou zůstane na příště, nejčastěji to je knäckebrot, sušené maso a nějaké sušenky.

Pokud ale většinu dne strávíme v autě na dálnici a tuším, že jediné, co bude po cestě, je benzinka nebo McDonald, raději si připravím na cestu vlastní svačinu. Většinou se jedná o nějaký sendvič, ať už s masem nebo jen se šunkou nebo sýrem.

Na co ale nikdy nezapomenu, je krabička se zeleninou (tu si většinou beru i do letadla), nejpraktičtější jsou na cestování cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájím i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu.

  • Lidé mají většinou tendenci nudu na cestách řešit jídlem, ideální je se tento návyk postupně odnaučovat, ale pokud už tomu tak je, tak je zelenina tou nejlepší variantou.

Kromě sendvičů se mi na cesty také velmi osvědčil kuskusový nebo těstovinový salát, které se dají jíst i nastudeno. A výhodou je i to, že se dají připravit téměř z čehokoli a aspoň se tak před odjezdem zbavím zásob v lednici.

Kontakt na odborníka: www.stob.cz a www.stobklub.cz

Článek od Hany Málkové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Radka Doležalová

Každý se v životě dostává do situací, kdy si musí obstarat jídlo na cesty, ale zároveň nechce navštívit typické dálniční fastfoody. I když si můžete říct, že pro jednou to neuškodí, výživová hodnota je velmi nízká a budete brzy opět hladoví a určitě i unavení.

  • Důležitou úlohou je doba, po kterou si musíte s jídlem poradit z vlastních zdrojů. Vždy by mělo ale platit, že si na něj uděláte čas a opravdu v klidu sníte.

I na cesty můžeme připravit jídlo velmi pestré. Svačinky mohou být obdobné jak jste zvyklí, tzn. ovoce, ideálně jablka, různé formy křehkých chlebů, výtečné jsou knuspi, tyčinky. Dobrou volbou pro „hlavní jídlo“ je suchý maso-zeleninový salát doplněný kvalitní sacharidovou složkou.

Pozor, použijte „tvrdou zeleninu“ jako je paprika či okurek. Použití čerstvých rajčat raději vynechejte. Sušená rajčata jsou ale dobrou volbou. Ideální je např. těstovinový salát s kuřecím masem, velmi dobrý je cizrnový nebo čočkový salát. Určitě můžete použít ořechy či parmezán. A typické řízky také nejsou vůbec špatnou volbou (úsměv).

Co ale nepodceňovat – a na cestách obzvlášť, je pitný režim! Ideální je neperlivá voda. Já osobně mám ráda i domácí čaje, např. mátový nebo zázvorový do PET láhve. Sycených vod pijte maximálně půl litru za den.

Kontakt na odborníka: www.dolezalova-fyzioterapie.cz

Článek od Radky Doležalové na našem blogu:

Nejlepší svačiny na cesty

Michaela Weissová

Jsem typ ženy, který musí mít kdykoli po ruce zdravou svačinu, ať jsem kdekoli. Nejraději mám na svačinu při cestování ovoce, domácí sendviče nebo domácí tyčinky.

Podělím se s vámi o velmi jednoduchý, rychlý, zdravý, přizpůsobivý a moc dobrý recept na přípravu brusinkovo-jablečných kešu tyčinek.

Ingredience:

  • 1 šálek vypeckovaných datlí nebo fíků
  • ½ šálku nasekaných kešu oříšků
  • ½ šálku kešu másla (viz recept)
  • ¾ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku nastrouhaného jablka

Postup:

Rozmixujeme dobře všechny ingredience v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme tyčinky, které dáme na tác a necháme je přes noc v lednici. Druhý den jsou krásně ztvrdlé a přímo určené ke konzumaci.
Je to univerzální recept, který si můžete jednoduše přizpůsobit svým chutím, potřebám vašeho těla i ročnímu období. Místo brusinek můžete použít jiné sušené ovoce, které máte rádi. Místo kešu oříšků i másla z nich jakékoli jiné oříšky a z nich vyrobené máslo, které najdete na stejné stránce. Pak stačí jen zabalit, hodit do tašky a je to.

Tuhle svačinu určitě oceníte nejen vy, ale také vaše děti

Kontakt na odborníka: slunecnyzivot.cz

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

Komentáře

1

Hattori Hanzo
27.6.2016 23.41

Len pre zaujímavosť, existuje aj iné riešenie. Pre niekoho to možno bude znieť nepredstaviteľne, tak ako pre mňa pred 3 rokmi.

Takže, ak mám celodennú služobnú cestu, beriem to ako pôst, metabolický tréning a žiadne jedlo si neberiem. Nie, dokonca ani neraňajkujem 😉 S určitou natrénovanou metabolickou flexibilitou viem vydržať v pohode bez jedla celý deň a doprajem si až neskorú večeru, prípadne večerný hlad (skutočný hlad, nie chuť na jedlo) zaženiem hrsťou orechov a frčím si pekne krásne len na podkožnom tuku a čistej vode. Podobné veci ako: čo si zbaliť aby sa to nepokazilo, preto vôbec riešiť nemusím a zvládnem aj extrémne ťažkú fyzickú alebo duševnú námahu. Dnes sú ľudia extrémne zhýčkaní… 🙂

2

ToNy
24.7.2016 14.05

Ja dúfam, že toto je len paródia na svačiny 🙂 Tak isto zdielam Hanzov názor. Však sa to len o žranici točí. Už sa zobuďte.

3

Eva
24.7.2016 18.25

A co když jedu na několikadenní přechod hor, kdy si všechno táhnu na zádech a tudíž je každý gram hrozně znát? Obvykle se spoléhám na ořechy, sušené maso a sušené ovoce, proteinové tyčinky a možná tak kuskus na zalití, ale přeci jen bych si aspoň večer dala něco pořádného. Jak to tedy vyřešit, aby to nemusela být polívka z pytlíku nebo zalívací těstoviny v hnusné instantní omáčce?

4

Michal
1.8.2016 12.49

Komu je jedno, že mu tělo spotřebuje svalovou hmotu a bude mít hlad, může to řešit jako tady první 2 komentáře. Mě to opravdu jedno není, necvičím a nedodržuji nějaký smysluplný jídelníček, abych pak dělal machra, že nepotřebuju jíst.

Celkově mě ve článku nic nepřekvapilo, čekal jsem asi něco víc „úžaného“, ale pro nevědocího, co jede na bagetách z benzínek a obědu z motorestu je to asi fajn postrčení, i když trochu rozhárané (zas si každý může vybrat).

Ty popisované tyčinky jsou celkem drahá sranda, ale jak je psáno, dá se to nahradit i levnějšími ingrediencemi (burákové máslo třeba). Do hor bych bral (vyjma zmíněného) sýry (kord v horách trvanlivost nebude problém), protein, vločky (ideální namleté najemno v mlýnku ještě doma, ať se to dá rozmíchat v šejkru). Sacharidy nějaké potřebuješ a z instantních těstovin jich moc nepobereš. Vločky stačí nasypat do šejkru, zalít vodou (není to tak dobré jako mléko, ale pokud nepotkáš na stráni ochotnou krávu, asi ti nic jiného nezbyde), přidat protein. S tou vodou to není žádný chuťový zázrak, ale výživově to je mnohem lepší než polívka/instantní těstoviny – a nakonec oproti tomu možná i chuťově.

Když někam jedu, pravidelně mám klasický oběd – těstoviny/rýže + kuřecí maso na nudličky/kostičky, zelenina. K tomu protein v shakeru, kešu tyčinka, Cottage a případně nějaké pečivo. Na sacharidech se dá šetřit, na ostatním ne. Když je to na celodenní cestu, vařená vejce a případně do toho shakeru k proteinu namixované vločky. Oříšky a nějaké ovoce se pak nikdy neztratí.

5

Hattori Hanzo
7.8.2016 22.10

Michal
Ja mám funkčnej svalovej hmoty dosť 😉 pri nízkom telesnom tuku aj vďaka pôstu a metabolickej flexibilite. Na raw deadlift dám dvojnásobok svojej váhy, Wilks: 267.23 bodov. Prečítaj si toto, vyvedie ťa to z omylu. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793855 alebo ak to chceš viac zrozumiteľnou formou, Google: Ako-dlho-mozes-byt-bez-jedla-kym-zacnes-prichadzat-o-svalovu-hmotu Doštuduj, potom hodnoť. Bodka.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články