Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zdenka Vlasáková, autorka projektu Ovládněte svůj metabolismus: Moje zkušenosti se vzděláváním výživových poradců

Se zdravým životním stylem jsem začala koketovat, když jsem potřebovala shodit poporodní kila.

Postupně jsem si ho natolik zamilovala, že bych se ráda této oblasti věnovala i v budoucnu.

I přesto, že se snažím sama průběžně vzdělávat, hodně čtu, zjišťuji si aktuální informace, sbírám zkušenosti své i ostatních (přátel, členů mé skupiny Ovládněte svůj metabolismus, čtenářů, atd), pořád jsem ta, co na to nemá oficiální vzdělání. A právě to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla zaměřit se na výživové kurzy.

kurz pro výživové poradce

Jelikož jsem momentálně na rodičovské dovolené s druhým synem (18 měsíců ), nemám moc možností, jak studovat. Proto jsem zvolila formu online studia, která mi maximálně vyhovuje. Když syn usne, já jdu studovat. Nemusím nikam dojíždět, sama si určuji čas, v kolik hodin a jak dlouho se budu učit.

  • Je pravda, že pro online studium není na trhu tolik kurzů, ale i tak se dá vybírat. V nabídce jsou online kurzy zaměřené přímo na určité téma, např. výživa dětí, závislost na sladkém, raw strava, apod.

Po uhrazení ceny vám do emailu přijdou přihlašovací údaje a ve svém studijním profilu pak najdete vše potřebné – studijní skripta, několik hodin video školení nebo mp3 nahrávek a kontakt na školitele pro případné dotazy.

Co mě dost překvapilo bylo, že certifikát o absolvování tématického kurzu došel asi týden poté, co jsem kurz zaplatila, aniž by se někdo ptal nebo mě zkoušel ze studijní látky. Vlastně nevěděli, jestli už jsem měla čas projít si videa, nastudovat skripta, nedělala jsem žádný závěrečný test ani nic podobného a certifikát o absolvování kurzu mám.

  • To mě trošku zaráží, protože se dá de facto říci, že jsem si certifikát koupila.

Já osobně jsem samozřejmě kurz i skripta prošla, ale když pomyslím, jak je snadné certifikát získat a kolik lidí se jím pak takto může „chlubit“ a nabízet své služby, aniž by vlastně měli potřebné informace, mám z toho celkem smíšený pocit….

kurzy pro výživové poradce

Dnes už je možné si i samotný kurz výživového poradce udělat online. Ten samozřejmě zabere více času a je vždy zakončen závěrečným testem, někdy i ústní zkouškou, případně obhajobou seminární práce. Avšak kdo se tomuto oboru chce opravdu věnovat, měl by být pro něj dobrý kurz samozřejmostí. Nutno ale počítat s tím, že si za doplnění vzdělání připlatíme.

  • Cena za kurz výživového poradce se pohybuje okolo deseti tisíc korun (v závislosti na délce kurzu, formě studia, atd ). Ceny tématických kurzů se pohybují v řádu několika set korun až několik tisíc.

Když jsem se rozhodla pro studium, nakoupila jsem si skripta od různých škol, abych získala co nejvíce informací. Co mě však opět překvapilo bylo, že skripta nejsou nijak aktualizovaná.

Najdete tam informace, které se vyučovaly před deseti lety a stejně tak se učí i dnes. Takže se učím věci, o kterých vím, že jsou mýty, které byly již dávno vyvrácené aktuálními studiemi. Je to takové divné, když se máte naučit něco, o čem víte, že je špatně, ale o čem nemá cenu se dohadovat, protože skripta i závěrečný test se předělávat nebude – to by byla práce navíc.

Možná si říkáte, jestli mě to všechno spíše neodrazuje. Ale kupodivu je to spíše naopak. Tato oblast mě zajímá stále víc a baví mě učit se nové věci. Je potřeba na sobě neustále pracovat. Kurzem to nekončí. Je třeba se sebevzdělávat, hledat aktuální informace, protože to, co se dnes naučím, může být už za rok jinak.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lucia: Moja cesta za šťastím

Zdenka Vlasáková
www.mojetelomojevolba.cz

– výživová poradkyně a blogerka
– absolventka řady odborných výživových kurzů
– autorka úspěšného facebookového projektu Ovládněte svůj metabolismus

Web: www.mojetelomojevolba.cz
FB stránky: www.facebook.com/mojetelomojevolba
FB skupina: www.facebook.com/groups/585168858214253

12.5.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024