Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Léto je v plném proudu a my jsme pro vás připravili další inspiraci na svačiny na cesty od našich stálých spolupracovníku.

Užívejte sluníčka a vody a pokud někdy trochu zahřešíte jídlem, berte to s nadhledem a vychutnejte si i takové stravovací poklesky Máme přece dovolenou a to by mělo být dovoleno trochu polevit ve všem.

Předchozí část najdete zde.

jídlo na dovolené

Zdenka Vlasáková

Jaké jídlo si připravit na cesty? No přece chleba a řízek, ne? Typicky české cestovatelské jídlo. Se zdravým životním stylem to ale moc společného nemá. Tak co tedy s sebou, aby se to dalo přenášet a zároveň, aby to splňovalo normy zdravého jídla?

Prakticky cokoliv. Existuje totiž řada pomocníků, kteří nám usnadní převoz potravin – např. plastové dózy nebo termotašky. Můžeme si připravit hotové jídlo do uzavíratelných misek a v pravou chvíli použít. Termotašky zase v horkých letních měsících zajistí čerstvost třeba ovoce, zeleniny, šunky a mléčných produktů. Podle toho, kam jedeme a jaké tam jsou možnosti stravování a nakupování, bychom si měli připravit seznam, co budeme potřebovat.

Udělejte si ho, ať jdete do obchodu připravení a neházíte do košíku, co vám padne pod ruku. Nejdůležitější je číst složení daného výrobku. Jen tak máme jistotu, že opravdu víme, co jíme.

Co si koupit?

  • Proteinové tyčinky – pozor na cukr a další nebezpečné složky složení.
  • Tuňák ve vlastní šťávě – jen samotný tuňák, bez dalších zbytečných ingrediencí.
  • Rostlinné paštiky nebo kvalitní vysokoprocentní paštik.
  • Müsli tyčinky – bez cukru, bez polevy.
  • Sušené maso.
  • Balená šunka, sýry, bílé jogurty, tvarohy – do termotašky.
  • Ovoce a zelenina – raději dejte do termotašky, na slunci se rychle kazí.
  • Oříšky a semínka.

A nezapomínejme, že velice důležitý je i pitný režim – vždy mějte s sebou zásobu pitné vody. Šťastnou cestu!

Kontakt na odborníka

Článek na našem blogu:

nejlepší svačiny na cesty

Petra Kanovová

Pár tipů na svačinu při cestování, která dodá tělu víc, než koupená bageta či houska.

Na drobné uzobávání je nejjednodušší variantou koupit si pytlík s již namíchanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (tzv. zobání do kapsy či mix do kapsy). Alternativou je i flap jack – slisované ovesné vločky do tyčinky, které  uspokojí nejen vaše chuťové pohárky, ale také zaženou hlad.

Smotaná rychlovka: Nejen milovníci mexické kuchyně si přijdou na své, když si zabalí do celozrnné tortilly, pomazané zakysanou smetanou, zeleninu (rajče, paprika, okurka) s avokádem a tuňákem, a to celé zakápnuté olivovým olejem.

Výživný salát: Pro ty, co mají rádi luštěniny a neradi ztrácí čas. Základní surovinou je červená čočka, kterou vaříte 15 minut a následně přimícháte pokrájenou nakládanou zeleninu. Tento salát můžete dochutit kvalitním rostlinným olejem dle vaší chuti, dát do dobře uzavíratelné krabičky a přibalit lžičku.

Klasika: Zapečené tousty jsou vděčná klasika. Pokud je připravíte z měkkého celozrnného chleba, místo toustového, zapečete s kvalitní 96% šunkou, tvrdým sýrem a cibulí, dodáte vašemu tělu energii i potřebné živiny.
Krásné léto na cestách.

Kontakt na odborníka: www.rozvoj-zdravi.cz.

Článek od Petry Kanovové na našem blogu:

svačina na cesty

Radka Neubertová

Když jedu někam sama, řeším to lahví vody a ovocem, případně musli tyčkou. Na cestu s dětmi je příprava sofistikovanější. Do auta používáme chladící tašku, kam dávám do zavíracích platových misek nakrájená jablka, salátovou okurku a mrkev.

  • Dále obložené houstičky s tím, co má každý rád. A gumové medvídky a jiné gumídky…

A pak hlavně dostatek pití.  Každé dítě má svou láhev.

Pak přibaluji naproste nezbytné vlhčené ubrousky a zavírací kudlu. Láhev čisté vody navíc se také nikdy neztratí – na umytí, opláchnutí, atd.

Kontakt na odborníka: www.neubertova.cz

Článek od Radky Neubertové na našem blogu:

Lucie Drahozalová

Na letní prázdniny se celý školní rok těším snad možná ještě o malinko více než moji studenti (úsměv). Během celého roku se snažím držet jídlo dost na uzdě a přes prázdniny tu uzdu malinko pouštím.

Nicméně na cesty, kterých mne čeká přes léto hodně, se i tak připravuji. Než přišla do mého života celiakie, musím přiznat, že jsem zbožňovala zastávky na benzinových pumpách a nezdravé bagety – takový malý symbol volné morálky.

Nyní si ale na cesty připravuji krabičky tak jako po celý rok. Vždy si dopočítám počet jídel do příjezdu na místo a připravím si je s sebou – ať už formou ovoce, zeleniny, sýrů a grilovaného masa, které vydrží delší dobu.

Zeleninu s sebou vozím také jako doplněk, když přichází čas mlsání – na dlouhou cestu se hodí, v krajním případě šáhnu pro oříšky. Vše ale poctivě plánuji, abych neměla potřebu nekoordinovaně nakupovat někde na ulici všelijaké občerstvení.

Kontakt na odborníka: facebook

Článek od Lucie Drahozalové na našem blogu:

(pokračování)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vít Schlesinger: Metabolická flexibilita – tajný klíč ke štíhlosti a zdraví

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

4.7.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024