Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Léto je v plném proudu a my jsme pro vás připravili další inspiraci na svačiny na cesty od našich stálých spolupracovníku.

Užívejte sluníčka a vody a pokud někdy trochu zahřešíte jídlem, berte to s nadhledem a vychutnejte si i takové stravovací poklesky Máme přece dovolenou a to by mělo být dovoleno trochu polevit ve všem.

Předchozí část najdete zde.

jídlo na dovolené

Zdenka Vlasáková

Jaké jídlo si připravit na cesty? No přece chleba a řízek, ne? Typicky české cestovatelské jídlo. Se zdravým životním stylem to ale moc společného nemá. Tak co tedy s sebou, aby se to dalo přenášet a zároveň, aby to splňovalo normy zdravého jídla?

Prakticky cokoliv. Existuje totiž řada pomocníků, kteří nám usnadní převoz potravin – např. plastové dózy nebo termotašky. Můžeme si připravit hotové jídlo do uzavíratelných misek a v pravou chvíli použít. Termotašky zase v horkých letních měsících zajistí čerstvost třeba ovoce, zeleniny, šunky a mléčných produktů. Podle toho, kam jedeme a jaké tam jsou možnosti stravování a nakupování, bychom si měli připravit seznam, co budeme potřebovat.

Udělejte si ho, ať jdete do obchodu připravení a neházíte do košíku, co vám padne pod ruku. Nejdůležitější je číst složení daného výrobku. Jen tak máme jistotu, že opravdu víme, co jíme.

Co si koupit?

  • Proteinové tyčinky – pozor na cukr a další nebezpečné složky složení.
  • Tuňák ve vlastní šťávě – jen samotný tuňák, bez dalších zbytečných ingrediencí.
  • Rostlinné paštiky nebo kvalitní vysokoprocentní paštik.
  • Müsli tyčinky – bez cukru, bez polevy.
  • Sušené maso.
  • Balená šunka, sýry, bílé jogurty, tvarohy – do termotašky.
  • Ovoce a zelenina – raději dejte do termotašky, na slunci se rychle kazí.
  • Oříšky a semínka.

A nezapomínejme, že velice důležitý je i pitný režim – vždy mějte s sebou zásobu pitné vody. Šťastnou cestu!

Kontakt na odborníka

Článek na našem blogu:

nejlepší svačiny na cesty

Petra Kanovová

Pár tipů na svačinu při cestování, která dodá tělu víc, než koupená bageta či houska.

Na drobné uzobávání je nejjednodušší variantou koupit si pytlík s již namíchanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (tzv. zobání do kapsy či mix do kapsy). Alternativou je i flap jack – slisované ovesné vločky do tyčinky, které  uspokojí nejen vaše chuťové pohárky, ale také zaženou hlad.

Smotaná rychlovka: Nejen milovníci mexické kuchyně si přijdou na své, když si zabalí do celozrnné tortilly, pomazané zakysanou smetanou, zeleninu (rajče, paprika, okurka) s avokádem a tuňákem, a to celé zakápnuté olivovým olejem.

Výživný salát: Pro ty, co mají rádi luštěniny a neradi ztrácí čas. Základní surovinou je červená čočka, kterou vaříte 15 minut a následně přimícháte pokrájenou nakládanou zeleninu. Tento salát můžete dochutit kvalitním rostlinným olejem dle vaší chuti, dát do dobře uzavíratelné krabičky a přibalit lžičku.

Klasika: Zapečené tousty jsou vděčná klasika. Pokud je připravíte z měkkého celozrnného chleba, místo toustového, zapečete s kvalitní 96% šunkou, tvrdým sýrem a cibulí, dodáte vašemu tělu energii i potřebné živiny.
Krásné léto na cestách.

Kontakt na odborníka: www.rozvoj-zdravi.cz.

Článek od Petry Kanovové na našem blogu:

svačina na cesty

Radka Neubertová

Když jedu někam sama, řeším to lahví vody a ovocem, případně musli tyčkou. Na cestu s dětmi je příprava sofistikovanější. Do auta používáme chladící tašku, kam dávám do zavíracích platových misek nakrájená jablka, salátovou okurku a mrkev.

  • Dále obložené houstičky s tím, co má každý rád. A gumové medvídky a jiné gumídky…

A pak hlavně dostatek pití.  Každé dítě má svou láhev.

Pak přibaluji naproste nezbytné vlhčené ubrousky a zavírací kudlu. Láhev čisté vody navíc se také nikdy neztratí – na umytí, opláchnutí, atd.

Kontakt na odborníka: www.neubertova.cz

Článek od Radky Neubertové na našem blogu:

Lucie Drahozalová

Na letní prázdniny se celý školní rok těším snad možná ještě o malinko více než moji studenti (úsměv). Během celého roku se snažím držet jídlo dost na uzdě a přes prázdniny tu uzdu malinko pouštím.

Nicméně na cesty, kterých mne čeká přes léto hodně, se i tak připravuji. Než přišla do mého života celiakie, musím přiznat, že jsem zbožňovala zastávky na benzinových pumpách a nezdravé bagety – takový malý symbol volné morálky.

Nyní si ale na cesty připravuji krabičky tak jako po celý rok. Vždy si dopočítám počet jídel do příjezdu na místo a připravím si je s sebou – ať už formou ovoce, zeleniny, sýrů a grilovaného masa, které vydrží delší dobu.

Zeleninu s sebou vozím také jako doplněk, když přichází čas mlsání – na dlouhou cestu se hodí, v krajním případě šáhnu pro oříšky. Vše ale poctivě plánuji, abych neměla potřebu nekoordinovaně nakupovat někde na ulici všelijaké občerstvení.

Kontakt na odborníka: facebook

Článek od Lucie Drahozalové na našem blogu:

(pokračování)

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

4.7.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživa

Z archivu

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

S novým rokem přichází pravidelně největší vlna předsevzetí a odhodlání. Letos konečně zhubnu!

Po prvotním nadšení ale u mnohých nastává útlum. Co s tím?

Celý článek 27.1.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner