Velikonoce – nejlepší recepty
Jídlo je radost, ne starost.
A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.
Celý článek 28.3.2024
Léto je v plném proudu a my jsme pro vás připravili další inspiraci na svačiny na cesty od našich stálých spolupracovníku.
Užívejte sluníčka a vody a pokud někdy trochu zahřešíte jídlem, berte to s nadhledem a vychutnejte si i takové stravovací poklesky Máme přece dovolenou a to by mělo být dovoleno trochu polevit ve všem.
Jaké jídlo si připravit na cesty? No přece chleba a řízek, ne? Typicky české cestovatelské jídlo. Se zdravým životním stylem to ale moc společného nemá. Tak co tedy s sebou, aby se to dalo přenášet a zároveň, aby to splňovalo normy zdravého jídla?
Prakticky cokoliv. Existuje totiž řada pomocníků, kteří nám usnadní převoz potravin – např. plastové dózy nebo termotašky. Můžeme si připravit hotové jídlo do uzavíratelných misek a v pravou chvíli použít. Termotašky zase v horkých letních měsících zajistí čerstvost třeba ovoce, zeleniny, šunky a mléčných produktů. Podle toho, kam jedeme a jaké tam jsou možnosti stravování a nakupování, bychom si měli připravit seznam, co budeme potřebovat.
Udělejte si ho, ať jdete do obchodu připravení a neházíte do košíku, co vám padne pod ruku. Nejdůležitější je číst složení daného výrobku. Jen tak máme jistotu, že opravdu víme, co jíme.
A nezapomínejme, že velice důležitý je i pitný režim – vždy mějte s sebou zásobu pitné vody. Šťastnou cestu!
Pár tipů na svačinu při cestování, která dodá tělu víc, než koupená bageta či houska.
Na drobné uzobávání je nejjednodušší variantou koupit si pytlík s již namíchanými oříšky, semínky a sušeným ovocem (tzv. zobání do kapsy či mix do kapsy). Alternativou je i flap jack – slisované ovesné vločky do tyčinky, které uspokojí nejen vaše chuťové pohárky, ale také zaženou hlad.
Smotaná rychlovka: Nejen milovníci mexické kuchyně si přijdou na své, když si zabalí do celozrnné tortilly, pomazané zakysanou smetanou, zeleninu (rajče, paprika, okurka) s avokádem a tuňákem, a to celé zakápnuté olivovým olejem.
Výživný salát: Pro ty, co mají rádi luštěniny a neradi ztrácí čas. Základní surovinou je červená čočka, kterou vaříte 15 minut a následně přimícháte pokrájenou nakládanou zeleninu. Tento salát můžete dochutit kvalitním rostlinným olejem dle vaší chuti, dát do dobře uzavíratelné krabičky a přibalit lžičku.
Klasika: Zapečené tousty jsou vděčná klasika. Pokud je připravíte z měkkého celozrnného chleba, místo toustového, zapečete s kvalitní 96% šunkou, tvrdým sýrem a cibulí, dodáte vašemu tělu energii i potřebné živiny.
Krásné léto na cestách.
Když jedu někam sama, řeším to lahví vody a ovocem, případně musli tyčkou. Na cestu s dětmi je příprava sofistikovanější. Do auta používáme chladící tašku, kam dávám do zavíracích platových misek nakrájená jablka, salátovou okurku a mrkev.
A pak hlavně dostatek pití. Každé dítě má svou láhev.
Pak přibaluji naproste nezbytné vlhčené ubrousky a zavírací kudlu. Láhev čisté vody navíc se také nikdy neztratí – na umytí, opláchnutí, atd.
Na letní prázdniny se celý školní rok těším snad možná ještě o malinko více než moji studenti (úsměv). Během celého roku se snažím držet jídlo dost na uzdě a přes prázdniny tu uzdu malinko pouštím.
Nicméně na cesty, kterých mne čeká přes léto hodně, se i tak připravuji. Než přišla do mého života celiakie, musím přiznat, že jsem zbožňovala zastávky na benzinových pumpách a nezdravé bagety – takový malý symbol volné morálky.
Nyní si ale na cesty připravuji krabičky tak jako po celý rok. Vždy si dopočítám počet jídel do příjezdu na místo a připravím si je s sebou – ať už formou ovoce, zeleniny, sýrů a grilovaného masa, které vydrží delší dobu.
Zeleninu s sebou vozím také jako doplněk, když přichází čas mlsání – na dlouhou cestu se hodí, v krajním případě šáhnu pro oříšky. Vše ale poctivě plánuji, abych neměla potřebu nekoordinovaně nakupovat někde na ulici všelijaké občerstvení.
(pokračování)
Vít Schlesinger: Metabolická flexibilita – tajný klíč ke štíhlosti a zdraví
4.7.2016 Články, Recepty a výživa
Jídlo je radost, ne starost.
A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.
Celý článek 28.3.2024
S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.
Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.
Celý článek 24.3.2024
Vláknina je důležitou složkou našeho jídelníčku. Pozitivně působí na náš zdravotní stav a – co mnohé asi zajímá nejvíce – pomáhá při redukci váhy. Ptáte se jak?
Tak se na to pojďte podívat a vše se dozvíte.
Celý článek 20.3.2024