Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou III.

V dalším pojednání o svačinách na cesty se podíváme mimo jiné blíže na možnosti stravování v letadle.

Navíc se dovíte, že někteří naši spolupracovníci mají k problematice cestovních svačin celkem svérázný přístup.

Užívejte dovolenou a snad se vám budou naše tipy hodit.

jídlo na cestách

Zuzana Švédová

Co jedí na cestách nutriční terapeuti? Většinou to, co vy, nejsou-li tedy kulinářsky zaměření a odjezdy na cesty nedláždí dlouhé vyvařování a chystání.

Osobně si s sebou pokaždé balím hodně ovoce, takové, které nerozmačkám a které taktéž netřeba loupat. Výborná jsou jablka, jež díky vláknině, napomohou střevům, zatíženými dlouhými hodinami nad moři a oceány. Jste-li mlsní, přibalte taktéž několik müsli tyčinek, bez polevy, ty rovněž lze sníst kdekoli. Celozrnné sušenky, sušené ovoce, mandle či kešu, to vše lze pojmout za křupavý snack.

  • Z hlavních jídel pak doporučuji celozrnné pečivo s miskou zeleninového salátu, do kterého přisypete oříšky a zakapete citrónovou šťávou, která zabrání přirozené oxidaci. Čímž prodloužíte trvanlivost salátu.

Stejným způsobem lze uchystat pohanku s nastrouhanou mrkví, ořechy, kořením a bylinkami. I tohle lze pohodlně převést v obědové misce. Dušená červená čočka s rajčaty a ořechy, pečený batát se zeleninou, cizrnový hummus s řapíkatým celerem. To vše chvíli vydrží. Mrkev, celer či kedluben obsahují nižší procento vody, tudíž nepodléhají tak rychle zkáze, jako například rajčata.

Vždy jsem si na cesty brávala také balík ovesných vloček, které můžete kdekoli zalít vlažnou vodou, zasypat skořicí, promísit s banánem či nakrájeným jablkem, lnem a pokud máte balený med, lze přidat i ten.

  • Někdy jsem si tuto směs nachystala do obyčejných misek, následně jsem pouze zalila vodou a chvíli počkala. Jakmile vločky vodu absorbovaly, příjemně změkly na skus.

Cestujeme-li dlouho, vezměme s sebou skutečně kousek zeleniny, případně se zastavme na zeleninový salát, abychom vyrovnali zakyselující vliv letadlového menu a nejrůznějších pamlsků, které jsou během dlouhé cesty nabízeny.

Pokud možno, nekonzumujme žádný alkohol, ani perlivou vodu, ta neperlivá nás osvěží daleko více. A snažme se pamlsky nechroupat jen proto, že jsou v letadle započteny v ceně letenky. Přemíra cukru a nedostatek pohybu zatěžuje ledviny, napomáhá vzniku otoků, pocitu těžkých nohou. Snažme se o co nejjednodušší kombinace, které mají ten dar osvěžit, cesty bývají mnohdy dlouhé, je škoda si zkazit žaludek již v letadle.

Kontakt na odborníka: poznejsvézdraví.cz

Článek od Zuzany Švédové na našem blogu:

MUDr. Marie Skalská

Jak o dovolené nepřibrat? Shodou okolností jsem nedávno zvědavě zhlédla video jedné americké fitness guru na téma tip na stravu na dovolenou. Odpověď  po americku: „Udělejte si ze salátu kamaráda, nepřibližujte se k pečivu, pane Bože, ochraňuj mě od zmrzlin“, snad nemohla být nudnější.

  • No a co tedy moje odpověď? Je fakt, že mě žádné velké „vzrůšo“ taky nenapadá.

Doba dovolených a prázdnin je pro mě nežehlící čas na odpočinek, pohodu, slunce, windsurfing, kolo, knížky a klíšťata, jídlo složitě neřeším. Hlavní moment, který věnuji jídlu, je velký nákup před „výjezdem“, který mi dá asi nejvíce práce rozmyslet.

Mám osvědčeno nakoupit balíky musli, které v místě dovolené zpestřím čerstvým ovocem a lokálním jogurtem. Nakoupím zásoby těstovin, rýže, které smíchám se zeleninou, jak v teplé nebo studené verzi. Vezu zásoby pytlíků s oříšky či nějakým tím semínkem.

Do auta připravuji krabičky nakrájené zeleniny a ovoce, které je možné průběžně podávat na zadní sedadla. U nás „v autě“ máme osvědčené zapečené tousty, ze kterých nic nevypadává. Možná se dostanu do výživového pekla, ale občas za mě na dovolené vaří i „pytlík“… Přeci si nenechám odfoukat ten skvělý vítr!

Kontakt na odborníka: profitinstitut.cz

Článek od MUDr. Skalské na našem blogu:

jídlo na cesty

Tomáš Bartoš

Na cestě na dovolenou, stejně jako v běžném dnu, záleží na typu stravování, který dodržujeme. Na cestování jako takové, stejně jako na hektické dny v práci, je podle mě proteinový prášek naprostý vítěz, ať už cestujeme jakýmkoliv prostředkem.

  • Na druhém místě, pokud cestujeme někam poprvé a vůbec nemáme představu o možnosti zastávek, zda jsou po cestě kvalitní restaurace nebo jednoduše neletíte první třídou, fungují skvěle půsty.

Stačí vám mít dostatek vody na pití, což není problém, a krom toho ušetříte spoustu práce kolem jídla, pro sebe uděláte i něco užitečného po zdravotní stránce.

A na závěr, pro klasickou přípravu na cestu jde jednoduše o to, jaké makroživiny a v jakých poměrech jíte. Někdo si připraví placky z ovesných vloček s porcí ovoce a někdo mix oříšků. Možností je asi nekonečno.

Já bych chtěl především doporučit, abyste si s tím nedělali tolik hlavu. Pokud se připravujete na kulturistické závody a nebo letíte do jiné krajiny na profi focení, tak tenhle článek asi stejně nečtete, a takoví lidé mají moc dobře spočítané a připravené jídlo. Pro všechny ostatní, i kdybyste se celý den, kdy někam cestujete, přejídali tím nejhorším, co dokážete koupit, tak váš vzhled ani zdraví to nijak neovlivní a pořád si trvám za tím, že to bude mít pořád lepší efekt než se cestou stresovat, že jste v autobuse nedostali lososa z volného chovu s avokádovým salátkem a raw kokosovým dortíkem.

Kontakt na odborníka: barbargym.cz

Článek od Tomáše Bartoše na našem blogu:

Jak správně cvičit břicho IV. – Rotace a flexe

Přečtěte si také:

Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou II.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Čočka na Nový rok přináší peníze…

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

11.7.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024