Kalorické Tabulky: Není nutné počítat každý gram
V poslední době se při zapisování jídel do Kalorických Tabulek rozmohl takový nešvar – zapisovat si div ne jednotlivé gramy zrníček.
Jak to máte vy?
V dalším pojednání o svačinách na cesty se podíváme mimo jiné blíže na možnosti stravování v letadle.
Navíc se dovíte, že někteří naši spolupracovníci mají k problematice cestovních svačin celkem svérázný přístup.
Užívejte dovolenou a snad se vám budou naše tipy hodit.
Co jedí na cestách nutriční terapeuti? Většinou to, co vy, nejsou-li tedy kulinářsky zaměření a odjezdy na cesty nedláždí dlouhé vyvařování a chystání.
Osobně si s sebou pokaždé balím hodně ovoce, takové, které nerozmačkám a které taktéž netřeba loupat. Výborná jsou jablka, jež díky vláknině, napomohou střevům, zatíženými dlouhými hodinami nad moři a oceány. Jste-li mlsní, přibalte taktéž několik müsli tyčinek, bez polevy, ty rovněž lze sníst kdekoli. Celozrnné sušenky, sušené ovoce, mandle či kešu, to vše lze pojmout za křupavý snack.
Stejným způsobem lze uchystat pohanku s nastrouhanou mrkví, ořechy, kořením a bylinkami. I tohle lze pohodlně převést v obědové misce. Dušená červená čočka s rajčaty a ořechy, pečený batát se zeleninou, cizrnový hummus s řapíkatým celerem. To vše chvíli vydrží. Mrkev, celer či kedluben obsahují nižší procento vody, tudíž nepodléhají tak rychle zkáze, jako například rajčata.
Vždy jsem si na cesty brávala také balík ovesných vloček, které můžete kdekoli zalít vlažnou vodou, zasypat skořicí, promísit s banánem či nakrájeným jablkem, lnem a pokud máte balený med, lze přidat i ten.
Cestujeme-li dlouho, vezměme s sebou skutečně kousek zeleniny, případně se zastavme na zeleninový salát, abychom vyrovnali zakyselující vliv letadlového menu a nejrůznějších pamlsků, které jsou během dlouhé cesty nabízeny.
Pokud možno, nekonzumujme žádný alkohol, ani perlivou vodu, ta neperlivá nás osvěží daleko více. A snažme se pamlsky nechroupat jen proto, že jsou v letadle započteny v ceně letenky. Přemíra cukru a nedostatek pohybu zatěžuje ledviny, napomáhá vzniku otoků, pocitu těžkých nohou. Snažme se o co nejjednodušší kombinace, které mají ten dar osvěžit, cesty bývají mnohdy dlouhé, je škoda si zkazit žaludek již v letadle.
Jak o dovolené nepřibrat? Shodou okolností jsem nedávno zvědavě zhlédla video jedné americké fitness guru na téma tip na stravu na dovolenou. Odpověď po americku: „Udělejte si ze salátu kamaráda, nepřibližujte se k pečivu, pane Bože, ochraňuj mě od zmrzlin“, snad nemohla být nudnější.
Doba dovolených a prázdnin je pro mě nežehlící čas na odpočinek, pohodu, slunce, windsurfing, kolo, knížky a klíšťata, jídlo složitě neřeším. Hlavní moment, který věnuji jídlu, je velký nákup před „výjezdem“, který mi dá asi nejvíce práce rozmyslet.
Mám osvědčeno nakoupit balíky musli, které v místě dovolené zpestřím čerstvým ovocem a lokálním jogurtem. Nakoupím zásoby těstovin, rýže, které smíchám se zeleninou, jak v teplé nebo studené verzi. Vezu zásoby pytlíků s oříšky či nějakým tím semínkem.
Do auta připravuji krabičky nakrájené zeleniny a ovoce, které je možné průběžně podávat na zadní sedadla. U nás „v autě“ máme osvědčené zapečené tousty, ze kterých nic nevypadává. Možná se dostanu do výživového pekla, ale občas za mě na dovolené vaří i „pytlík“… Přeci si nenechám odfoukat ten skvělý vítr!
Na cestě na dovolenou, stejně jako v běžném dnu, záleží na typu stravování, který dodržujeme. Na cestování jako takové, stejně jako na hektické dny v práci, je podle mě proteinový prášek naprostý vítěz, ať už cestujeme jakýmkoliv prostředkem.
Stačí vám mít dostatek vody na pití, což není problém, a krom toho ušetříte spoustu práce kolem jídla, pro sebe uděláte i něco užitečného po zdravotní stránce.
A na závěr, pro klasickou přípravu na cestu jde jednoduše o to, jaké makroživiny a v jakých poměrech jíte. Někdo si připraví placky z ovesných vloček s porcí ovoce a někdo mix oříšků. Možností je asi nekonečno.
Já bych chtěl především doporučit, abyste si s tím nedělali tolik hlavu. Pokud se připravujete na kulturistické závody a nebo letíte do jiné krajiny na profi focení, tak tenhle článek asi stejně nečtete, a takoví lidé mají moc dobře spočítané a připravené jídlo. Pro všechny ostatní, i kdybyste se celý den, kdy někam cestujete, přejídali tím nejhorším, co dokážete koupit, tak váš vzhled ani zdraví to nijak neovlivní a pořád si trvám za tím, že to bude mít pořád lepší efekt než se cestou stresovat, že jste v autobuse nedostali lososa z volného chovu s avokádovým salátkem a raw kokosovým dortíkem.
Jak správně cvičit břicho IV. – Rotace a flexe
V poslední době se při zapisování jídel do Kalorických Tabulek rozmohl takový nešvar – zapisovat si div ne jednotlivé gramy zrníček.
Jak to máte vy?
Celý článek 12.2.2023
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024