Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Léto je v plném proudu a my jsme pro vás připravili další inspiraci na svačiny na cesty od našich stálých spolupracovníku.

Užívejte sluníčka a vody a pokud někdy trochu zahřešíte jídlem, berte to s nadhledem a vychutnejte si i takové stravovací poklesky Máme přece dovolenou a to by mělo být dovoleno trochu polevit ve všem.

Předchozí část najdete zde.

jídlo na dovolené

Zdenka Vlasáková

Jaké jídlo si připravit na cesty? No přece chleba a řízek, ne? Typicky české cestovatelské jídlo. Se zdravým životním stylem to ale moc společného nemá. Tak co tedy s sebou, aby se to dalo přenášet a zároveň, aby to splňovalo normy zdravého jídla?

Prakticky cokoliv. Existuje totiž řada pomocníků, kteří nám usnadní převoz potravin – např. plastové dózy nebo termotašky. Můžeme si připravit hotové jídlo do uzavíratelných misek a v pravou chvíli použít. Termotašky zase v horkých letních měsících zajistí čerstvost třeba ovoce, zeleniny, šunky a mléčných produktů. Podle toho, kam jedeme a jaké tam jsou možnosti stravování a nakupování, bychom si měli připravit seznam, co budeme potřebovat.

Udělejte si ho, ať jdete do obchodu připravení a neházíte do košíku, co vám padne pod ruku. Nejdůležitější je číst složení daného výrobku. Jen tak máme jistotu, že opravdu víme, co jíme.

Co si koupit?

  • Proteinové tyčinky – pozor na cukr a další nebezpečné složky složení.
  • Tuňák ve vlastní šťávě – jen samotný tuňák, bez dalších zbytečných ingrediencí.
  • Rostlinné paštiky nebo kvalitní vysokoprocentní paštik.
  • Müsli tyčinky – bez cukru, bez polevy.
  • Sušené maso.
  • Balená šunka, sýry, bílé jogurty, tvarohy – do termotašky.
  • Ovoce a zelenina – raději dejte do termotašky, na slunci se rychle kazí.
  • Oříšky a semínka.

A nezapomínejme, že velice důležitý je i pitný režim – vždy mějte s sebou zásobu pitné vody. Šťastnou cestu!

Kontakt na odborníka

Článek na našem blogu:

nejlepší svačiny na cesty

Petra Kanovová

Pár tipů na svačinu při cestování, která dodá tělu víc, než koupená bageta či houska.

Na drobné uzobávání je nejjednodušší variantou koupit si pytlík s již namíchanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (tzv. zobání do kapsy či mix do kapsy). Alternativou je i flap jack – slisované ovesné vločky do tyčinky, které  uspokojí nejen vaše chuťové pohárky, ale také zaženou hlad.

Smotaná rychlovka: Nejen milovníci mexické kuchyně si přijdou na své, když si zabalí do celozrnné tortilly, pomazané zakysanou smetanou, zeleninu (rajče, paprika, okurka) s avokádem a tuňákem, a to celé zakápnuté olivovým olejem.

Výživný salát: Pro ty, co mají rádi luštěniny a neradi ztrácí čas. Základní surovinou je červená čočka, kterou vaříte 15 minut a následně přimícháte pokrájenou nakládanou zeleninu. Tento salát můžete dochutit kvalitním rostlinným olejem dle vaší chuti, dát do dobře uzavíratelné krabičky a přibalit lžičku.

Klasika: Zapečené tousty jsou vděčná klasika. Pokud je připravíte z měkkého celozrnného chleba, místo toustového, zapečete s kvalitní 96% šunkou, tvrdým sýrem a cibulí, dodáte vašemu tělu energii i potřebné živiny.
Krásné léto na cestách.

Kontakt na odborníka: www.rozvoj-zdravi.cz.

Článek od Petry Kanovové na našem blogu:

svačina na cesty

Radka Neubertová

Když jedu někam sama, řeším to lahví vody a ovocem, případně musli tyčkou. Na cestu s dětmi je příprava sofistikovanější. Do auta používáme chladící tašku, kam dávám do zavíracích platových misek nakrájená jablka, salátovou okurku a mrkev.

  • Dále obložené houstičky s tím, co má každý rád. A gumové medvídky a jiné gumídky…

A pak hlavně dostatek pití.  Každé dítě má svou láhev.

Pak přibaluji naproste nezbytné vlhčené ubrousky a zavírací kudlu. Láhev čisté vody navíc se také nikdy neztratí – na umytí, opláchnutí, atd.

Kontakt na odborníka: www.neubertova.cz

Článek od Radky Neubertové na našem blogu:

Lucie Drahozalová

Na letní prázdniny se celý školní rok těším snad možná ještě o malinko více než moji studenti (úsměv). Během celého roku se snažím držet jídlo dost na uzdě a přes prázdniny tu uzdu malinko pouštím.

Nicméně na cesty, kterých mne čeká přes léto hodně, se i tak připravuji. Než přišla do mého života celiakie, musím přiznat, že jsem zbožňovala zastávky na benzinových pumpách a nezdravé bagety – takový malý symbol volné morálky.

Nyní si ale na cesty připravuji krabičky tak jako po celý rok. Vždy si dopočítám počet jídel do příjezdu na místo a připravím si je s sebou – ať už formou ovoce, zeleniny, sýrů a grilovaného masa, které vydrží delší dobu.

Zeleninu s sebou vozím také jako doplněk, když přichází čas mlsání – na dlouhou cestu se hodí, v krajním případě šáhnu pro oříšky. Vše ale poctivě plánuji, abych neměla potřebu nekoordinovaně nakupovat někde na ulici všelijaké občerstvení.

Kontakt na odborníka: facebook

Článek od Lucie Drahozalové na našem blogu:

(pokračování)

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

4.7.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Vztah ke stravování a pohybu podle našich povahových rysů

Tím, že mi pod mýma „odbornýma rukama“ prošly již stovky lidí, mám možnost nahlédnout do různých aspektů, které rozhodují o našem chování ve stravování a o našich stravovacích zvyklostech.

Aspektem, kterým se budu zabývat v tomto článku, je role temperamentu člověka, tzv. jeho povahový profil.

Celý článek 11.5.2020

Související články

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Jan Lipšanský O kaloriích nevážně: Jaké jídlo jedí řečtí mniši?

Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.

A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.

Celý článek 26.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner