Jak zacházet s jednoduchými cukry
Téma „cukru“ mě už léta velmi zajímá a patří mezi mé oblíbené.
Baví mě, když se mi u klientů daří příjem jednoduchého cukru korigovat a přecházíme od závislosti na sladkém až po vědomou a umírněnou konzumaci.
Léto je v plném proudu a my jsme pro vás připravili další inspiraci na svačiny na cesty od našich stálých spolupracovníku.
Užívejte sluníčka a vody a pokud někdy trochu zahřešíte jídlem, berte to s nadhledem a vychutnejte si i takové stravovací poklesky Máme přece dovolenou a to by mělo být dovoleno trochu polevit ve všem.
Jaké jídlo si připravit na cesty? No přece chleba a řízek, ne? Typicky české cestovatelské jídlo. Se zdravým životním stylem to ale moc společného nemá. Tak co tedy s sebou, aby se to dalo přenášet a zároveň, aby to splňovalo normy zdravého jídla?
Prakticky cokoliv. Existuje totiž řada pomocníků, kteří nám usnadní převoz potravin – např. plastové dózy nebo termotašky. Můžeme si připravit hotové jídlo do uzavíratelných misek a v pravou chvíli použít. Termotašky zase v horkých letních měsících zajistí čerstvost třeba ovoce, zeleniny, šunky a mléčných produktů. Podle toho, kam jedeme a jaké tam jsou možnosti stravování a nakupování, bychom si měli připravit seznam, co budeme potřebovat.
Udělejte si ho, ať jdete do obchodu připravení a neházíte do košíku, co vám padne pod ruku. Nejdůležitější je číst složení daného výrobku. Jen tak máme jistotu, že opravdu víme, co jíme.
A nezapomínejme, že velice důležitý je i pitný režim – vždy mějte s sebou zásobu pitné vody. Šťastnou cestu!
Pár tipů na svačinu při cestování, která dodá tělu víc, než koupená bageta či houska.
Na drobné uzobávání je nejjednodušší variantou koupit si pytlík s již namíchanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (tzv. zobání do kapsy či mix do kapsy). Alternativou je i flap jack – slisované ovesné vločky do tyčinky, které uspokojí nejen vaše chuťové pohárky, ale také zaženou hlad.
Smotaná rychlovka: Nejen milovníci mexické kuchyně si přijdou na své, když si zabalí do celozrnné tortilly, pomazané zakysanou smetanou, zeleninu (rajče, paprika, okurka) s avokádem a tuňákem, a to celé zakápnuté olivovým olejem.
Výživný salát: Pro ty, co mají rádi luštěniny a neradi ztrácí čas. Základní surovinou je červená čočka, kterou vaříte 15 minut a následně přimícháte pokrájenou nakládanou zeleninu. Tento salát můžete dochutit kvalitním rostlinným olejem dle vaší chuti, dát do dobře uzavíratelné krabičky a přibalit lžičku.
Klasika: Zapečené tousty jsou vděčná klasika. Pokud je připravíte z měkkého celozrnného chleba, místo toustového, zapečete s kvalitní 96% šunkou, tvrdým sýrem a cibulí, dodáte vašemu tělu energii i potřebné živiny.
Krásné léto na cestách.
Když jedu někam sama, řeším to lahví vody a ovocem, případně musli tyčkou. Na cestu s dětmi je příprava sofistikovanější. Do auta používáme chladící tašku, kam dávám do zavíracích platových misek nakrájená jablka, salátovou okurku a mrkev.
A pak hlavně dostatek pití. Každé dítě má svou láhev.
Pak přibaluji naproste nezbytné vlhčené ubrousky a zavírací kudlu. Láhev čisté vody navíc se také nikdy neztratí – na umytí, opláchnutí, atd.
Na letní prázdniny se celý školní rok těším snad možná ještě o malinko více než moji studenti (úsměv). Během celého roku se snažím držet jídlo dost na uzdě a přes prázdniny tu uzdu malinko pouštím.
Nicméně na cesty, kterých mne čeká přes léto hodně, se i tak připravuji. Než přišla do mého života celiakie, musím přiznat, že jsem zbožňovala zastávky na benzinových pumpách a nezdravé bagety – takový malý symbol volné morálky.
Nyní si ale na cesty připravuji krabičky tak jako po celý rok. Vždy si dopočítám počet jídel do příjezdu na místo a připravím si je s sebou – ať už formou ovoce, zeleniny, sýrů a grilovaného masa, které vydrží delší dobu.
Zeleninu s sebou vozím také jako doplněk, když přichází čas mlsání – na dlouhou cestu se hodí, v krajním případě šáhnu pro oříšky. Vše ale poctivě plánuji, abych neměla potřebu nekoordinovaně nakupovat někde na ulici všelijaké občerstvení.
(pokračování)
4.7.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživaTéma „cukru“ mě už léta velmi zajímá a patří mezi mé oblíbené.
Baví mě, když se mi u klientů daří příjem jednoduchého cukru korigovat a přecházíme od závislosti na sladkém až po vědomou a umírněnou konzumaci.
Celý článek 23.5.2025
Jak jsme tu již psali, není vždy nutné jezdit za exotickými jídly do zahraničí. Najdete je totiž i v České republice.
Minule jsme se podívali do indických, ukrajinských a bulharských restaurací. Dnes doporučení, co si dát v pákistánské, senegalské či čínské.
Celý článek 11.7.2025
Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?
A jak minimalizovat potenciální intoxikaci?
Celý článek 4.7.2025
V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.
Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.
Celý článek 30.6.2025
Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.
Důvod byl prostý…
Celý článek 28.6.2025
Srovnávání. Děje se to rychle, automaticky – díváme se na ostatní, na to, jak žijí, jak jedí, jak hubnou, cvičí, co zvládají…
A podvědomě porovnáváme jejich život s tím naším.
Celý článek 26.6.2025